Orez roşuCând este o substanţă aliment şi când este medicament? Aceasta ar putea părea o întrebare simplă, dar răspunsul poate fi complicat. Să presupunem că luăm orezul, îl inoculăm cu un tip de drojdie, îl lăsăm să fermenteze o vreme şi  îl consumăm ca atare.

 

 

 

Ori - îl utilizăm pentru a aroma o anumită mâncare. Toată lumea ar fi de acord că orezul este un aliment. Până la urmă, nu există mare diferenţă între acest proces şi cel folosit pentru fabricarea  pâinii prin adăugarea de drojdie. Dar ce se întâmplă dacă lăsaţi drojdia să crească pe orez, presaţi orezul şi creaţi în acest fel  pastile pe care să le vindeţi pe post de supliment alimentar cu rol în reducerea nivelului de colesterol? Ar mai fi acesta un aliment?

Nu conform relatărilor  FDA. Când o companie din SUA numită Pharmanex a încercat să vândă un preparat pe bază de drojdie de orez roşu pe post de supliment alimentar cu presupuse abilităţi de a scădea colesterolul, FDA a intervenit şi a susţinut că suplimentul alimentar numit Cholestin nu a fost aprobat ca medicament. De ce? Deoarece conţinea o substanţă care ar putea reduce nivelul colesterolului prin interferarea cu o enzimă de la nivelul ficatului responsabilă pentru sinteza colesterolului. Şi acea substanţă s-a  întâmplat să fie identică cu lovastatinul, ingredientul activ al unui medicament cunoscut sub numele de  Mevacor.

Într-adevăr, lovastatin a fost produs printr-un proces de fermentare similar cu cu cel al drojdiei de orez roşu, dar, desigur, compusul a fost izolat, purificat şi standardizat. Compania Merck, producătorul Mevacor, s-a împotrivit comercializării Cholestinului ca şi agent "natural" reducător al colesterolului,  susţinând că Pharmanex a dezvoltat un proces pentru a concentra nivelul de lovastatin în  produsul său, ceea ce îl face  medicament, nu un supliment alimentar. Şi dacă ar fi medicament, ar încălca patentul Merck.

FDA a fost de acord, subliniind în continuare că suplimentele alimentare nu au fost aprobate ca medicamente şi că nivelurile de lovastatin din Cholestin nu au fost standardizate. Afirmaţia că produsul ar putea reduce nivelul de colesterol ar putea duce, de asemenea, la automedicare, fără ca persoanele în cauză să fie monitorizate adecvat de către un medic.

La urma urmei este cunoscut faptul că medicamentele de acest fel cum sunt statinele pot avea efecte secundare, începând  de la degenerare musculară până  la afecţiuni hepatice. Pe baza acestor argumente FDA a declarat Cholestin ca fiind un medicament neaprobat şi l-a scos de pe piaţă. Compania a făcut apel, dar a pierdut.

Industria produselor naturale a fost revoltată, susţinând că publicul  este astfel privat de  medicamente naturale ieftine, eficiente datorită  intereselor unei companii farmaceutice gigant. În realitate, costul Cholestin era apropiat de cel al Mevacor.

Dorind să poată comercializa în continuare Cholestin, producătorul său a decis să-i păstreze numele, dar i-a schimbat formula. Drojdia de orez roşu a fost înlocuită cu flavone polimetoxilate, extrase din fructe citrice, geraniol extras din trandafiri şi uleiuri de peşte.

Fiecare dintre aceste componente au dovedit  în cadrul unor studii faptul că au  capacitatea de a reduce nivelul colesterolului, dar nu a fost efectuat nici un studiu clinic care să urmărească amestecul existent în Cholestin. Singura afirmaţie pe care compania o face este că produsul ei "contribuie la menţinerea unui nivel scăzut al colesterolului."

Desigur, cel mai bun mod prin care puteţi menţine nivelul colesterolului în parametrii normali este să urmaţi o dietă săracă în grăsimi saturate, care să includă o mulţime de cereale integrale, fructe şi legume şi  să faceţi constant câteva exerciţii fizice. În cazul în care este nevoie de un medicament este mai bine  să luaţi un medicament care a fost testat, obţinut pe baza unei prescripţii medicale standardizate, decât un produs natural insuficient studiat.



Traducere de Ecaterina Pavel după can-red-yeast-rice-reduce-cholesterol cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.