Corpul omenescCâţi muşchi scheletici are corpul uman? Ce sunt miocitele? Ce rol are hemoglobina? Testosteronul este secretat doar începând cu pubertatea? Câte glande sudoripare are pielea? Citiţi acest articol pentru a afla răspunsurile la întrebările de mai sus.

 

 

 

 

 

10 curiozităţi despre corpul uman (7)

 

1. Densitatea capilarelor depinde de ţesut, astfel încât în plămân, creier şi glande endocrine avem 6000 de capilare pe mm3. În inimă avem 5000 capilare pe mm3, iar în muşchi şi piele avem între 400- 3000 capilare pe mm3.

2. Hematiile au rol în transportul oxigenului. Mai exact, ele conţin o proteină numită hemoglobină, ce le oferă culoarea roşie şi de care se leagă reversibil oxigenul şi alte gaze (oxid de carbon, dioxid de carbon). O moleculă de hemoglobină poate transporta 4 molecule de oxigen. Un gram de hemoglobină poate transporta 1,34 ml de oxigen, iar 100 ml de sânge conţine aproximativ 15 g de hemoglobină. Printr-un calcul simplu, deducem că 100 ml de sânge conţine aproximativ 20,1 ml de oxigen.

3. Celula musculară conţine şi ea o proteină asemănătoare din punct de vedere structural şi funcţional cu hemoglobina, numită mioglobină, care are rol în fixarea reversibilă a oxigenului.

4. Muşchii scheletici (cei care se prind de oase) reprezintă 40% din masa corporală, iar muşchiul cardiac şi cei netezi (care intră în componenţa viscerelor) reprezintă împreună 10% din masa organismului.

5. În general, copiii se îmbolnăvesc mai repede decât adulţii. Acest lucru este dovedit şi de frecvenţa răcelilor comune: copii au, în medie, între 6 şi 8 răceli pe an, pe când adulţii au între 2 şi 4.

 

 

 

6. Dintre celulele epiteliale din trahee şi bronhiile mari, 80% sunt celule ciliate. O celulă conţine aproximativ 200 de cili. Aceşti cili se mişcă, deplasând mucusul încărcat cu particule absorbite din aerul inspirat (de exemplu, praf sau germeni). Mucusul astfel deplasat va fi expectorat. Viteza cu care se deplasează mucusul în trahee şi bronhiile mari este destul de rapidă: 1-3 cm pe minut. Mişcarea cililor este mai  redusă la fumători.

7. Celulele din corp iau denumirea în funcţie de organul în care sunt prezente: de exemplu, enterocitele sunt celule din intestin, pneumocitele sunt celule ale plămânului, hepatocitele sunt celule ale ficatului, miocitele sunt celule ale fibrei musculare, osteocitele sunt celule mature osoase, adipocitele sunt celule care formează ţesutul adipos.

8. În cursul sarcinii, dar şi în săptămânile imediat de după naştere, are loc secreţia de testosteron (hormon specific masculin) la făt. Ea va înceta ulterior, reapărând la pubertate. Secreţia de testosteron scade rapid după vârsta de 50 de ani, ajungând la 80 de ani să fie 20% din valoarea maximă. La făt, secreţia de testosteron are rol în dezvoltarea organelor sexuale. După 50 de ani, din cauza diminuării concentraţiei acestui hormon, pot apărea la bărbat simptome asemănătoare menopauzei de la femei.

9. Corpul uman are aproximativ 600 de muşchi scheletici (cei care se prind de oase). Nu toţi muşchii scheletici au rol în locomoţie. De exemplu, buzele, anusul, pleoapele înconjoară orificiile, având rol de sfinctere. Muşchii din partea superioară a esofagului au rol în deglutiţie. Muşchii faciali au rol în mimică.

10. Pielea omului este prevăzută cu aproximativ 2,5 - 3 milioane de glande sudoripare.

 

 

Bibliografie:
Fiziologie umană, I. Haulică, ediţia a III-a, revizuită şi adaugită, 2007
Esenţial în fiziologie, Gheorghe Petrescu, volumul I, 2008
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22419312

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.