Corpul omenescDe câte tipuri sunt muşchii? Ce este şocul în medicină? Ce este hipercapnia? Dar hipocapnia? Transportă toate venele sânge încărcat cu dioxid de carbon? Câte capilare conţine corpul uman? Detalii, dar şi alte curiozităţi despre corpul uman, în continuare.

 

 

 

10 curiozităţi despre corpul uman (6)

 

1. Muşchii din corpul nostru pot fi împărţiţi în trei categorii: muşchiul scheletic, muşchiul neted şi muşchiul cardiac. Muşchii scheletici sunt cei care se prind de oase şi au activitate voluntară. Ei asigură locomoţia, postura corpului, vorbirea, mimica. Muşchii netezi nu au control voluntar şi intră în componenţa viscerelor (vezica urinară, uter, bronhii, stomac etc.). Muşchiul cardiac are activitate involuntară şi, după cum îi spune şi numele, intră doar în structura inimii.

2. Fiecare plămân este căptuşit de 1 m2 de pleură.

3. În medicină, şocul este o tulburare funcţională a întregului organism, ce are în general simptome ca: perturbări ale circulaţiei cu irigare insuficientă de oxigen a ţesuturilor, piele palidă şi acoperită cu transpiraţii reci, anxietate, tahicardie (accelerare a ritmului cardiac). Şocurile sunt foarte periculoase, întrucât pot duce la moartea pacientului. Sunt descrise câteva tipuri de şocuri. Şocul hipovolemic are loc atunci când sunt pierderi masive de sânge, posibile cauze fiind hemoragiile sau intervenţiile chirurgicale. Şocul cardiogen are loc când scade funcţia de pompă a inimii, o cauză fiind, de exemplu, infarctul miocardic. Şocul anafilactic este o reacţie de alergie gravă, după ce în organism pătrund substanţe străine ca medicamentele sau alimentele. Acest şoc poate apărea şi în urma înţepăturilor de insecte. Şocul septic apare atunci când în fluxul sanguin apar brusc multe bacterii, ca în cazul septicemiilor, de exemplu.

4. Corpul nostru conţine peste 40 miliarde de capilare (cele mai mici vase de sânge din corp).

5. Capilarele au un diametru de doar 4-9 μm.

 

 

 

6. Hipercapnia este creşterea concentraţiei de  dioxid de carbon din sânge (apare de obicei în insuficienţă respiratorie, boală în care este alterată capacitatea plămânilor de a oxigena în mod eficient sângele). Hipocapnia este scăderea concentraţiei de dioxid de carbon din sânge (apare de obicei în hiperventilaţie, accelerarea respiraţiei, ce are drept consecinţă creşterea concentraţiei de oxigen din sânge).

7. În repaus, ficatul primeşte aproximativ 1350 ml de sânge într-un minut. El primeşte cea mai mare cantitate de sânge dintre toate organele interne. Rinichii primesc 1100 ml, musculatura în jur de 750 ml, iar creierul 700 ml. Pentru a putea face o comparaţie, menţionăm că pielea primeşte 300 de ml de sânge, iar oasele 250 ml. Tiroida, glandă endocrină sub formă de fluture situată în partea anterioară a gâtului, primeşte aproximativ 50 ml de sânge într-un minut.

8. Venele sunt vasele sanguine ce conţin sânge încărcat cu dioxid de carbon. În tot sistemul venos există o singură excepţie: venele pulmonare, în număr de patru, sunt încărcate cu oxigen. Ele aduc la inimă sânge oxigenat de la plămâni.

9. Noul-născut are o frecvenţă mai mare de respiraţie. Dacă media la adult, în repaus, poate varia între 12-18 respiraţii pe minut, un nou-născut are 40-45 respiraţii pe minut.

10. În situaţii normale, nepatologice, plămânul conţine 80% apă şi 20% reziduu uscat. În edemul pulmonar (boală ce se caracterizează printr-o acumulare exagerată de lichid în ţesutul pulmonar), proporţia de apă poate ajunge chiar şi la 90%.

 

10 curiozităţi despre corpul uman (8)

 

 

Bibliografie:
Fiziologie umană, I. Hăulică, ediţia a III-a, revizuită şi adăugită, 2007
Anatomia şi fiziologia omului, Bogdan Voiculescu, Cezar Th. Niculescu, Cristian Niţă, 2007, Ed. Corint, Ediţia a II-a

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.