Corpul omenescŞtiaţi că plămânii au rol antitoxic? Dar că saliva este secretată de trei perechi de glande? În cât timp se digeră alimentele? Ce ph are saliva? Detalii, răspunsurile la aceste întrebări, dar şi alte curiozităţi despre corpul omenesc le puteţi afla citind acest articol.

 

 

 

 

10 curiozităţi despre corpul uman (5)

 

1. Plămânii au rol antitoxic şi de apărare pentru organism. Prin respiraţie se elimină unii solvenţi organici toxici (ajunşi în organism după ce au luat contact cu pielea, de exemplu), cum ar fi eterul, acetona, oxidul de azot. Aerul inspirat conţine aproximativ 20000 de bacterii pe m3, iar plămânul luptă pentru epurarea acestor particule, pentru a nu ne îmbolnăvi. Acest lucru este dovedit prin faptul că aerul inspirat conţine mai multe bacterii decât aerul expirat. Tusea şi strănutul pot fi uneori o metodă prin care plămânii elimină din organism substanţe iritante pentru mucoasă, cum ar fi praful.

2. Saliva omului are un ph uşor acid de 6-7.

3. Primul copil care a venit pe lume după o fertilizare in vitro a fost Louise Brown. Ea s-a născut în 1978, iar în 1982 se naşte sora sa, Natalie Brown, care a fost al patruzecilea copil născut după o fertilizare in vitro. De asemenea, Natalie este prima femeie născută în acest fel care a dat naştere în 1999 unui copil conceput pe cale naturală. Şi Louise va avea un băiat în 2006, conceput tot natural.

4. Dintre persoanele de rasă albă, 47% au grupa de sânge 0I. Aceasta este cea mai răspândită grupă sanguină.

5. S-a dovedit că animalele au un mecanism prin care decid ce alimente sunt cele mai potrivite pentru organismul lor, în funcţie de necesităţile fiziologice individuale. În teste de laborator, unor şobolani li s-au extirpat paratiroidele. Aceste glande secretă un hormon numit parathormon, ce are rol în absorbţia calciului. În lipsa acestui hormon, şobolanii aveau hipocalcemie (nivelul de calciu din sânge scăzut). În cuşcă li s-au pus diverse alimente. Şoarecii au ales să mănânce alimentele bogate în calciu. La om, acest instinct nu există, întrucât noi ne alegem alimentele mai mult în funcţie de gust şi aromă, decât în funcţie de necesităţile fiziologice.

 

 

 

6. Secreţia salivei este asigurată de trei perechi de glande, numite glande salivare. Acestea sunt: glandele paratide, glandele submaxilare şi glandele sublinguale.

7. În caz de ingestie a unor substanţe dăunătoare pentru organism, poate fi indicată eliminarea conţinutului gastric (eliminarea conţinutului gastric este eficientă imediat după ingerare, când substanţele dăunătoare încă se află în stomac). O metodă de a face acest lucru este prin vomă (însă numai în anumite cazuri este indicată această procedură). Substanţele medicamentoase ce produc voma se numesc emetizante.

8. Ficatul este alcătuit din lobuli hepatici. Ei au formă piramidală, cu o lungime de câţiva milimetri şi cu diametrul de 0,8-2 mm. Ficatul uman conţine 50000- 100000 de lobuli hepatici.

9. După ce alimentele au fost înghiţite, digestia durează aproximativ 2-3 ore. Deşi avem impresia că digestia începe din stomac, ei bine nu e aşa. Digestia începe odată cu prelucrarea mecanică a alimentelor (mestecarea). Amestecarea alimentelor cu saliva asigură lubrifierea pentru o alunecare uşoară pe esofag.

10. Din fluorul absorbit, 80% se fixează pe smalţul dentar. Restul de 20% se fixează pe oase, tendoane, cartilagii. Dacă avem un aport excesiv din acest oligoelement, organismul suferă de intoxicaţie cu fluor, caracterizată prin tulburări la nivelul ficatului şi prin hemoragii gastro-intestinale. Un adult are nevoie între 1,5 şi 4 mg de fluor pe zi.

 

10 curiozităţi despre corpul uman (7)

 

 

Bibliografie:
http://en.wikipedia.org/wiki/Louise_Brown
http://en.wikipedia.org/wiki/Digestion
Fiziologie umană, I. Hăulică, ediţia a III-a, revizuită şi adăugită, 2007
Anatomia şi fiziologia omului, Bogdan Voiculescu, Cezar Th. Niculescu, Cristian Niţă, 2007, Ed. Corint, Ediţia a II-a

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.