Corpul umanCe este cianoza? De ce creşte volumul sângelui în timpul efortului? Ce este „mărul lui Adam”? Care este rolul sprâncenelor? Care este compoziţia chimică a salivei? Care este proporţia diferitelor elemente chimice din corpul uman? Răspunsurile, în cele ce urmează.

 

 

 

 

Corpul uman. 10 aspecte puţin ştiute (1)

1. Sprâncenele şi genele au în zilele noastre, mai ales pentru femei, un rol estetic. Care este însă adevăratul lor rol? Ele ne protejează ochii de transpiraţie, praf şi alte mizerii ce ar putea intra accidental în aceştia.

2. Durata de somn diferă atât în funcţie de stilul de viaţă a fiecărei persoane, cât şi în funcţie de vârsta acesteia. Astfel, un nou-născut doarme aproximativ 22 de ore pe zi, un bebeluş de 3 luni aproximativ 18 ore pe zi, iar unul de 6 luni doarme aproximativ 16 ore pe zi. Această durată de somn tot scade cu vârsta, astfel că la 20 de ani ajungem să dormim aproximativ 8 ore pe noapte (durată de somn ce se menţine tot restul vieţii).

 

 



3. Care este proporţia diferitelor elemente chimice din corpul uman? Cel mai mare procent de elemente chimice din organism (aproximativ 95%) este reprezentat de cele patru elemente plastice (elementele plastice intră în structura componentei vii - proteine, lipide, glucide etc.): hidrogen, oxigen, carbon, azot. Un procent de 4,75% este reprezentat de elementele minerale: sodiu, potasiu, magneziu, clor, calciu, fosfor, sulf. Restul de procent (0,25%) este reprezentat de oligoelemente: cobalt, crom, cupru, fier, fluor, iod, litiu, mangan, molibden, nichel, seleniu, zinc.

4. Creierul reprezintă aproximativ 2% din masa totală a corpului.

5. Cianoza este o coloraţie difuză a tegumentelor şi a mucoaselor, care poate varia de la albastru violaceu până la aproape negru. Această coloraţie se datorează lipsei de oxigen din ţesuturi. Sângele nu se oxigenează suficient la nivel pulmonar, iar din acest motiv nu ajunge suficient oxigen nici la ţesuturi şi mucoase. Aşadar, dacă vedeţi din întâmplare un om albastru, staţi liniştiţi nu e un extraterestru.

6. Din totalitatea litrilor de sânge din corp (cantitate ce diferă în funcţie de vârstă, sex, anumite stări patologice, de exemplu o hemoragie), 54% se află efectiv în circulaţie. Restul de 46% din volumul total al sângelui se află depozitat în vasele din splină, ficat şi alte locuri din organism (de exemplu, în vasele din stratul superior al dermului; dermul este al doilea strat din cele trei straturi ale pielii).

7. În efort fizic intens, în primele 10-15 minute, creşte volumul sângelui ce circulă prin corp. Explicaţia este foarte simplă: unele dintre capilarele ce depozitează acel procent sanguin de 46% devin funcţionale şi, astfel, se pun în circulaţie alte câteva sute de mililitri de sânge.

8. Ştiţi proeminenţa de la gâtul bărbaţilor, numită „mărul lui Adam”? Ei bine, nu e din cauza unei bucăţi de măr ce stă înfiptă în gâtul bărbaților de mii de ani. Această proeminenţă aparţine laringelui. Laringele este principalul organ al fonaţiei şi are rolul de a conduce aerul la plămâni. Laringele este alcătuit din 9 cartilaje, iar unul dintre ele, numit cartilajul tiroid, este mai proeminent la bărbaţi din cauza cantităţii mari de testosteron ce influenţează dezvoltarea acestuia în timpul pubertăţii.

9. Saliva este formată din aproximativ 99,5% apă şi din 0,5% reziduu uscat. Acesta este reprezentat de: cloruri, fosfaţi, carbonaţi, lizozim (cu rol bactericid), fluor, acid uric, uree, bicarbonat de potasiu, bicarbonat de calciu, bicarbonat de sodiu.

10. Lueta sau uvula este organul musculos, cu o lungime de 10-15 mm, din fundul cavităţii bucale. Se mai numeşte omuşor şi, deşi pare fără importanţă, el are rol în deglutiţie şi în emiterea sunetelor.

Corpul uman. 10 aspecte puţin ştiute (3)





Bibliografie:
en.wikipedia.org/wiki/Larynx
en.wikipedia.org/wiki/Hair
en.wikipedia.org/wiki/Saliva
Anatomia şi fiziologia omului, Bogdan Voiculescu, Cezar Th. Niculescu, Cristian Niţă, 2007, Ed. Corint, Ediţia a II-a



Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.