Corpul umanContinuăm astăzi seria de articole dedicate cunoaşterii corpului uman cu un nou articol. Ştiţi unde este cea mai mare colecţie de creiere umane? Visăm în culori ori în alb-negru? Ce este testosteronul? Care este rolul testosteronului în organism?

 

 

 

 

Corpul uman. 10 aspecte puţin ştiute (2)

 

1. În Peru a fost deschis publicului cel mai mare muzeu de creiere umane. Aici sunt expuse peste 3.000 exemplare de creiere ale unor oameni ce au suferit de boli ca Alzheimer sau alcoolism. Cea mai mare colecţie de creiere, de peste 7.000 de exemplare, aparţine Şcolii de Medicină Harvard, însă aici accesul publicului nu este permis.

 

 



2. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 2010 au existat în jur de 650.000 de cazuri de malarie. Asta este o veste foarte bună, întrucât la începutul anilor 2000 ar fi fost cu un milion mai multe cazuri, faţă de statisticile din 2010.

3. De oameni dependenţi de droguri sau chiar de mâncare am auzit cu toţii. Dar o femeie are o dependenţă foarte ciudată: ea este obsedată de creşterea unghiilor de la picioare. În total, unghiile ei au o lungime de aproximativ 4,5 m, incluzându-se aici atât unghiile de la picioare cât şi cele de la mâini. Ea nu poartă niciodată ciorapi sau papuci cu talpă joasă. În plus, unghiile lungi ale degetelor de la picioare îi pun viaţa în pericol: ea suferă de diabet şi din cauza că refuză să şi le taie nu poate să facă sport, aşa cum le este recomandat diabeticilor.

4. Nu toţi oamenii visează în culori. Cercetători estimează că o persoană din 8 are visuri în alb şi negru.

5. Cercetătorii de la Institutul  Tehnologic Massachusetts (MIT) au creat un medicament antiviral (care acţionează împotriva virusurilor), ce ar putea trata afecţiunile virale ca febra Dengue (boală transmisă de ţânţarii din specia Aedes) sau gripa porcină. Medicamentul, numit Draco, a funcţionat la şoareci şi, în laborator, pe ţesuturile umane.

6. O femeie din Marea Britanie, în vârstă de 37 de ani, este foarte norocoasă. După ce s-a întâmplat de câteva ori să tuşească şi să „expectoreze” mici bucăţele de carne, s-a decis să meargă la medic să vadă ce se petrece cu ea. După o examinare a bucăţelelor, s-a constatat că acestea erau de fapt ţesuturi canceroase maligne, ce proveneau probabil de undeva din spatele gurii. Impresionant, când a fost examinată şi femeia, nu i s-au mai găsit alte urme de celule canceroase. Cât noroc!

7.  Testosteronul este hormonul sexual ce este responsabil de apariţia pilozităţii, de îngroşarea vocii, de dezvoltarea organelor sexuale masculine. El este un hormon specific bărbătesc, însă este secretat în cantităţi mici şi la femei. În mod normal, la 100 ml de sânge, există la bărbat o cantitate cuprinsă între 300-1100 ng testosteron, iar la femei o cantitate cuprinsă între 25-90 ng.

8. Coloana vertebrală formează canalul ce adăposteşte măduva spinării, fiind formată din 33-34 de vertebre: 7 vertebre sunt cervicale, 12 sunt toracice, 5 sunt lombare, 5 sunt sacrale şi 4-5 coccigiene. Vertebrele coccigiene nu sunt clar delimitate, de aceea unii oameni de ştiinţă susţin că există 4 vertebre coccigiene, iar alţii susţin că există 5.

9. Fosforul reprezintă aproximativ 1% din greutatea corporală. La om, carenţa de fosfor este rară pentru că aproape toate alimentele îl conţin: cacao, nuci, ouă, fructe proaspete, legume uscate, peşte, pâine.

10. În ultimele 6 luni de gestaţie, greutatea fătului creşte de aproape 800 de ori, iar lungimea sa de aproape 6 ori.

 

10 curiozităţi despre corpul uman (4)

 




Bibliografie:
io9.com/5882420/the-worlds-largest-museum- collection-of-brains-is-on-display-in-peru
jezebel.com/5875255/oh-my-fucking-god- this-woman-coughed-up-her-own-tumor
www.huffingtonpost.com/2012/03/06/ ayanna-toenail-addiction_n_1325342.html
io9.com/5871208/malaria-deaths-are-down- over-25-in-the-last-ten-years--but-dont-get-complacent
io9.com/5869767/breakthrough-a-new-drug- that-could-cure-everything-from-colds-to-hiv
Anatomia şi fiziologia omului, Bogdan Voiculescu, Cezar Th. Niculescu, Cristian Niţă, 2007, Ed. Corint, Ediţia a II-a




Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.