Aparat fotografic NikonÎncepem astăzi publicarea unui ghid privind fotografia digitală. Pe parcursul primul articol vorbim despre revoluţia fotografiei digitale şi vom face o scurtă incursiune în lumea aparatelor foto existente pe piaţă, în ideea că veţi dori să cumpăraţi unul.

 

 

Revoluţia fotografierii digitale

Am avut prima oră de fotografiere în liceu, la sfârşitul anilor '70, două sau trei decade înainte de apariţia fotografierii digitale. Diferenţa dintre studierea fotografierii din anii în care era bazată pe film în comparaţie cu perioada de acum bazată pe tehnica digitală este ca diferenţa dintre ascultarea cântecelor la un patefon şi ascultarea lor la un iPod.

Totuşi, în 2002, mi-a reînviat interesul pentru fotografie, cumpărând primul aparat digital compact, un Olympus Camedia C-720. Aproximativ în aceeaşi perioadă Apple a apărut cu primul său software de management şi editare a fotografiilor, iPhoto 1.0. În cele din urmă, mi-am putut permite să studiez arta fotografiei şi să studiez aşa cum nu aş fi reuşit vreodată în liceu.

 

 

Aparat fotografiat



Câţiva ani mai târziu am achiziţionat un Canon Rebel XT şi puţin mai târziu un Canon 30D, care mi-a permis să încep fotografierea nunţilor şi alte evenimente la nivel profesional. Pentru mine, cel mai sigur nu s-ar fi întâmplat să fiu plătit pentru a face fotografii dacă nu îşi făcea apariţia fotografia digitală.

Epoca tehnicii digitale a schimbat posibilităţile privind fotografia, dar şi profesia de fotograf. Cu posibilitatea de a fotografia şi a revedea instantaneu pozele atunci când sunt realizate, fotografii pot să înveţe şi să exploreze realizarea pozelor în noi moduri.

Acest ghid al fotografiei digitale este pentru cititorii care doresc să înveţe tainele fotografiei digitale pentru prima dată, dar şi pentru ei care vor să-şi îmbogăţească cunoştinţele. Este pentru cititorii care doresc să facă fotografii care implică folosirea unor tehnici avansate.

Acest ghid nu este sub nicio formă exhaustiv. Mai degrabă, este o introducere care include aspecte esenţiale de care ai nevoie pentru a începe şi menţionează resursele suplimentare pe care le poţi folosi pentru a evolua ca fotograf. Acest ghid este bazat pe propriile mele experienţe, dezvoltate ca un student în tehnica fotografiei, precum şi pe ce am învăţat pe când am predat fotografilor începători.

Cel mai bun mod să înveţi fotografierea este practic. Aşa că te sfătuiesc să ai aparatul pe lângă tine în timp ce citeşti acest ghid.

Sper că acest ghid al fotografiei digitale va dezvălui că meşteşugul fotografierii este ceva ce aproape oricine poate învăţa fără a-l costa prea mulţi bani. Încerc să folosesc un limbaj cât mai puţin tehnic cu putinţă. Includ sfaturi despre alegerea aparatului digital, învăţarea caracteristicilor de bază ale aparatului tău, selectarea software-ului de editarea a imaginii şi tehnici de bază pentru procesarea fotografiilor.

Ghidul se termină cu precizarea unor resurse suplimentare care, consultate, îţi vor îmbunătăţi cunoştinţele şi tehnica şi vor face fotografierea amuzantă şi chiar profitabilă.


Ce model de aparat digital ar trebui sa cumpăr?

 

Aparate fotofrafiat



Alegerea un aparat de fotografiat

Cu toată varietatea aparatelor foto digitale din ziua de azi, cei mai mulţi fotografi începători întreabă: „Ce aparat ar trebui să cumpăr?”. Răspunsul la această întrebare de obicei: depinde de câţi de mulţi bani eşti dispus să cheltui şi/sau ce tip de fotografii vrei să faci.

Sunt trei tipuri de aparate populare pentru fotograful de rând: elementarul point-and-shoot, aparatele foto compacte şi aparatele DSLR. Cea mai mare diferenţă dintre primele două aparate şi un DSLR este acela că la ultimul tip de aparat poţi schimba lentilele, în timp ce la primele modele lentilele sunt fixe.

Orice aparat pe care îl cumperi ar trebui să fie bazat pe bugetul de care dispui şi pe tipul de fotografie digitală (ex.: natură, nuntă şi eveniment, portret, sporturi, fotografii de familie) pe care ţi-ar plăcea să îl practici.


Aparatele foto point-and-shoot



Aparate fotofrafiat

 

Aparatele point-and-shoot sunt cele mai larg răspândite dintre cele trei tipuri de aparate. Cei mai mulţi oameni tratează aceste aparate în acord cu denumirea lor: aleg aparatul, stabilesc cadrul şi fotografiază. Ei nu sunt prea preocupaţi de caracteristicile avansate (de exemplu luminozitatea şi controlul sensibilităţii, ISO) ori controlul deasupra expunerii manuale. Ei fotografiază în general în modul Automatic, ceea ce înseamnă că aparatul stabileşte setările expunerii pentru ei.

Iată care sunt avantajele şi dezavantajele aparatelor foto point-and-shoot.

Avantaje aparate foto point-and-shoot:
:: Relativ ieftine, preţurile variind între 200 şi 400 USD.
:: Convenabile, uşoare şi destul de mici pentru a le purta în buzunarul sau geanta ta.
:: Lentilele la un point-and-shoot de obicei au o gamă de lungimi focale, de la larg la lungimea medie.
:: Opţiuni automatizate, care îi ajută pe utilizatori să facă poze.

Dezavantaje aparate foto point-and-shoot:
:: Nu se pot schimba lentilele şi câteodată nu se pot folosi alte accesorii precum bliţul extern.
:: Adesea încete în operare, ceea ce înseamnă că s-ar putea să ai fotografii neclare sau s-ar putea să pierzi momente interesante.
:: Pot fi limitate în caracteristicile de expunere.
:: Ecrane LCD mici pentru vederea pozelor.

Aparatele point-and-shoot sunt cea mai bună achiziţie a ta dacă nu eşti interesat să faci din fotografierea o activitate serioasă sau profesie. Dacă bugetul tău pentru un aparat este limitat, aparatele point-and-shoot sunt alegerea potrivită.

Dacă tot ce îţi poţi permite este un aparat point-and-shoot, nu cred că nu vei putea face fotografii minunate, deoarece poţi. Aceste aparate sunt uimitoare pentru pozele zilnice de familie şi de vacanţă. Dacă deţii un aparat DSLR, un aparat point-and-shoot poate reprezenta o copie de rezervă; îl poţi ţine în maşină sau geanta ta de voiaj. Aruncă o privire la acest grup http://www.flickr.com/groups/pointshoot pentru a vedea posibilităţile aparatelor point-and-shoot.


Aparatele foto compacte

 

Aparat fotografiat


Aparatele compacte sunt foarte asemănătoare ce cele point-and-shoot. Unele magazine şi website-uri folosesc cei doi termeni alternativ. Dar din punctul meu de vedere, găsesc camerele compacte puţin mai mari decât cele point-and-shoot, poate cu un zoom mai mare, o gamă de expunere şi un ecran LCD mai mare. Exemple de aparate compacte sunt Canon Powershot G11, Coolpix P100 şi Fujifilm FinePix S2500HD. Aşteaptă-te să plăteşti între 400$ şi 800$.

Avantajele aparatelor foto compacte:

:: Relativ mai ieftine decât aparatele DSLR.
:: Opţiunile de control ale aparatului sunt adesea mai uşor de accesat, deoarece ele nu sunt situate în meniul aparatului.
:: Din punct de vedere fizic sunt mai largi decât aparatele point-and-shoot, asigurând o prindere mai bună pe corpul aparatului.
:: Lentilele aparatului compact de obicei au o gamă de lungimi focale, de la larg la lungime medie.
:: Pot include caracteristici suplimentare, neincluse în cele point-and-shoot, ex.: ecran LCD pivotant şi captarea video.

Dezavantajele aparatelor foto compacte:
:: Cam aceleaşi dezavantaje ale aparatelor point-and-shoot.
:: Pot fi mai grele şi mai dificile sub aspectul transportului în comparaţie cu aparatele foto point-and-shoot.


Aparatele foto DSLR

 

Aparat fotografiat



Cea mai mare diferenţă la DSLR este că poţi schimba lentilele şi sunt mult mai rapide decât aparatele point-and-shoot şi compacte. Exemple de aparate DSLR sunt Canon 50D (care este aparatul principal cu care fotografiez aceste zile) şi Nikon D90.

Avantaje
:: Cu aparatele DSLR ai posibilitatea să foloseşti o largă varietate de lentile, de la extrem de largi la cele cu zoom foarte mare.
:: Funcţionarea camerei de tip DSLR este mult mai rapidă. Întârzierea expunerii între fotografii este foarte mică sau nu este deloc. Aparatul meu Canon 50D spre exemplu poate prinde până la 6,3 cadre pe secundă în fotografiere de mare viteză.
:: Un bliţ extern/electronic poate fi ataşat la aceste aparate, făcut pentru o mai bună iluminare decât bliţul încorporat aparatului.
:: Game de expunere superioare, ex.: categorii de sensibilitate ridicată la lumină (ISO), moduri suplimentare de măsurare a luminii reflectate, caracteristică de compensare a bliţului.
:: Mărimea mai mare a aparatelor DSLR conduce la o cuprindere a acestora mai bună şi la fotografii mult mai stabile.

Dezavantaje
:: DSLR sunt mai scumpe, începând în jurul a $800 până la $3,000 ori chiar mai mult.
:: Aceste aparate desigur nu sunt compacte şi câteodată trebuie să porţi una sau două lentile în plus în geanta ta, astfel încât să poţi fotografia cu diferite lentile.
:: Dacă tu cauţi să faci din fotografierea digitală o activitate serioasă sau o profesie, vei dori în cele din urmă să îţi iei un DSLR. Acestea îţi asigură un mult mai mare control asupra fotografierii decât aparatele point-and-shoot şi compacte.


Resurse
:: PC World: Top 10 Compact Point-and-shoot cameras
:: DPReview.com este un site de mult consacrat care înfăţişează adesea analize detaliate ale aparatelor digitale şi alte aparaturi de fotografiere.
:: Dealnews.com oferă preţuri comparative pentru aparate foto digitale.

 



Flickr.com Camera Groups

Dacă eşti în căutarea unui anume aparat fotografic, îţi sugerez să vizitezi Flickr.com şi să cauţi pe un grup detalii privind aparatul foto asupra căruia te-ai oprit. De exemplu, în grupul Flickr pentru Nikon Coolpix P80, utilizatorii publică fotografii făcute cu aparatul şi discută cum îşi folosesc produsul.

De asemenea, verifică această resursă http://www.flickr.com/cameras/. Opţiunea The Camera Finder inclus pe această pagină web nu doar îţi arată mărci populare de aparate, ci de asemenea îţi furnizează fotografii realizate de membrii Flickr folosind diverse tipuri de aparate foto.

Aparatul foto digital - ghid pt achiziţie (2)



Articolul este traducerea ghidului The Essential Guide of photography, publicat de MakeUseOf.com, cu acordul editorului.
Traducere: Alice – Andreea Mareşi

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.