Am instalat acum câteva zile pe telefonul personal (un iPhone) aplicația Bitdefender Mobile Security for IOS (există și versiune pentru Android). Recunosc că nu am avut niciun soft de protecție a datelor pe telefon în ultima vreme; motivul este că, din câte mi-am dat seama, diversele softuri antivirus sunt cam inutile. Între timp, tehnologia a mai evoluat, iar soluțiile de securitate au venit cu opțiuni noi.

Una peste alta, experiența de până acum a fost ok. Iată ce face aplicația și care sunt opțiunile.


Aplicația oferă protecție web, adică filtrează traficul tău de pe Internet, identifică paginile web periculoase (încă nu mi-a găsit niciuna, ca să pot spune cum se manifestă) și blochează accesul la aceste pagini periculoase (ar trebui, în principiu, să blocheze accesul către linkuri care urmăresc, de exemplu, furtul de date confidențiale, personale sau bancare).
Această opțiune are un cost: 39 lei / an (după două săptămâni gratuite). Merită banii? În principiu da, dar rămâne de văzut eficiența.

Pe lângă protecția web, oferă un VPN, gratuit. E drept, gratuitatea se referă la doar 200 MB / zi. VPN-ul, pentru cei nefamiliarizați cu conceptul, oferă trafic criptat și navigare anonimă pe Internet (ascunderea IP-ului real).
Dacă vreți mai mult de 200 MB/ zi - 130 lei / an. Cam mult, mi s-a părut. Ideea de anonimizare a traficului este atrăgătoare, dar fiecare trebuie să stabilească dacă merită.

Ce mai oferă aplicația este o verificare a adresei de e-mail. Verifică implicit adresa folosită pentru crearea contului pe aplicație - verificarea existenței acestei adrese în bazele de date cu aplicații / site-uri sparte de hackeri. Așadar, dacă ai / ai avut cont pe un site spart de hackeri, vei afla rapid. Sigur, asta poți să afli și altfel, pe Internet. Poți adăuga și alte adrese de e-mail personale (trebuie să demonstrezi că este posesorul adreselor prin introducerea unui cod).

Nu am observat scăderea vitezei de navigare pe Internet. Am observat totuși că aplicația WhatsApp are uneori dificultăți în a se conecta la Internet. Aceste dificultăți au apărut după ce am instalat Bitdefender Mobile Security, dar nu sunt (încă) sigur că asta este cauza.

În plus, dacă activezi VPN-ul, nu funcționează protecția web. Și invers este valabil: când activezi protecția web, se dezactivează VPN-ul. Nu am înțeles care-i motivul, dar bănuiesc e un motiv tehnic. Asta înseamnă că trebuie să-ți aduce aminte mereu ce vrei: VPN ori protecție web.

În fine, pentru cei care nu știu, Bitdefender este o companie românească. Antivirusul (nu aplicația de care am vorbit în acest articol) celor de la Bitdefender este apreciat în multe topuri ca find cel mai bun.

În sumar:
· aplicația se poate instala gratuit
· versiunea gratuită oferă doar VPN-ul, pentru protecția web trebuie plătit 39 lei / an
· funcția „confidențialitate cont” (dacă vreunul dintre conturile tale online a fost afectat de un acces neautorizat) nu e nimic spectaculos, poți verifica și singur asta.



Notă: articolul nu este în niciun fel susținut de Bitdefender.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.