Cum ar fi lumea fără Internet? Vă puteţi imagina? În funcţie de vârsta pe care o aveţi, răspunsul ar putea fi "da" ori "ba".  Universul online a luat naştere în 1990, dar răspândirea Internetului a fost lentă. În România, pe la începutul anilor 2000, Internetul era încă o necunoscută pentru mulţi; viteza mică şi preţul relativ mare. Deci Internetul, deşi prezent pretutindeni azi, este relativ recent. Dar cum funcţionează Internetul? Iată o scurtă introducere video în mecanismul fundamental al funcţionării Internetului.

Comentarii -

Probabil că nu sunt mulţi cei care ştiu ce informaţii culege Google despre noi şi ce informaţii obţine pe baza analizei comportamentului nostru online. În acest articol vom discuta exact despre acest lucru: cum să descoperi ce ştie Google despre tine. În plus: cum să eviţi ca Google să mai culeagă date despre tine. Google îţi oferă motorul de căutare, gratuit, serviciul de e-mail Gmail, gratuit, Google Maps, gratuit, YouTube, gratuit, pentru a menţiona doar cele mai importante servicii. Dar această gratuitate vine cu un preţ: Google culege informaţii despre tine, pe baza comportamentului tău online.

Comentarii -

PacemakerUn număr din ce în ce mai mare de dispozitive electronice sunt interconectate. Trăim acum zorii erei Internetului lucrurilor. Conectivitatea începe să fie din ce în ce mai prezentă, de la întrerupătoare de curent şi încuietori de uşi la maşini şi dispozitive medicale. Această evoluţie a lucrurilor nu poate fi oprită. Dar cum stăm cu securitatea şi implicaţiile privind viaţa privată? Este un pacient care are implantat un pacemaker ce poate fi controlat de la distanţă în pericol de a fi atacat cibernetic?

Comentarii -

Un lanţ este atât de rezistent pe cât este cea mai slabă verigă a sa. Securitatea computerelor depinde de hardware, software şi de... tine. Cea mai mare vulnerabilitatea este utilizatorul. De ce s-ar strădui unii să "spargă" parole criptate, când utilizatorii sunt dispuşi să le ofere ei înşişi?

Comentarii -

Tor reprezintă cea mai simplă modalitate pentru „navigarea” anonimă pe Internet, dar nu toată lumea înţelege importanţa acestei facilităţi ori de ce ar trebui ea folosită. În cele ce urmează vom vedea ce anume face Tor, cine îl foloseşte cât şi, probabil cel mai important lucru, ce NU face Tor.

Comentarii -

Intimitate onlineÎn ultimele săptămâni EFF a primit multe cereri de consultanţă privind diferite unelte software de protejare a confidenţialităţii în Internet, mecanisme care să ofere protecţie tehnologică împotriva fenomenului de monitorizare a mediului online.

Comentarii -

MetadateDacă aţi fost pe Terra în ultimele 2 luni, nu se poate să nu fi auzit de scandalul creat de dezvăluirea de către un fost angajat al serviciilor secrete americane, Eduard Snowden, a mai multor programe de supraveghere a Internetului ale NSA (SUA).

Comentarii -

Sst Sunt atât de multe informaţii disponibile online, că până şi Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA), despre care se spune că monitorizează tot traficul de date al planetei, are nevoie de un pic de ajutor pentru a se descurca. Iată ce foloseşte...

Comentarii -

TraceroutePentru a ajunge de la Buzău la Arad cu maşina trebuie să mergem aprox. 600 de km. Dacă parcurgem tot acest drum cu o viteză de 120 km/h vom ajunge în Arad în 5 ore. Însă timpul de sosire nu-l decidem noi, ci situaţia din trafic şi regulile de circulaţie întâlnite pe traseu.

Comentarii -

Cine controleaza InternetulCine controlează internetul? Până acum, timp de 30 de ani, răspunsul a fost simplu: nimeni. Unele guverne spun că acesta este un defect, dar inginerii care au creat protocoalele, standardele, sistemele de nume şi adresare utilizate, spun că este o trăsătură specifică.

Comentarii -

Social FixerSunt pentru dialogul inteligent, dar dacă există un aspect pe care îl urăsc la sezonul de campanie electorală este acela că unii dintre prietenii mei (Dumnezeu să-i aibă în pază) pot deveni foarte iritanţi atunci când vine vorba de politică.

Comentarii -

Securitate onlineSecuritatea computerelor nu se referă doar la sisteme de protecţie şi navigare anonimă. Oricine foloseşte un computer e ca un cal într-o cursă a securităţii. Pentru scopul acestui articol, vom împărţi securitatea din reţea în patru părţi esenţiale...

Comentarii -

InternetNoi, utilizatorii obişnuiţi, avem Internet pentru că suntem abonaţi la o firmă (provider) care oferă servicii de Internet (fix ori mobil), dar, de regulă, şi de cablu TV, telefonie fixă şi/sau mobilă. Dar aceşti furnizori de servicii de unde au Internet?

Comentarii -

GmailFolosești un serviciu de poștă electronică de care nu ești mulțumit, dar nu ştii cum să schimbi? Iată o veste bună: poți schimba fără a pierde corespondența mai veche sau contactele și fără a pierde corespondența trimisă spre vechile adrese.

Comentarii -

Amintiţi-vă anii aceia minunaţi, când pereţii camerei aveau mai multe postere decât vopsea, ticsite fiind cu toate chipurile frumoase pe care le puteam găsi. Acum însă, lipim posterele pe monitor. Magia posterelor şi a imaginilor de fundal (wallpapers) nu dispare niciodată.

Comentarii -

Ghid cinefil Nu ştiu de ce, dar uneori nu înţeleg vorbele lui Nicolas Cage. Poate este de vină auzul meu, poate sursa audio. Oricum, adăugarea subtitrărilor ajută mult la înţelegerea dialogurilor. Mulţumită unor site-uri, acum putem singuri să descărcam şi să adăugăm subtitrări.

Comentarii -

Ghidul cinefiluluiLa sfârşitul acestui articol probabil veţi spune că a vedea filmele online este mult mai facil decât a le descărca. Asta pentru că tot ce vă trebuie pentru a vedea un film online constă într-un browser bun şi o lăţime de bandă suficientă.

Comentarii -

Filme onlineÎn fiecare zi de vineri mai apare câte un film nou online. Un altul este uploadat şi mai des. Aşadar, cum putem să fim la curent cu cele mai noi apariţii de filme, înainte ca acestea să dispară cât ai clipi din ochi? Desigur, folosind RSS Feed.

Comentarii -

Filme onlineAnterior am învăţat cum să selectăm un film, cum să utilizăm site-urile de filesharing şi cum să descărcăm un film prin intermediul torenţilor. Acum e timpul să să ne uităm la film. Vom fi doar noi cu Autoboţii, împotriva Decepticonilor ce plănuiesc să distrugă lumea.

Comentarii -

Ghid cinefil onlinePiratarea filmelor și-a găsit pe internet o casă și un lexic specific. Dar cum se procedează și care sunt termenii utilizați? Filmele sunt copiate în mai multe moduri și etichetate cu numele sursa la upload. Termenii folosiți spun multe despre calitatea copiei piratate.

Comentarii -

Ghid filme onlineÎn acest articol vom vorbi despre motoarele de căutare dedicate file sharing-ului. Multe astfel de motoare de căutare sunt dedicate site-ului Rapidshare, dar altele sunt centrate și pe căutarea pe alte site-uri de filesharing. Iată 10 dintre ele, într-o ordine aleatorie.

Comentarii -

Site-uri file sharingMetaforic vorbind, torenţii se pare că mărşăluiesc către dominaţia mondială, dar serviciile de file sharing au o ţară foarte mare numai a lor. În articolul de astăzi din ghidul nostru dedicat filmelor online vorbim despre cele mai importante site-uri de file sharing.

Comentarii -

TorenţiViteza conexiunii la Internet este ca și cordonul ombilical pentru site-urile de filme online, căci filmele pot fi urmărite direct pe Internet. Dar dacă ești pe drum? Sau dacă preferi să vezi puțin dintr-un film atunci când iei prânzul și să-l continui la cină?

Comentarii -

Filme gratis onlineÎn ultimii ani au apărut site-uri unde poţi urmări filme online, gratis. Unele sunt străine, dar sunt şi unele româneşti, care oferă şi subtitrări pentru filme. În acest articol vorbim despre siteurile care oferă filme online, prima variantă. Despre cele româneşti, ne puteţi scrie.

Comentarii -

Ghid filme onlineTrailerurile de film sunt concepute pentru a vă stimula apetitul şi pentru a vă oferi un rezumat tentant a ceea ce urmează să apară în cinematografe. Internetul reprezintă o arhivă vastă pentru lucrurile vechi şi un mijloc de marketing pentru cele noi.

Comentarii -


Dacă găsiţi scientia.ro util, sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()
CoinGate Payment ButtonCriptomonedă
Susţine-ne pe Patreon!