Ghid fotografie digitalaAceastă parte a ghidului nostru despre fotografia digitală descrie câteva caracteristici de bază ale unui aparat de fotografiat, pe care vei vrea să le iei în considerare atunci când îţi achiziţionezi un aparat. Sau dacă ai deja unul, vei dori să fii familiarizat cu acestea.

 

Ghid fotografie digitală - introducere (1)

Mulţi oameni fotografiază în modul Automatic, ceea ce permite aparatului să stabilească setările pentru tine. Este simplu, fără bătaie de cap, iar calitatea fotografiilor, pentru un novice în domeniu, pare fără cusur. Dar îmi imaginez că dacă citeşti acest ghid, vrei să înveţi tehnici avansate ale fotografierii digitale.

Caracteristicile esenţiale al unui aparat de fotografiat
(pe care vei dori să le iei în considerare când cumperi un aparat foto
)



Megapixelii / Mărimea memoriei


Mulţi cumpărători de aparate foto cred că cu cât un aparat are un număr mai mare de megapixeli, cu atât este mai bună calitatea fotografiilor. În mare măsură nu este aşa. Numărul de megapixeli contează pentru mărimea tipăriturilor pe care le faci la o rezoluţie tipică de 240 ppi (pixeli pe inch).

Alege un aparat foto care să aibă cel puţin 3-5 megapixeli, ceea ce îţi permite să realizezi printări de la 4x6 la 8x10 inch. Cele mai multe aparate pornesc în prezent de la această mărime. Dacă te ocupi cu fotografia profesionistă, vei dori să ai cel puţin un aparat de 8 pixeli sau mai mult, pentru tipărituri de mărime mai mare, dacă este nevoie. În acelaşi timp, totuşi, dacă fotografiezi cu, să zicem un aparat de 8 megapixeli, fişierele de imagini vor fi de două sau trei ori mai largi decât cele produse cu un aparat de 3 megapixeli.


Stabilizarea imaginii

Aparatele care au funcţia de stabilizare a imaginii pot câteodată să ajute la eliminarea imaginilor neclare care apar de la mişcarea aparatului de fotografiat sau a obiectivului. Trebuie să înveţi să realizezi imagini fără a mişca aparatul, dar funcţia de stabilizare a imaginii poate adesea să te ajute sau să te avertizeze când lumina ambientală pentru fotografii este prea scăzută sau când aparatul are probleme în a se focaliza asupra subiectului.

 




Meniul de control

Când verifici un aparat, observă cât de uşor sau dificil este să accesezi diferitele opţiuni de control. Dacă îţi plănuieşti să foloseşti aparatul mai mult, dincolo de banalul alege-cadrul-şi-fotografiază (point-and-shoot), vei vrea comenzile camerei să fie uşor accesibile. Cel mai bine, setările privind expunerea (ca diafragma ori timpul de expunere) ar trebui accesate din afara aparatului.

De asemenea, când iei în considerare un aparat personal, fă câteva fotografii simple cu el şi observă ce fel de informaţii poţi să vezi înainte şi după ce faci o fotografie. Aparatul îţi arată informaţii despre setările de expunere pe ecranul LCD? Ce şi câte butoane trebuie să apeşi pentru a vedea aceste informaţii? În general informaţiile sunt uşor de accesat?

Meniul de control



Zoom optic vs. Zoom digital


Aparatele point-and-shoot şi compacte sunt adesea cunoscute ca având zoom digital de 3x, 4x… Dar zoomul digital nu este acelaşi lucru cu zoomul optic.

Fără să devin prea tehnic, zoomul digital se referă la faptul că subiectul fotografiat este mărit aproape ca atunci când este privit ceva printr-o lupă. Rezoluţia şi focalizarea nu sunt la fel de bune ca zoomul optic. Vezi această fotografie: http://photo.net/equipment/digital/basics/digital_zoom_vs_optical_zoom.jpg, care arată diferenţa dintre zoom-ul optic şi digital.

În mod implicit, dacă aparatul tău nu este DSLR, ar trebui să fie setat să fotografieze cu zoom optic, care „foloseşte lentilele optice ale unui aparat pentru a aduce obiectivul mai aproape” (photoxels.com/digital-photography-tutorials/optical-digital-zoom). Aşa că zoomul optic este ceea ce ar trebui să foloseşti la început pentru aparatul tău point-and-shoot.

Dacă zoomul optic foloseşte lentilele aparatului foto pentru a apropia subiectul fotografierii, zoomul digital foloseşte capacitatea aparatului de a mări imaginea, fără a îmbunătăţi calitatea acesteia. Zoomul digital este ca atunci când măriţi în Photoshop o imagine, iar în scurt timp ajungeţi să vedeţi pixelii care alcătuiesc fotografia (n.t.).

Pentru mai multe detalii privind funcţionarea unui aparat foto digital, citeşte articolul nostru: Cum funcţionează aparatul foto digital



Caracteristicile expunerii manuale

Caracteristicile expunerii manuale

 

Dacă doreşti să realizezi fotografiere avansată, asigură-te că aparatul tău are opţiuni de expunere manuală, precum: expunere manuală completă, diafragma şi prioritatea de expunere, o gamă largă de sensibilităţi (ISO) şi compensarea bliţului. Aceste opţiuni avansate sunt prezente la aparatele compacte şi DSLR. Nu poţi folosi aceste opţiuni când fotografiezi în modul Automat sau moduri predeterminate, precum modul nocturn sau portret.

Cu opţiunile avansate ai mai mult control asupra condiţiilor de fotografiere. De exemplu, poţi să fotografiezi în modul Shutter Priority, care asigură controlul modului în care vrei să arate subiectul când este fotografiat în mişcare. Dacă fotografiezi cu un timp de expunere mare (ex. 1/15 dintr-o secundă), fotografia va arăta un subiect neclar, care va pune în evidenţă mişcarea acestuia. Dacă alegi să foloseşti un timp de expunere mai scurt (1/2500 dintr-o secundă), chiar dacă subiectul este în mişcare, imaginea va fi clară.

 

Caracteristicile RAW

Dacă îţi plănuieşti să realizezi o prelucrare detaliată a fotografiilor tale în programe precum Photoshop, Iphoto sau Lightroom, vei dori să te asiguri că aparatul tău poate să producă fotografii RAW, dar şi în popularul format JPEG. Toate aparatele pot să fotografieze în formatul JPEG, dar nu toate, în special aparatele point-and-shoot, pot realiza fotografii RAW.

Diferenţa dintre cele două moduri este că în modul JPEG imaginile sunt comprimate, ceea ce conduce la o poză mai mică sub aspectul spaţiului ocupat pe mediul de stocare, în timp ce fotografiile RAW, mai voluminoase, păstrează toate datele imaginii.

Imaginile fotografiate în modurile JPEG şi RAW nu arată diferit. Dar când prelucrezi fotografiile într-un editor de imagini, ai mai mult libertate pentru a face schimbări la white Balance, contrastul expunerii (exposure contrast), saturaţie (saturation), claritate (sharpness) sau alte setări. Dacă de exemplu controlul pentru white balance este setat pentru fotografierea în interior, dar tu de fapt fotografiezi în exterior, vei putea edita şi white balance din exterior când deschizi imaginea într-un editor de imagini RAW.

Cel mai mare dezavantaj la fotografiile RAW este acela că fişierele sunt mult mai mari, ocupând astfel  cardurile de memorie foarte repede. De asemenea, trebuie să foloseşti un editor de imagini RAW pentru a prelucra imaginile în format RAW.

 

Resurse online

http://photo.net/learn/raw/ - acest articol explică diferenţa dintre aceste trei moduri diferite de fotografiat (RAW, JPEG, TIFF).

Tips-for-taking-digital-photography-using-live-view Vizualizarea live este o caracteristică a câtorva aparate mai noi care îţi permite să observi şi să încadrezi subiectul în ecranul LCD al camerei foto mai bine decât în vizor. Vizualizarea live îţi permite de asemenea să examinezi felul în care setările de expunere vor influenţa modul în care va arăta imaginea, după fotografiere.

Aparatul foto digital. Accesorii esenţiale (3)



Articolul este traducerea ghidului The Essential Guide of photography, publicat de MakeUseOf.com, cu acordul editorului.
Traducere: Alice – Andreea Mareşi

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.