Dean Keith Simonton, un profesor de psihologie de la Universitatea din California, a publicat un mic comentariu în revista Nature, în care susține că este puțin probabil că omenirea va mai produce vreodată un alt Einstein, un Newton, un Darwin etc.

Acest lucru se datorează faptului că, spune el, am descoperit deja toate ideile fundamentale care descriu modul în care funcționează lumea naturală. Orice lucru nou, va implica doar puţină îmbogăţire a bazei noastre de cunoștințe.

Comentariile lui Simonton sunt susceptibile de a produce o reacție puternică, atât în interiorul, cât și în afara lumii științei. Geniile aflate printre noi sunt cele care au dus la avansul ştiinţei, timp de mii de ani, la urma urmei. Dacă nu mai apar alte genii care să ofere un mod cu totul nou de a privi lucrurile, cum va mai putea rasa umană să ajungă la noi culmi?

Simonton a studiat geniile și contribuțiile lor la ştiinţă pentru mai mult de 30 de ani și a scris chiar cărţi despre ele. De asemenea, el a scris că speră să fi  greșit în evaluarea sa, chiar dacă în mod clar el nu crede că a greşit. Din păcate, mai multe lucruri din ultimele decenii întăresc aceste presupuneri.

Încă de pe vremea lui Einstein, spune el, nimeni nu a venit cu adevărat cu ceva care să-l identifice ca pe un gigant în domeniu, pentru a fi privit astfel pentru sute, dacă nu mii de ani de acum încolo. Mai rău, probabil, este că el detaliază modul în care este condusă știința modernă, fapt care se adaugă problemei. Mai degrabă decât promovarea lupilor singuratici care cugetă asupra Universului în mod izolat, noua paradigmă are cercetători care lucrează împreună ca echipe, cu metode eficiente, îndreptându-se spre creșteri progresive ale cunoașterii.

Aceasta nu lasă prea mult loc pentru intuiţia adevărată, care este, desigur, un ingredient necesar pentru descoperiri la nivel de geniu. Simonton ar putea greși, desigur - ar putea exista totuşi unele persoane care să privească tot ceea ce s-a descoperit în comparaţie cu observațiile lor proprii și care ar putea constata astfel că ceea ce credem că ştim este complet greșit, oferind şi dovezi pentru o alternativă care să constituie o adevărată deschidere de drumuri.

Studiul astrofizicii, de exemplu, pare pregătit pentru o nouă abordare. Oamenii de ştiinţă sunt din ce în ce în ce mai frustraţi, în încercarea lor de a explica de ce Universul nu se limitează doar la expansiunea sa, ci face acest lucru într-un ritm accelerat. Poate că cele mai multe teorii create în ultima jumătate de secol sau cam aşa ceva sunt complet lipsite de fundament. Știința modernă nu poate explica nici gravitaţia, la urma urmei. Nu este posibil să existe ceva funcţional, care să necesite inteligenţa, intuiţia și curajul unui Einstein pentru a fi dezvăluit? Se pare că noi ca specie ne bazăm pe asta, chiar dacă ne întrebăm dacă e posibil.

Dean Keith Simonton se teme că originalitatea surprinzătoare din științele naturale este un lucru de domeniul trecutului, deoarece vastele echipe se ocupă de finețea cunoștințelor, mai degrabă decât de crearea de discipline.

Traducere după expert-psychologist-era-genius-scientists de Maricica Botescu, cu acordul editorului. Traducerea este protejată de legea dreptului de autor

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Cristian C · 2 years ago
    ""Știința modernă nu poate explica nici gravitaţia, la urma urmei.""
    Cu adica?
    Einstein a explicat-o si toti sint de acord cu explicatia sa !!!