gand voceÎntr-un studiu publicat în prima parte a acestei luni în PlosOne, o echipă de cercetători dezvăluie că a reuşit pentru prima dată să creeze un sistem wireless de culegere a semnalelor de la nivelul neuronilor cortexului aferent centrului vorbirii, transmitere a acestora către un decodificator de semnal şi, finalmente, translaţie a informaţiei în voce prin intermediul unui sintetizator de voce.

Procesul de translaţie a datelor neuronale în voce durează doar 50 de milisecunde, adică acelaşi timp de care are nevoie o persoană normală pentru a-şi pune în cuvinte gândurile. Subiectul studiului echipei de cercetători americani a fost un tânăr de 26 de ani, care a suferit la vârsta de 16 ani un atac cerebral ce i-a provocat paralizia aproape completă (inclusiv pierderea abilităţii de a vorbi); cu toate acestea, abilităţile cognitive au rămas nealterate.

 

La vâsta de 21 de ani tânărului i-a fost implantat un electrod în cortex (zona centrului vorbirii). Imediat după implantare a început dezvoltarea de neuriţi şi ataşarea acestora de electrod. După 3 luni deja se puteau prelua semnale neuronale prin intermediul electrodului.

Experimentul şi-a propus şi a reuşit translaţia a trei vocale, dar cercetătorii sunt entuziaşti de rezultatele obţinute în premieră şi afirmă că în scurtă vreme vor reuşi translatarea completă a gândurilor în voce, odată cu receptarea semnalelor de la tot mai mulţi neuroni.

 

Mai multe detalii găsiţi pe pagina Physorg.com.

Întreg studiul poate fi citit dând clic pe linkul de mai jos.

Studiu

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.