Woody Allen si Scarlett JohanssonŞtim cu toţii că femeilor le plac tipii amuzanţi (altfel cum s-ar putea explica viaţa amoroasă a lui Woody Allen?), însă dovezi empirice care să sprijine acest fenomen au fost extrem de puţine. Recent, oamenii de ştiinţă şi-au asumat sarcina de a aduce dovezi.

 

 


Din fericire, în cadrul unui studiu recent publicat în jurnalul Psychological Reports, un om de ştiinţă francez şi-a asumat sarcina de a verifica dacă umorul îi ajută pe bărbaţi să agaţe femei.

În cadrul studiului ”Simţul umorului la bărbaţi şi reacţiile femeilor la curtare: un studiu experimental de teren”, autorul (pe care s-ar putea să vi-l amintiţi datorită unor studii clasice precum ”Mărimea bustului femeilor şi curtarea din partea bărbaţilor” şi ”Mărimea bustului şi autostopul: un studiu de teren”) şi-a propus să testeze dacă ”umorul ar putea funcţiona ca un indicator al competenţei asociat cu o mai mare dezirabilitate în timpul alegerii potenţialilor parteneri.”

Pentru efectuarea experimentului, cercetătorul a recrutat mai mulţi ”confederaţi” (nu, nu din cei sudişti - Statele Confederate ale Americii - un guvern existent între 1861 şi 1865 şi înfiinţat de către unsprezece state sudiste care îşi declaraseră secesiunea faţa de SUA) care să-l ajute. Bărbaţii se aşezau într-un bar aproape de o femeie, iar unul dintre ei avea sarcina de a spune (sau, în cazul grupului de control, de a nu spune) trei glume amicilor lui. Glumele fuseseră alese înainte datorită ”amuzamentului” lor de către un grup de femei, aşa că nu putem decât să presupunem că ceva s-a pierdut în decursul traducerii din franceză (pentru că nouă nu ni se par deloc amuzante):

 ”Doi prieteni stau de vorbă: 
- Deci, amice, mi-ai putea împrumuta 100 de euro?
- Păi, ştii, nu am decât 60 la mine.
- Ok, dă-mi cât ai şi nu-mi vei mai datora decât 40.”

”Un tânăr profesor dă un interviu de angajare. Acesta este întrebat:
- Îmi poţi spune trei motive pentru care ai vrut să devii profesor?
Intervievatul răspunde prompt:
- Decembrie, iunie şi iulie.”

”Un băieţel îşi întreabă tatăl:
- Ce este o bancă?
Tatăl său îi răspunde:
- Este un loc unde îţi depui banii pentru o vreme, înainte ca IRS-ul (Internal Revenue Service – agenţie guvernamentală a SUA responsabilă pentru colectarea de taxe) să-i ia pe toţi.”

Cei doi ”tovarăşi” fuseseră instruiţi să răspundă cu propoziţii ca ”Asta este foarte amuzant!” şi ”Întotdeauna le ştii pe cele mai bune!”. ”Tovarăşii” au plecat apoi, iar glumeţul i-a cerut femeii (care auzise întreaga scenă) numărul de telefon. În cele din urmă, femeia a fost ”chestionată” şi rugată să completeze un scurt sondaj în care să evalueze atractivitatea, inteligenţa şi simţului umorului bărbatului.

Rezultatul acestor şiretlicuri? ”Exprimarea anterioară a umorului a fost asociată cu o mai bună primire a cererii bărbatului şi cu o evaluare mai bună.” Cu alte cuvinte, tipul care a spus glume a fost evaluat de către femei ca fiind mai amuzant şi mai atractiv, ceea ce l-a ajutat să obţină mai multe numere de telefon.

Autorul speculează asupra motivului pentru care femeile ar putea fi atrase de umor:

”Poate că umorul este interpretat de femei drept o trăsătură înrudită cu inteligenţa; inteligenţa este o trăsătură importantă în evaluarea probabilităţii de a obţine un statut mai înalt şi succes în domeniul profesional. Acest efect ar putea explica motivul pentru care bărbaţii au folosit umorul mai frecvent decât femeile, lipsa acestuia fiind asociată cu un interes mai scăzut pentru activitatea mentală a femeii.”

Deci, practic, autorul crede că femeilor le plac tipii amuzanţi pentru că umorul le demonstrează inteligenţa, dar bărbaţii aleg femeile din alte motive – poate (pe baza celorlalte publicaţii ale sale) mărimea bustului?

 

 

Textul este traducerea articolului http://io9.com/5770759/science-explains-why-humor-turns-women-on?tag=madscience.
Traducere: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.