DepresieDepresia este cea mai răspândită boală mentală, dar mai sunt încă multe lucruri pe care nu le ştim în legătură cu modul în care aceasta ne afectează creierul. Însă acum, o nouă cercetare bazată pe scanări RMN dezvăluie o serie de detalii interesante şi surprinzătoare.

 



Studiul bazat pe scanări RMN dezvăluie faptul că depresia dezactivează piese vitale din circuitul cerebral... inclusiv, în mod surprinzător, regiunea care controlează ura.

Cercetătorii de la Universitatea Warwick din SUA au efectuat scanări RMN asupra a 39 de persoane deprimate şi a 37 de subiecţi de control care nu sufereau de această boală. Ei au reuşit să identifice mai multe diferenţe cheie între circuitele cerebrale ale celor două grupuri. Majoritatea se centrau pe întreruperea conexiunilor dintre mai multe părţi ale creierului. În mod normal, aceste conexiuni formează circuite care permit diferitelor zone să lucreze împreună pentru a iniţia procese mentale complexe. Dar când circuitele sunt întrerupte, creierul reuşeşte mai greu să realizeze acele sarcini mentale.



 

De aceea este atât de ciudat că aşa-numitul ”circuit al urii” – un circuit care leagă girusul frontal superior, insula şi putamenul, care s-a dovedit în 2008 a fi asociat cu  sentimentele de ură – era adesea întrerupt la aceşti subiecţi deprimaţi. În timp ce oamenii care nu erau deprimaţi prezentau o activitate clară  la nivelul acestui circuit al urii, majoritatea celor deprimaţi nu prezentau o asemenea reacţie. De fapt, exista o probabilitate cu 92% mai mare ca circuitul urii să fie întrerupt la subiecţii deprimaţi.

Existau probabilităţi aproximativ la fel de mari de ca circuitele de risc şi acţiune (92%) şi cele de emoţie şi recompensă (82%) să fie întrerupte, dar asta nu este surprinzător pentru tiparele generale de comportament ale oamenilor care se luptă cu depresia, care este adesea asociată cu lipsa capacităţii de a-ţi asuma riscuri şi cu o dificultate de a simţi emoţii pozitive. Dar din moment ce se ştie că depresia este asociată cu dispreţul faţă de sine – care este în mare parte o formă de ură –, atunci cum se potriveşte asta cu întrerupere circuitului urii?

Cercetătorul Jianfeng Feng are o teorie:


”Rezultatele sunt clare, dar la o primă vedere uimitoare, întrucât ştim că depresia este adesea caracterizată prin dispreţ profund de sine şi nu există niciun semn cum că depresivii ar fi mai puţin înclinaţi să-i urască pe alţii. O posibilitate ar fi ca întreruperea acestui circuit să fie asociată cu abilitatea redusă de a controla şi de a învăţa din situaţiile sociale sau de alt fel, care provoacă sentimente de ură faţă de sine sau de alţii. La rândul lui, acest fapt ar putea conduce la o inabilitate de a te descurca adecvat cu sentimentele de ură şi la o probabilitate crescută de a simţi atât un dispreţ de sine incontrolabil, cât şi nevoia de a te retrage din interacţiunile sociale. S-ar putea ca acesta să fie un indiciu neurologic că este mai normal să-i urăşti pe ceilalţi decât pe tine însuţi.”

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Being depressed disconnects the brain’s "hate circuit", publicat de io9.com.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.