CreierStudiind modul în care se formează amintirile, neurobiologii de la Universitatea California din Irvine creează amintiri noi şi specifice, prin manipularea directă a creierului, care s-ar putea dovedi cheia către înţelegerea şi potenţiala rezolvare a tulburărilor de învăţare şi memorie.

 

 

 

În cadrul unei cercetări conduse de autorul principal Norman M. Weinberger, profesor în cercetarea neurobiologică şi comportamentală de la Universitatea California din Irvine şi colegii săi, s-a demonstrat că se pot forma amintiri specifice prin modificarea directă a celulelor cerebrale din cortexul cerebral, ceea ce produce amintirile specifice dorite. Cercetătorii spun că aceasta este prima dovadă a faptului că amintirile pot fi create prin manipulare corticală directă. Rezultatele studiului au apărut în numărul din 29 august al Neuroscience.

În timpul cercetării, Weinberger şi colegii săi au folosit un anumit sunet pentru a testa rozătoarele şi au stimulat apoi nucleul bazal aflat în profunzimea creierului acestora, eliberând acetilcolină, o substanţă chimică implicată în formarea amintirilor. Această procedură a crescut numărul de celule cerebrale ce reacţionau la acel sunet. În următoarea zi, cercetătorii au folosit mai multe sunete şi au descoperit că respiraţia animalelor se accelera atunci când recunoşteau sunetul folosit anterior în cadrul cercetării, arătând că un conţinut specific de memorie era creat prin schimbările cerebrale induse în mod direct în timpul experimentului. Amintirile create au aceleași trăsături ca cele autentice, inclusiv păstrarea acestora pe termen lung.

”Tulburările de învăţare şi de memorie sunt o problemă majoră cu care se confruntă mulţi oameni şi, din moment ce am găsit nu numai o cale prin care creierul formează amintiri, ci şi modul în care să creăm amintiri noi cu un conţinut anume, sperăm că cercetarea noastră va deschide calea către prevenirea sau rezolvarea acestei probleme globale”, a spus Weinberger, care colaborează şi cu Centrul pentru Neurobiologia Învăţării şi a Memoriei şi Centrul pentru Cercetarea Auzului de la Universitatea California din Irvine.

Crearea de noi amintiri prin modificarea directă a cortexului este rezultatul mai multor ani de cercetare din laboratorul lui Weinberger, implicând nucleul bazal şi acetilcolina în studiul plasticităţii cerebrale şi al formării de amintiri specifice. În trecut, autorii au demonstrat, de asemenea, că puterea memoriei este controlată de numărul de celule din cortexul auditiv care procesează un sunet.



Traducere de Ana Dumitrache după memories-brain cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.