Zambet si legumePoate că ai încercat să le dai nume – varza Sally sau broccoliul Brian. Sau poate că ai scos sunete de încântare gastronomică – ”hmm, yummy!”. Dar, cu toate acestea, copilul tău refuză să-şi mănânce legumele. Care să fie oare explicaţia acestui fapt?

 

 

 

 

Poate e din cauza acelei mici, dar totuşi foarte vizibile, grimase de pe faţa ta. La urma urmelor, nici tu nu te omori după legume. Ei bine, e timpul să devii un actor mai bun. Un nou studiu sugerează că cei mici sunt deosebit de sensibili la expresiile emoţionale ale celor care mănâncă, iar aceste emoţii le afectează, cel mai probabil, obiceiurile alimentare.

Laetitia Barthomeuf şi echipa ei au arătat unui număr de 43 de copii de 5 ani, 38 de copii de 8 ani şi 42 de adulţi fotografiile a două femei mâncând diverse alimente. Atunci când mâncau, femeile fie păreau fericite, fie păreau dezgustate, fie aveau pur şi simplu o expresie neutră. Existau şase alimente diferite - trei despre care participanţii spuseseră mai devreme că le plăceau (ciocolată, pâine şi prăjitură cu cremă) şi trei despre care spuseseră că nu le plăceau (rinichi, budincă neagră, cârnaţi cu legume). Alţi douăzeci şi şapte de participanţi au fost excluşi înainte pentru că preferinţele lor nu se încadrau în acest tipar.

După ce priveau fiecare poză, copiii şi adulţii participanţi erau rugaţi să spună cât de mult îşi doreau, pe o scară de la 1 la 10, să mănânce alimentul pe care îl mânca femeia din fotografie. Descoperirea importantă - copiii, în special cei de cinci ani, erau influenţaţi de expresiile faciale ale femeilor mult mai mult decât adulţii.


 


Dacă femeia din fotografie avea o expresie de dezgust, acest lucru reducea dorinţa copiilor şi, într-o mai mică măsură, pe cea a adulţilor, de a mânca alimente care le plăceau. Prin contrast, dacă femeia avea o expresie facială de plăcere, acest lucru sporea dorinţa copiilor şi, într-o mai mică măsură, pe cea a adulţilor, de a mânca alimente care nu le plăceau (în cazul copiilor de cinci ani, sporea de asemenea dorinţa de a mânca alimente care le plăceau). Chiar şi o expresie facială neutră a femeilor conta – aceasta sporea sau diminua dorinţa participanţilor pentru alimentele plăcute, respectiv neplăcute, mai ales în rândul copiilor. 

Cercetătorii au speculat că influenţa expresiilor faciale ale femeilor a existat deoarece faptul de a vedea expresiile lor a condus la simulări ale aceloraşi emoţii în mintea participanţilor. Ei au sugerat apoi că acest proces este mai accentuat la copiii mai mici din cauza imaturităţii cortexului lor prefrontal.

Studiul are nişte puncte slabe evidente, recunoscute de cercetători – aceştia nu au evaluat un comportament alimentar adevărat, iar stimulii au fost reprezentaţi de fotografii, nu de o situaţie reală în care să se ia masa. Cu toate acestea, ei au prezis că influenţa expresiilor emoţionale ale altor oameni ar putea fi chiar mai mare într-o situaţie mai realistă şi că rezultatele au, în consecinţă, implicaţii importante în încurajarea obiceiurilor alimentare sănătoase la copii. ”Adulţii pot influenţa în mod inconştient preferinţele alimentare ale copiilor prin intermediul expresiilor faciale de plăcere sau dezgust”, au spus ei.


 

Traducere după: Smile your way to a vegetable-loving child, cu acordul autorului.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.