Micile placeri ale vietiiFaptul că ne gândim la valoarea monetară a timpului ne împiedică să ne bucurăm de acele momente în care nu muncim. Aceasta este concluzia unui nou studiu realizat de Sanford DeVoe şi Julian House. Citiţi detalii în cele ce urmează.

 

 

 

Din momentul în care începem să ne gândim la timpul nostru în termeni monetari, orice moment în care nu muncim se transformă în venit pierdut, spun ei. Acest lucru ne face nerăbdători să ne întoarcem la lucru şi ne împiedică să trăim clipa şi să ne bucurăm de micile plăceri ale vieţii.

În cadrul unui studiu iniţial, cincizeci şi trei de studenţi de la o universitate din Canada au răspuns la nişte întrebări referitoare la cât de mult se aşteptau să muncească şi să câştige în primul an de după absolvire. Jumătate dintre ei au răspuns şi la o altă întrebare legată de câţi bani ar câştiga astfel pe oră. În continuare, studenţilor li s-au dat zece minute pentru a naviga pe internet. Descoperirea cheie este aceea că studenţii care nu se gândiseră la salariul pe oră erau mai fericiţi după navigarea pe internet decât erau înainte – în mod evident, ei profitaseră la maxim de şansa oferită. Prin contrast, studenţii care se gândiseră la salariul lor pe oră de după absolvire nu erau mai fericiţi după navigare decât înainte. ”Experienţa lor privind această perioadă de relaxare şi-a pierdut o parte din valoarea hedonică şi nu a reuşit să aducă nicio creştere a nivelului lor de fericire”, au spus cercetătorii.

 

 

Un al doilea studiu a testat dacă gânditul la valoarea monetară a timpului are acest efect advers din cauză că ne face nerăbdători. De această dată, sute de participanţi au fost recrutaţi prin intermediul Amazon Mechanical Turk (un site de recrutare a oamenilor care să rezolve probleme de la propriul computer). Participanţii au ascultat 86 de secunde din ”Duetul Florilor” din opera Lakmé după ce în prealabil răspunseseră la nişte întrebări legate de muncă, ce includeau sau nu subiectul salariului pe oră. După ascultarea muzicii, participanţii care îşi calculaseră salariul pe oră din ultimul an erau mai puţin fericiţi decât alţi participanţi. Mai mult, această diferenţă a nivelului de fericire era provocată în întregime de nerăbdarea lor. Participanţii care îşi calculaseră salariul pe oră tindeau să aprobe afirmaţii ca ”Eram nerăbdător să se termine muzica” şi să dezaprobe afirmaţii ca ”Am simţit că muzica a fost o pauză relaxantă”.

Dacă gândul la valoarea monetară a timpului nostru ne împiedică să savurăm clipa, ce-ar fi să fim compensaţi pentru acele momente? Un test final a verificat această idee. Din nou, unii dintre participanţi şi-au calculat salariul pe oră înainte să asculte o scurtă bucată muzicală. Totuşi, de această dată, unora li s-a dat o mică plată adiţională pentru timpul petrecut ascultând muzică. După aceasta, participanţii care se gândiseră la salariul pe oră fuseseră capabili să aprecieze muzica la fel de mult ca ceilalţi participanţi, care nu o făcuseră.

Cercetătorii au spus că aceste rezultate arată cum practicile moderne de muncă ar putea afecta modul în care alegem să ne petrecem timpul liber şi cât de mult reuşim să ne bucurăm de el. Mai exact, cu tot mai mulţi oameni având slujbe part-time, flexi-time sau lucrând ca liber-profesionişti, sunt şanse mai mari ca niciodată ca timpul să fie privit ca având o valoare monetară. ”Gânditul la timp în valoare monetară ne afectează abilitatea de a mirosi proverbialii trandafiri (”a mirosi trandafirii” – ”to smell the roses” în engleză – înseamnă a te bucura de clipa prezentă, a savura momentul, a te bucura de micile plăceri ale vieţii)”, au concluzionat cercetătorii.

 

 

Traducere după: thinking-about-our-hourly-wage-stops-us.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.