În ultimele luni am scris mai multe articole despre fundamentele unei alimentații sănătoase. Cum am mai spus, deși presa reușește să creeze impresia că nimic nu este clar, că ce este astăzi recomandat este mâine interzis, în fapt, zeci de ani de studii pe milioane de voluntari din toată lumea au cristalizat o serie de principii fundamentale cu privire la alimentația umană. Nu trebuie să fii cercetător sau chimist ca să le înțelegi, pentru că, în esență, sunt de bun-simț. La finalul articolului am introdus linkuri către cela mai relevante articole scrise pe subiectul alimentației.

Unul dintre miturile care circulă „pe piață” este cel privitor la orele între care să mănânci. Știți povestea: „să nu mănânci după ora X!” Sau: „să mănânci doar într-un interval de 8 ore pe zi! În rest, post”.

Un studiu recent întins pe o perioadă de un an a vrut să verifice exact acest lucru: ce se întâmplă dacă mănânci într-o fereastră de 8 ore pe zi (între 8 a.m. și 4 p.m.) ori mănânci când vrei. Pentru ca studiul să fie relevant, cele două grupuri au consumat același număr de calorii / zi.

Studiul, ale cărui rezultate au fost publicate în the New England Journal of Medicine, a fost condus de cercetători de la o universitate din Guangzhou, China, și a inclus 139 de persoane cu obezitate. Femeile au mâncat între 1.200 și 1.500 de calorii / zi, iar bărbații între 1.500 și 1.800.

Ambele grupuri au pierdut în greutate în perioada monitorizată, între 6,3 și 8 kg, dar nu au putut fi constatate diferențe semnificative între cele două grupuri, care au experimentat tipuri de alimentație diferite.

Suplimentar, cercetătorii nu au identificat diferențe între indicatori cheie ai sănătății, precum: nivelul de glucoză din sânge, sensibilitatea la insulină, grăsimile din sânge ori presiunea arterială.

Dacă mă întrebați pe mine, ar putea totuși exista unele beneficii ale unei diete cu o fereastră de 8 ore. Pentru cei care nu respectă nicio regulă, această regulă a dietei limitate temporal ar putea limita cantitatea de alimente ingerată într-un interval de 24 de ore.

Altfel, vă invit să citiți o serie articole recente cu privire la regulile de bază în ce privește alimentația:
1. Principiile simple ale unei diete sănătoase    
2. Greutatea este un bun predictor al problemelor de sănătate
3. Ce alimente te îngrașă și care nu?
4. Trei metode pentru a-ți controla greutatea    
5. Grăsimile alimentare și rolul lor în sănătatea umană
6. Carbohidrații și rolul lor în sănătatea umană   
7. Proteinele și rolul lor în sănătatea umană
8. Principiile fundamentale ale unei alimentații sănătoase

Sursa: NYTimes

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.