În Marea Britanie a început un război împotriva zahărului, care aminteşte de cruciada de succes împotriva sării. Efortul este binevenit pentru că ar putea ajuta la reducerea obezităţii, dar reducerea zahărului din alimentaţie poate crea alte dificultăţi. Săptămâna trecută un grup de academicieni şi de experţi în medicină şi nutriţie a anunţat iniţierea unei grup ”Acţiune privind zahărul” (Action on Sugar).

 

 

Ideea este să îi convingă pe fabricanţi să scadă în mod colectiv şi gradat conţinutul zahărului adăugat în alimente atât de încet, încât consumatorii să nu îi simtă lipsa. În esenţă este vorba despre aceeaşi strategie de campanie care este creditată cu reducerea consumului de sare în rândul britanicilor  şi despre aceeaşi oameni care au creat grupul ”Acţiune consensuală privind sarea şi sănătatea" (Consensus Action on Salt and Health (CASH)) şi care se află acum în spatele campaniei ”Acţiune privind zahărul”.

În ultima decadă, organizaţia neguvernamentală CASH a contribuit la o campanie publicitară anti-sare având ca ţintă publicul larg; în plus, a fixat ţinte anuale pentru companiile alimentare privind reducerea conţinutului de sare. Aceste ţinte erau simple propuneri, dar s-au bucurat şi de sprijinul guvernului şi chiar s-a dat de înţeles că obiectivele respective vor fi impuse prin lege, în cazul în care companiile ar fi opus rezistenţă. Majoritatea fabricanţilor au scăzut concentraţia de sare şi potrivit CASH s-a înregistrat în medie o scădere cu 15% a consumului de sare în Marea Britanie.

 

 

Dulci nimicuri

Dar noua campanie împotriva consumului de zahăr s-ar putea să fie mult mai complicată, nu numai din cauză că nu ştim sigur dacă ne putem adapta la o hrană care este mai puţin dulce. Prin contrast, studiile au arătat că dacă persoanele care s-au oferit voluntar să ia parte la experiment sunt forţate să mănânce mai puţin sărat timp de câteva săptămâni, încep apoi treptat să prefere mâncarea mai puţin sărată.

"Nu avem niciun motiv să nu credem că acest lucru ar putea fi valabil şi pentru gustul de dulce”, a spus Charles Spence, neuro-gastronom la Universitatea Oxford.

”Totuşi în privinţa consumului de zahăr nu s-au făcut aceleaşi studii ca în privinţa celui de sare”, a spus Danielle Reed, geneticiană la Monell Chemical Senses Center din Philadelphia, SUA. "Nu s-a demonstrat până acum că ar putea funcţiona. Este doar o presupunere”, a spus Reed.

Opţiunea de a folosi îndulcitori artificiali cum ar fi aspartanul şi zaharina pentru a înlocui zahărul ar putea complica şi mai mult lucrurile. CASH nu a recomandat în mod explicit această soluţie dar pare a fi o strategie evidentă. Cu toate acestea, unele studii sugerează că îndulcitorii artificiali, deşi sunt mai puţin bogaţi în calorii decât zahărul, tot pot contribui la surplusul de greutate.

Conform acestei teorii, se întâmplă astfel pentru că îndulcitorii care înlocuiesc zahărul nu trimit semnalele potrivite centrilor cerebrali care monitorizează senzaţia de saţietate. Zahărul nu poate oferi saţietatea pe care o oferă fibrele, dar este mai săţios decât îndulcitorii artificiali.

Combaterea obezităţii

La fel cum pot determina un surplus de greutate, îndulcitorii care nu conţin zahăr pot crea dificultăţi companiilor în obţinerea unui gust similar pentru produse, aplicând aceeaşi reducere ca la sare la conţinutul de zahăr. Ar fi important să ne putem obişnui cu produse care sunt mai puţin dulci.

O altă problemă întâmpinată ar putea fi însuşi guvernul Marii Britanii, care s-a schimbat de când a început campania CASH. Actualul guvern condus de conservatori pare să fie mai puţin preocupat de acest tip de reglementări.

Totuşi măsurile împotriva consumului de zahăr au potenţialul de a îmbunătăţi semnificativ sănătatea în Marea Britanie, care, ca mai tot restul lumii, a înregistrat creşteri constante ale nivelului obezităţii populaţiei în ultimii zeci de ani. Între timp, zahărul adăugat alimentelor procesate – de la semipreparate la pâine, apă aromată şi chiar supă este considerat din ce în ce mai mult ca fiind unul dintre cele mai nesănătoase aspecte ale alimentaţiei moderne.

O reducere cu 20%, 30% a conţinutului de zahăr adăugat alimentelor ar reduce în medie consumul de energie al unei persoane cu aproximativ 100 de calorii pe zi, ceea ce potrivit grupului ”Acţiune privind zahărul” ar fi îndeajuns pentru a opri epidemia de obezitate. Iar iniţiatorii campaniei nu sunt primii care fac apel la un efort concertat pentru reducerea consumului de zahăr.

Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului cutting-sugar-is-a-different-challenge-to-slashing-salt, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Daniela Albu

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.