NasCercetătorii au corelat prezenţa unei specii de bacterii considerate cândva inofensivă cu prezenţa sinuzitei cronice (inflamaţia persistentă a sinusurilor) şi, de asemenea, au descoperit un posibil remediu neobişnuit. Mai multe detalii, în cele ce urmează.

 

 

 

Bacteriile "prietenoase" ale sinusurilor pot ţine sub control bacteriile care produc sinuzită.

 

Introducerea unei a doua specii de bacterii în nasul şoarecilor a împiedicat tulpina cauzatoare de sinuzită să obţină un punct de sprijin pentru a provoca simptome. Studiul publicat în data de 12 septembrie în "Science Translational Medicine" sugerează că întreţinerea şi stimularea microflorei normale a nasului poate fi un tratament eficient pentru sinuzită.

"Acesta este un rezultat extrem de interesant cu implicaţii care ar putea fi fascinante pentru tratamentul bolii", a declarat Martin Desrosiers, specialist ORL la Hôpital Hôtel-Dieu din Montreal, Quebec, care nu a fost implicat în cercetare. "Este o idee radicală şi incitantă care ne oferă posibilitatea de a înţelege mai bine sinuzita cronică", a afirmat el.

 

În ciuda faptului că sinuzita este una dintre cele mai frecvente afecţiuni fiind întâlnită la aproximativ 15% din populaţia SUA anual, cunoaştem foarte puţine lucruri despre etiologia bolii. Tulpinile patogene bacteriene cum ar fi cele de Staphylococcus şi Streptococcus species care sunt cunoscute ca şi agenţi patogeni ai diverselor infecţii şi la nivelul altor regiuni ale sistemului  respirator au fost identificate la pacienţii cu sinuzită şi sunt considerate "suspecţii obişnuiţi", a declarat Susan Lynch, un microbiolog clinic de la Universitatea din California, San Francisco. Dar aceste specii au fost depistate în sinusurile indivizilor sănătoşi, a adăugat ea. "Doar simpla prezenţă a acestor microorganisme nu înseamnă că acestea produc boala."

Prin urmare Lynch şi colegii săi au analizat probe de mucus prelevate de la nivelul sinusurilor a şapte pacienţi care au fost supuşi unei intervenţii chirurgicale pentru sinuzită cronică severă şi a altor şapte pacienţi de control  sănătoşi care au fost supuşi unei intervenţii chirurgicale la nas din alte motive. Folosind o tehnică de screening care utilizează o matrice mare de  transfer au descoperit că probele provenite de la pacienţi au avut tendinţa de a avea o diversitate mai mică a speciilor de bacterii decât probele provenite de la subiecţii sănătoşi. În plus abundenţa relativă a anumitor specii a fost diferită la pacienţi faţă de lotul martor. De exemplu mucoasa nazală a pacienţilor cu sinuzită a fost colonizată de o bacterie localizată la nivel cutanat numită Corynebacterium tuberculostearicum, în timp ce probele prelevate  de la martorii sănătoşi au evidenţiat prezenţa bacteriilor Lactobacillus, inclusiv L. sakei.

Deşi C. tuberculostearicum "nu a fost cu adevărat considerată ca fiind un agent patogen" rezultatele sugerează că supra-abundenţa acestei bacterii în mod normal saprofită ar putea fi cauza inflamaţiei sinusurilor, a declarat Desrosiers.

Echipa a confirmat această suspiciune la şoareci, arătând faptul că administrarea unei doze de C. tuberculostearicum la nivelul cavităţilor nazale a şoarecilor a dus la dezvoltarea unor  simptome de sinuzită la aceştia. Pe de altă parte, administrarea unei doze de L. sakei nu a indus apariţia unor astfel de simptome. Mai mult, administrarea unei combinaţii a celor două şi anume L. sakei şi C. tuberculostearicum de asemenea nu a determinat apariţia unor simptome asemănătoare celor întâlnite în sinuzită sugerând că L. sakei ar putea oferi protecţie împotriva infecţiei sinusurilor. Într-adevăr în cazul acestor şoareci care au beneficiat de un tratament suplimentar abundenţa de C. tuberculostearicum a scăzut în timp ce nivelurile de L. sakei au rămas ridicate. Rămâne să analizăm în continuare care este mecanismul exact prin care L. sakei combate C. tuberculostearicum.

"Conceptul care susţine că  unele specii de bacterii par să asigure protecţie este un lucru pe care în viitor am putea fi capabili să îl utilizăm în terapie, lucru care desigur este foarte interesant", a declarat Ellen Wald, un expert în sinuzita pediatrică la Universitatea din Wisconsin-Madison, care nu a participat la studiu.

Cu toate acestea şapte pacienți "oferă un set de date extrem de limitat", a avertizat Desrosiers. "Aceste rezultate  trebuie să fie reproduse în alte locuri unde să existe mai mulţi pacienţi la dispoziţie  înainte de a putea fi integrate în practica clinică." Printre alte motive se numără faptul că este posibil ca o varietate de specii de bacterii să poată provoca simptome de sinuzită şi nu este clar dacă L. sakei ar asigura protecţie în toate aceste cazuri.

Oarecum ironic, Lynch suferea de viroză şi sinuzită atunci când a făcut această declaraţie. Întrebată dacă a fost tentată să se auto-trateze cu L. Sakei, ea a declarat doar: "Tipului care a înghiţit Helicobacter pylori i s-a acordat un premiu Nobel, nu? Deci, miza este mare."



Traducere după bacterial-sentinels-of-noses de Ecaterina Pavel, cu acordul editorului.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.