Dispozitiv tactil pentru chirurgia laparoscopicaCum s-ar simţi o tumoare? Ca tristeţea? Ca disperarea? Ca speranţa? Chirurgii vor afla în curând, mulţumită unui dispozitiv inventat la Univ. Leeds, Anglia, care dă posibilitatea utilizatorilor să judece starea canceroasă a tumorii, deducând astfel abordarea optimă.

 

 

 

 

 

“Mişti dispozitivul (botezat de inventatori "Palpatronix" - n.n.) şi, precum un mouse de calculator, acesta se deplasează pe suprafaţă virtuală tridimensională,” a spus postului BBC Earle Jamieson, student la inginerie la Universitatea Leeds. Diferite variaţii de presiune resimţite la nivelul mâinii utilizatorului sunt indicatorul privind densitatea ţesutului investigat. Deşi supervizorul - Dr. Rob Hewson - recunoaşte că “sunt o mulţime de provocări tehnice de depăşit până ce această unealtă să poată fi integrată în dispozitivele chirurgicale,” chirurgii care au testat deja tehnologia s-au declarat uimiţi de reacţiile oferite de aceasta, considerând-o “posibil foarte utilă”.


Pentru mai multe detalii, citiţi şi: Engineers develop haptic feedback system for keyhole surgery (eng.)


Articolul este traducerea Technology That Makes Tumors Touchy-Feely For Surgeons, publicat de Gizmodo.com.
Traducerea: Ioan Florea

Pt a posta comentarii: creați un cont pe site, folosiți contul de FB, Twitter sau Google ori postați ca vizitator (fără nicio formalitate de înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (nu se publică automat).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


Sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro