Streptococcus pyogenes

Numărul infecțiilor cu o bacterie rară, mortală, devoratoare de carne, este în creștere în Japonia, cu sute de persoane infectate. 

Peste 1.000 de cazuri de sindrom de șoc toxic streptococic (STSS) au fost raportate în Japonia în primele șase luni ale anului 2024, depășind numărul total înregistrat anul trecut în această țară, informează 360medical.ro.

Boala este cauzată predominant de o bacterie numită Streptococcus pyogenes, cunoscută în mod obișnuit sub numele de streptococ de grup A.

STSS poate fi fatală în unele cazuri, 77 de decese cauzate de această boală fiind înregistrate de Institutul Național de Boli Infecțioase din Japonia în luna martie.

Institutul a avertizat că boala poate ucide în câteva zile. În ciuda numărului record de cazuri de sindrom de șoc toxic streptococic (STSS) din acest an, cauza înmulțirii infecțiilor rămâne necunoscută.

Ce este STSS?

Sindromul de șoc toxic streptococic este o boală severă care apare când bacteria Streptococcus din grupul A se răspândește în sânge și în țesuturile profunde, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite.

Rănile sau plăgile deschise, diabetul și consumul de alcool sunt factori care pot crește riscul de a contracta STSS. Boala este cea mai frecventă la persoanele de peste 65 de ani.

Simptomele STSS includ febră, frisoane, dureri musculare, greață și vărsături, potrivit CDC.

Boala poate fi mai gravă atunci când apare împreună cu fasceita necrozantă, forma „devoratoare de carne” a bacteriei streptococ de grup A cu care STSS este „foarte asociată” și care distruge mușchii, pielea și țesuturile subiacente, potrivit Penn Medicine.

Fasceita necrozantă mai este denumită în limbaj medical și cangrena streptococică, fiind o infecție rară care afectează fasciile musculare, respectiv acele învelișuri de țesut conjunctiv care înconjoară și susțin mușchii.

Pe cât este de rară, pe atât este de gravă această boală, pentru că infecția pătrunde în profunzimea țesuturilor, pe care le necrozează, și se poate generaliza la nivelul organism, determinând șoc septic și chiar deces.

Andrew Steer, director al Departamentului de infecții, imunitate și sănătate globală de la Institutul de cercetări pediatrice Murdoch din Melbourne, Australia, a avertizat că cei care suferă de STSS nu au adesea niciun semn de avertizare.

„Ești bine, și devii brusc destul de grav bolnav”, a spus el, adăugând că o erupție cutanată asemănătoare arsurilor solare ar putea fi, de asemenea, unul dintre primele indicii ale infecției.

În decurs de 24 până la 48 de ore, tensiunea arterială scade, urmată de insuficiența organelor și de o frecvență cardiacă și o respirație rapidă, potrivit CDC.

Este vital să mergeți cât mai repede la un spital unde infecția poate fi tratată cu antibiotice, intervenție chirurgicală sau fluide intravenoase.

Care este cauza epidemiei din Japonia?

Cauza exactă a focarului de STSS din Japonia este necunoscută.

Ministerul japonez al Sănătății a sugerat că relaxarea măsurilor privind coronavirusul ar putea fi un factor care contribuie la această creștere a numărului de infecții.

În ciuda acestei creșteri, ministerul a dat asigurări că este în continuare sigur de călătorit în Japonia, dar i-a avertizat pe turiști să ia măsuri de precauție, inclusiv să se spele pe mâini și să dezinfecteze rănile pentru a preveni infecțiile.

Între timp, experții au avertizat că STSS există de sute de ani, dar că este încă destul de neobișnuită.

„Este o infecție neobișnuită, dar comunitatea și medicii ar trebui să fie conștienți de faptul că există o creștere a numărului de cazuri”, a declarat Steer.

Statele Unite au raportat 145 de cazuri de STSS în 2021.

Articol preluat de pe 360medical.ro, cu acordul editorului.
Credit imagine: wikipedia.org

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.