CreierLa Cardiovascular Health Study (SUA), au fost efectuate scanări cerebrale la 3660 persoane cu vârsta de 65 de ani sau mai mult, cu scopul de a decela aşa-numitele infarcturi cerebrale silenţioase (fără simptome evidente), mici leziuni cerebrale care pot determina pierderi ale capacităţii de gândire, demenţă sau accidente cerebrale.

 

 

 

 

Scanările au fost repetate după 5 ani sau mai mult pe 2313 dintre participanţi.

Infarcturile cerebrale silenţioase, decelabile numai prin scanări, au apărut la aprox. 20% dintre persoanele în vârstă, aparent sănătoase.

Studiul a arătat că persoanele care aveau concentraţii sanguine mari de acizi graşi polinesaturaţi omega-3 cu catene lungi aveau un coeficient de risc cu 40% mai mic de a înregistra mici infarcturi cerebrale în comparaţie cu persoanele la care aceste concentraţii erau mici. De asemenea, la persoanele cu concentraţii sanguine mari de acizi graşi nesaturaţi omega-3 cu catene lungi, au fost înregistrate mai puţin modificări ale materiei cerebrale albe.

Anterior, într-un studiu analog, au fost găsite date similare la compararea celor care consumă multă sau puţină carne de peşte. Concentraţiile sanguine mari de acizi graşi polinesaturaţi omega-3 cu catene lungi constituie o indicaţie asupra consumului ridicat de carne de peşte gras, astfel încât rezultatele studiului confirmă efectele benefice ale consumului de peşte asupra sănătăţii creierului.

Mai multe informaţii: Virtanen, J., şi al. Circulating Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Subclinical Brain Abnormalities on MRI in Older Adults; The Cardiovascular Health Study, J. Am. Heart Assoc. 2013 Oct 10:2(5):e000305



Traducere de Ştefan Brăgărea după high-serum-omega-polyunsaturated-fatty, cu acordul editorului.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.