Aceste ţigarete din plastic eliberează vapori de nicotină, dar şi nu vreuna dintre substanţele nocive care se regăsesc în fumul de tutun. Ideea este să încercăm să satisfacem nevoia unui fumător de a inhala o doză de nicotină fără a-i pune viaţa în pericol. Şi deoarece aceasta nu este o ţigară reală, ea poate fi "fumată" în spaţii închise.
- Detalii
- de: Joe Schwarcz
- Ştiri. Medicină - corpul uman
"Cu cât este pâinea mai albă, cu atât mai repede vei muri." Se ştie de mult timp că pâinea albă şi cerealele rafinate în general nu sunt foarte hrănitoare. Nutriţioniştii şi dieteticienii din întreaga lume ne-au încurajat să consumăm mai bine cereale integrale. Însă cerealele, în special cele cu gluten precum grâul, au fost studiate intens în ultimii ani.
- Detalii
- de: Kris Gunnars
- Ştiri. Medicină - corpul uman
Carnea roşie este unul dintre cele mai controversate alimente din istoria nutriţiei. Deşi oamenii au consumat carne de-a lungul evoluţiei lor, multe persoane cred că poate fi nocivă. Aş vrea să sortez dovezile şi să văd care este concluzia. Acest articol se concentrează pe efectele pe care le are carnea roşie asupra sănătăţii.
- Detalii
- de: Kris Gunnars
- Ştiri. Medicină - corpul uman
În Marea Britanie a început un război împotriva zahărului, care aminteşte de cruciada de succes împotriva sării. Efortul este binevenit pentru că ar putea ajuta la reducerea obezităţii, dar reducerea zahărului din alimentaţie poate crea alte dificultăţi. Săptămâna trecută un grup de academicieni şi de experţi în medicină şi nutriţie a anunţat iniţierea unei grup ”Acţiune privind zahărul” (Action on Sugar).
- Detalii
- de: Clare Wilson
- Ştiri. Medicină - corpul uman
Cu aproape două milioane de ani în urmă un grup de exploratori curajoşi şi-au părăsit familiile aflate în zonele calde şi tropicale de acasă pentru a-şi căuta refugiu în ţinuturile nordice. Înarmaţi cu unelte din piatră ascuţită şi bazându-se pe inteligenţa lor ei au străbătut teritoriile din nordul cel mai îndepărtat pe care au fost în stare să le atingă şi apoi au mers spre est pentru a se stabili pe malul însorit şi fertil al unei mări interioare pe care astăzi o numim Marea Mediterană.
- Detalii
- de: Annalee Newitz
- Ştiri. Medicină - corpul uman
Niciodată nu am simţit ce înseamnă să mori de foame. Evident, au fost câteva momente în viaţă în care abia am aşteptat să înfulec o bucată de pizza sau o porţie de tocană şi recunosc că mă bucur atunci când se încheie tradiţionala perioadă de post Yom Kippur. Să recunoaştem: nu este prea greu să posteşti timp de 24 de ore dacă ţi-ai umplut stomacul cu supă cu perişoare şi friptură de pui.
- Detalii
- de: Joe Schwarcz
- Ştiri. Medicină - corpul uman
Are apa minerală un impact negativ asupra sănătăţii noastre? Dacă nu, cât de multă putem consuma pentru a fi în siguranţă? Una peste alta, nu există un studiu clar cu privire la impactul negativ pe care ar putea să-l aibă consumul de apă minerală asupra sănătăţii noastre.
- Detalii
- de: David Harpp
- Ştiri. Medicină - corpul uman

Ceasul de la birou arată ora 9 – e timpul pentru medicaţia mea zilnică. Ca de obicei, mă îndrept pe furiş spre scara de incendiu pentru a-mi lua drogul de care am devenit dependent. Douăzeci de minute mai târziu, mă întorc la birou, plin de vitalitate şi de energie pentru muncă. Utilizez acest medicament în mod regulat de aproximativ opt ani, de la mijlocul decadei a patra de viaţă, când am avut probleme cu tensiunea.
- Detalii
- de: Andy Coghlan
- Ştiri. Medicină - corpul uman

O nouă descoperire în biologie: ceasul ce măsoară procesul de îmbătrânire a întregului organism.
Sursa: UCLA/Horvath lab.
Toată lumea evoluează, îmbătrânind. Oamenii de ştiinţă nu înţeleg însă de ce. Un studiu recent făcut la UCLA (University of California, Los Angeles) a evidenţiat un mecanism de tip ceas biologic încorporat în genomul uman, prin intermediul căruia s-ar putea explica de ce înaintăm în vârstă şi care ar putea sugera cum să facem să încetinim acest proces.
- Detalii
- de: MedicalXpress
- Ştiri. Medicină - corpul uman
Majoritatea dintre noi luăm vorbitul ca pe ceva de la sine înţeles. Tocmai de aceea sindromul Landau-Kleffner este atât de înfricoşător. Acesta îi poate răpi cuiva abilitatea de a vorbi sau de a înţelege vorbirea, iar şi iar.
- Detalii
- de: Esther Inglis-Arkell
- Ştiri. Medicină - corpul uman
Scriu asta sperând că nu veţi avea niciodată nevoie să folosiţi această informaţie, dar pentru orice eventualitate: Christina Cala de la Popular Science a estimat cam cât timp ai putea respira în siguranţă într-un coşciug îngropat la 2 metri sub pământ.
- Detalii
- de: Rob Bricken
- Ştiri. Medicină - corpul uman
Francezii se ospătează cu cornuri care abundă în unt. Mănâncă brânzeturi cremoase şi produse de patiserie pline de grăsimi. Micul dejun include cornul cu ciocolată, care este înghiţit împreună cu un espresso. Fulgii de ovăz nici nu se zăresc. Bănuiesc că cei mai mulţi dintre ei nu au auzit niciodată de seminţele de in.
- Detalii
- de: Dr. Joe Schwarcz
- Ştiri. Medicină - corpul uman
O nouă clasă de celule imune ar putea oferi protecţie împotriva diabetului zaharat de tip 1 prin suprimarea altor celule ale sistemului imunitar. Organismele noastre sunt protejate de celulele albe din sânge numite celule T care identifică şi distrug infecţiile, tumorile şi alte ameninţări. Dar aceşti străjeri sunt păziţi la rândul lor de celule T de reglare, care suprimă proliferarea altor celule T şi împiedică sistemul nostru imunitar să declanşeze o reacţie împotriva propriilor noastre organisme.
- Detalii
- de: Ed Yong
- Ştiri. Medicină - corpul uman
Noul test pentru boala Alzheimer necesită doar puţin unt de arahide şi o riglă. Folosind doar o riglă şi o linguriţă de unt de arahide, cercetătorii de la University of Florida au dezvoltat un nou test pentru a facilita diagnosticarea bolii Alzheimer (Stamps şi colaboratorii, 2013). Testul se bazează pe faptul că una din primele zone ale creierului care este afectată de boala Alzheimer este zona olfactivă.
- Detalii
- de: Jeremy Dean
- Ştiri. Medicină - corpul uman
V-aţi întrebat vreodată de ce homarii îşi schimbă culoarea când sunt gătiţi? Fie că vă vine să credeţi sau nu, creveţii şi homarii au ceva în comun cu morcovii. Organismul lor conţine o cantitate importantă de carotenoizi. Carotenoizii sunt compuşi galben-portocalii, destul de răspândiţi în natură.
- Detalii
- de: Alexandra Pires-Ménard
- Ştiri. Medicină - corpul uman
