Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), prin intermediul structurii specializate, Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului, a emis pe 26.10.2015 propria evaluare cu privire la probabilitatea apariţiei cancerului în urma consumului de carne roşie şi de carne procesată. Verdictul? Consumul de carne procesată este clasificat în grupul 1 - împreună cu carcinogeni cunoscuţi, cum sub asbestul, tutunul, arsenicul şi alcoolul. Carnea procesată duce la apariţia cancerului de colon şi este implicat în apariţia cancerului de stomac.



După apariţia acestui anunţ, multe publicaţii, unele chiar cu profil ştiinţific, s-au grăbit să invalideze, măcar în parte, aserţiunile OMS. Informaţii privind riscul consumului de carne roşie şi procesată şi asocierea cu apariţia cancerului s-au tot publicat în ultimii ani. Dar niciun studiu individual nu poate avea impactul pe care îl are un anunţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dată fiind autoritatea acestei instituţii.

Cum stau lucrurile în fapt? Cum a ajuns OMS la aceste concluzii? Vă invităm să citiţi mai jos cum s-a ajuns la acest anunţ chiar de la unul dintre cei implicaţi direct în evaluarea riscului consumului de carne roşie şi carne procesată (în fapt cercetătorul care a condus studiul).



Din textul publicat de OMS



Experţii au concluzionat că porţii zilnice de 50 de grame de carne procesată (cam două felii de bacon) cresc riscul de cancer cu 18%.

Carnea roşie a fost inclusă în grupa 2A, cu risc mai mic. A fost evaluată ca fiind "probabil carcinogenă pentru om", fiind posibil să  ducă la apariţia cancerului de colon. De asemenea, carnea roşie este implicată în apariţia cancerului pancreatic şi a cancerului de prostată.

Autorităţile medicale implicate în evaluarea riscului consumului de carne îşi focalizează mesajele pe cei care consumă carne roşie şi carne procesată de cinci ori pe săptămână ori chiar mai des. În mod evident, aceste persoane prezintă un risc mai mare.

Dar rezultatele acestui efort de cercetare pot fi privite în mod caricatural ori neînţelese, pornind de la faptul că sunt incluse în acelaşi grup carnea procesată, ţigările şi asbestul.



Riscuri diferite


Prin plasarea cărnii procesate în aceeaşi categorie cu tutunul nu înseamnă că prezinţi acelaşi risc de a avea cancer dacă mănânci bacon în fiecare zi ori dacă fumezi un pachet de ţigări zilnic.

Echivalenţa dintre fumat şi consumul de carne procesată este stabilită pe baza tăriei dovezilor privind cauzarea cancerului. Alte similitudini reprezintă o distorsiune a adevărului.

Fumatul continuu creşte de 50 de ori riscul de cancer pulmonar. Riscul apariţiei cancerului în cazul consumului de carne procesată ori de carne roşie rareori e mai mare decât dublu (raportat la riscul apariţiei cancerului în absenţa consumului).

Mai mult, carnea este un aliment care nu poate fi echivalat cu o otravă cum este asbestul.

În anumite publicaţii afirmaţiile OMS sunt bagatelizate prin fraze de genul "totul cauzează cancer". Autorităţile care atrag atenţia privind diversele riscuri pentru sănătatea umană sunt privite ca fanatici care văd un risc în simplul ieşit din casă, iar statul în interiorul casei reprezintă, de asemenea, un risc, pornind de la orice produs consumat. Nu e chiar aşa. Nu orice cauzează cancer.


Dovezi riguroase

Rezultatele anunţate de OMS au fost în fapt obţinute de Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului (IARC - International Agency for Research on Cancer), cu sediul la Lion, Franţa. Această divizie evaluează tăria dovezilor privind creşterea riscului de apariţie a cancerului în legătură cu diverşi agenţi. Această structură a OMS formează grupuri de lucru constituite din cercetători renumiţi pentru a analiza studiile apărute într-o anumită zonă. Evaluările IARC sunt denumite monografii.

Am fost invitaţi 22 de experţi în cadrul unui grup de lucru pentru a evalua riscurile cauzării cancerului asociate consumului de carne procesată şi carne roşie. Am fost ales preşedinte al grupului. Au fost formate subgrupuri care au avut diverse subiecte de analiză: expunerea, date epidemiologice (adică studii privind incidenţa cancerului în anumite populaţii), date privind diverse animale şi procesele biologice ce mediază apariţia cancerului în anumite circumstanţe.

Am analizat mai mult de 800 de studii epidemiologice privind legătura dintre carne şi cancer în câteva state din câteva continente, cu etnii şi diete diferite.

Studiile analizate au implicate cel puţin jumătate de milion de persoane, care au furnizat informaţii complete privind modul lor de viaţă. Parte din aceste informaţii au fost suplimentar analizate atunci când o persoană din cele din grupul analizat a fost diagnosticată cu cancer.

Aceste studii au fost acceptate ca având o mai mare valoare decât studiile folosind grupuri de control (în care pacienţi cu cancer şi grupuri similare au fost întrebate ce au mâncat în ultimii 20 de ani).

Au fost analizate, de asemenea, multiple meta-analize (atunci când sunt corelate rezultatele mai multor studii).

Carnea roşie, în înţelegerea grupului OMS, a inclus carnea proaspătă de vacă, oaie, porc şi animale similare, fiind exclusă carnea de pui.

Carnea procesată, în înţelegerea grupului OMS, a inclus carne (roşie, dar şi cea de pui) care a fost afumată ori tratată pentru a-i prelungi termenul de garanţie ori a-i îmbunătăţi gustul. Ne-am referit la şuncă, bacon, cremwurşti, salam şi alte produse asemănătoare.

Grupul de lucru nu a abordat chestiunea valorii nutritive a cărnii (care asigură organismului proteine, fier, nutrienţi etc.) şi nici plăcerea asociată consumului de carne - fiind în afara scopului nostru.

Toate evaluările au fost ajustate în funcţie de diverşi factori, cum ar fi greutatea persoanei, numărul de calorii ingerat zilnic, consumul de alcool şi fumatul.

Mai mult de 200 de studii au arătat cum mici cantităţi din carcinogeni cunoscuţi, prezenţi în carnea gătită ori formaţi pe timpul digerării cărnii procesate, pot explica apariţia cancerului. Acestea au arătat că aceşti compuşi pot fi absorbiţi şi metabolizaţi în intermediari reactivi care se pot cupla la ADN şi pot produce mutaţii.

Aşadar, astfel de date au completat studiile epidemiologice, furnizând dovezi suplimentare privind apariţia cancerului. De asemenea, au furnizat opţiuni privind prevenirea.


O mai bună înţelegere

Pe măsură ce înţelegerea cancerului devine din ce în ce mai avansată, sunt posibile ajustări (mai degrabă decât eliminări şi interdicţii) privind comportamentul nostru alimentar, în scopul prevenirii apariţiei cancerului.

Cauzele apariţiei cancerului au fost astfel extinse prin evaluarea noastră privind riscurile asociate consumului de carne roşie şi carne procesată, asigurând o bază solidă pentru o nutriţie adecvată. Multe persoane pot beneficia, cu siguranţă, de aceste informaţii.

Traducere şi adaptare după Processed meat and cancer

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.