CaiUn virus straniu, recent descoperit, se află, se pare, în spatele unei boli misterioase cunoscută de secole. Studiile confirmă faptul că şi caii pot suferi de hepatită. Una dintre cele mai des întâlnite forme ale acesteia se numeşte boala Theilers.

 

 

 

Boala Theilers este o afecţiune care a fost recunoscută pentru prima dată în 1919. Boala a rămas un mister până acum. Aceasta cauzează afectare hepatică gravă şi conduce la o mortalitate de 50 până la 90% în rândul cailor care prezintă simptome.

Ce anume determină apariţia acestei boli? Până nu demult nimeni nu ştia răspunsul la această întrebare. Cât de des întâlnită este? Şi acesta era un mister. Care este modalitatea de răspândire? Cel puţin cunoşteam răspunsul la această întrebare. Se părea că afectează animalele cărora li s-a administrat un produs derivat din sânge, fie că era vorba despre o anti-toxină, fie despre o transfuzie.

În momentul de faţă o echipă de cercetători  americani a descoperit o posibilă cauză a acestei boli enigmatice, rezolvând un mister care a existat în rândul medicilor veterinari de aproape un secol. Suspectul lor principal este un nou virus, care a fost denumit virusul asociat bolii Theilers (VABT).

Este ciudat. Acesta face parte dintr-o familie numită flavivirusuri, aceeaşi care este implicată în apariţia febrei galbene, febrei dengue şi hepatitei C. În cadrul acestei familii, acesta aparţine unui grup mai specific - numit pegivirusuri - din rândul căruia cei mai mulţi membri sunt, de asemenea, descoperiţi recent. Dar chiar şi în comparaţie cu rudele sale, VABT este o oaie neagră. Acesta are în comun doar o treime din secvenţele de aminoacizi, chiar şi atunci când vine vorba despre cele mai apropiate rude ale sale. E ca şi cum am trăi  într-o comunitate a pisicilor şi am descoperi un câine pentru prima dată.


Traducere de Ecaterina Pavel după bizarre-new-virus-behind-a-century-old-mystery-disease, cu acordul autorului.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.