BărbatAşa arătăm dacă suntem palizi şi avem grijă de pielea noastră. Imaginea din stânga (ori, în rezoluţie mai bună, de mai jos) reprezintă două imagini ale aceleiaşi persoane, exceptând faptul că una dintre ele  a fost făcută cu ajutorul unui filtru UV.

 

 

Vă întrebaţi de ce în această fotografie persoana seamănă cu un personaj dintr-unul din episoadele teribile din Star Trek? Datorită aplicării strategice a unei creme de protecţie solară.

Noi nu putem percepe lumina UV (ultravioletă), astfel încât pentru noi crema de protecţie solară este doar o cremă care se aplică pe piele până când devine imperceptibilă şi uităm de ea. Dar motivul datorită căruia recurgem la utilizarea cremei de protecţie solară este să împiedicăm efectul nociv al unor anumite tipuri de lumină, în special al radiaţiile ultraviolete care ne afectează pielea. Când este privită printr-un filtru care lasă să treacă numai lumina UV, crema pentru protecţie solară este neagră, iar atunci când oamenii palizi o aplică, feţele şi mâinile lor devin negre.

 

Bărbat



Deşi oamenii pot percepe doar lumina vizibilă, multe insecte şi păsări pot percepe lumina UV la fel de clar precum pot percepe alte frecvenţe de lumină. Dacă ne  aplicăm o cremă de protecţie solară într-o zi luminoasă, pentru păsările noastre de companie putem părea cu totul altă persoană. Pentru un fluture, diferenţa dintre noi şi o persoană a cărei ochi seamănă foarte mult cu ai noștri, poate părea foarte evidentă. Deşi este un lucru nesemnificativ, merită să ne amintim că alte specii experimentează lumea într-un mod cu totul străin pentru noi.

Dacă doriţi să vedeţi cât de străin,  vă prezentăm trei fotografii ale aceleiaşi femei: una dintre ele aşa cum este percepută în UV, o alta care redă modul în care o vedem în lumina vizibilă şi cea de-a treia care redă o imagine în infraroşu.

 

Tânără

 



Traducere de Ecaterina Pavel după this-is-how-you-look-to-birds-and-bees

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.