RomaCercetători de la University of London au descoperit că oamenii ale căror familii au trăit la oraş de multe generații au o rezistenţă mai mare împotriva bolilor cauzate de bacterii decât cei ai căror strămoşi locuiau în sate sau așezări izolate.

 

 

 

Orăşenii mai sus amintiţi prezintă gene rezistente la tuberculoză și lepră.

Din cauza populaţiei mari din oraşe, a interacţiunilor numeroase între oameni şi a răspândirii cu uşurinţă a unor boli contagioase, populaţia a dezvoltat, de-a lungul multor generaţii, imunitate contra bacteriilor cauzatoare de TBC şi alte boli fatale. Acest lucru este un exemplu de evoluţie în acţiune, deoarece de-a lungul secolelor cei care aveau gena care conferă rezistenţă în faţa acţiunii unei anumite bacterii puteau să se vindece în lipsa medicamentelor lumii moderne şi astfel puteau să aibă mai mulţi urmaşi decât cei care mureau tineri din cauza bolii, copiii supravieţuitorilor posedând gena respectivă moştenită de la părinţi.

De asemenea, se pare că numărul de oameni imunizaţi genetic este direct proporţional cu vechimea unui aşezamânt: cu cât este mai vechi oraşul, cu atât numărul de oameni care prezintă gena respectivă este mai mare. Acest lucru se datorează şi faptului că o aşezare mai veche a suportat mai multe epidemii de-a lungul timpului.

Atena
Atena, cel mai vechi oraş din Europa. Acesta este locuit de mai mult de 7000 de ani.

Cercetătorii din cadrul University College London şi Royal Holloway au testat mostre de ADN de la comunităţi de oameni din Europa, Asia şi Africa. Gena protectoare a fost găsită în materialul genetic provenind de la aproape toţi oamenii care trăiesc între Orientul Mijlociu şi India, dar şi în părţi ale Europei, mai ales în oraşele care au apărut în Antichitate. În regiunile unde urbanizarea este relativ nouă, ca anumite părţi ale Africii, gena este aproape inexistentă.

Acest studiu ne arată că schimbări evolutive importante nu au nevoie de milioane de ani pentru a se petrece. De asemenea, ne ajută sa înţelegem mai bine diferenţele dintre rezistenţa la boli a oamenilor de pe diferite continente.

 

 

 

Sursa: BBC.co.uk

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.