Top 10 specii 2012Institutul Internaţional pentru Studiul Speciilor din cadrul Arizona State University dezvăluie lista a 10 noi specii aflate în topul speciilor nou descoperite în 2012.

 

 

 

 

În fiecare an sunt descrise mii de noi specii. Mai mult chiar, anual în ultimii 6 ani, Institutul Internaţional pentru Studiul Speciilor din cadrul Arizona State University realizează o selecţie a primelor 10 specii de vieţuitoare aflate printre favorite. Topul speciilor noi din 2012, selectate pentru caracteristicile lor surprinzătoare sau pentru habitatelor lor rare sau greu accesibile a fost anunţat în data de 23 mai 2013, cuprind globul din America de Sud până în Africa şi China şi includ cele mai mici vertebrate din lume, o floare minusculă şi spongierul negru, care ameninţă arta rupestră veche.

"De zeci de ani, descoperim în medie 18.000 de specii noi pe an, dar am identificat doar aproximativ două milioane dintr-un total estimat de 10-12 milioane de specii vii şi asta fără a lua în calcul cea mai mare parte a lumii microbiene", a declarat în cadrul unui comunicat de presă Quentin Wheeler, director fondator al Institutului. "Nu ştiu dacă să fiu mai uimit de speciile descoperite în fiecare an sau de gradul ignoranţei noastre vizavi de biodiversitatea din care facem parte."

El a adăugat că deşi ritmul actual cu care facem descoperirile este impresionant, acesta nu este suficient de bun. "În momentul de faţă, ştiind că milioane de specii s-ar putea să nu supravieţuiască secolului al XXI-lea, este timpul să creştem ritmul", a declarat el. "Facem apel al punerea bazelor unei misiuni similare celor ale NASA pentru a descoperi 10 milioane de specii în următorii 50 de ani. Acest lucru ar duce la descoperirea a nenumărate opţiuni pentru a avea un viitor mai durabil în timp ce am pune în siguranţă dovezi legate de originile biosferei."



Iată, în continuare, o scurtă prezentare a celor 10 specii aflate în topul anului 2012:

 

Top 10 specii 2012
Credit imagine: Institutul Internaţional pentru studiul speciilor


Violeta pitică (Viola lilliputana) este una dintre cele mai mici violete din lume, ajungând la înălţimi de doar 1 centimetru. Descoperită în Anzii din Peru, a fost colectată pentru prima dată în anii 1960, dar a fost descrisă în mod oficial abia în 2012.

Spongierul harpă (Chondrocladia lyra)
, descoperit în largul coastei din California, este un spongier carnivor care trăieşte la adâncimi de peste 3.000 de metri. Acesta are o formă neobişnuită care îi sporeşte la maxim suprafaţa, permiţându-i să captureze mai bine prada din plancton.

Maimuţa lesula (Cercopithecus lomamiensis), în mod obişnuit întâlnită în Republica Democratică Congo, este doar a doua specie de maimuţă din Africa descoperită în ultimii 28 de ani. Aceste maimuţe sunt animale gălăgioase, strigătul lor zgomotos având ecou în toată jungla în zori. Ochii acestor maimuţe sunt descrişi ca aminitind de cei ai omului, dar cu toate acestea sunt vânate de localnici pentru carnea lor.

Sibon noalamina este un şarpe care consumă melci şi alte animale cu corpul moale pe care le vânează pe timp de noapte în pădurile tropicale din Panama. Acest şarpe tropical are o coloraţie asemănătoare şerpilor veninoşi coraliferi care îi ajută să se apere de prădători.

Ochroconis anomala este o ciupercă neagră, cel mai bine cunoscută pentru pagubele aduse picturilor din paleolitic de pe pereţii peşterii Lascaux, din Franţa. Când nu este un dezastru pentru arta străveche, ciuperca se găseşte în materia plantelor descompuse în sol.

Paedophryne amanuensis
este o broască de dimensiuni extrem de mici, fiind cel mai mic vertebrat din lume, cu o medie de numai 7,7 milimetri în lungime. Aceasta poate fi găsită ascunzându-se în frunzişul din pădurile tropicale din Noua Guinee.

Eugenia petrikensis, un arbust pe cale de dispariţie din Madagascar, este de culoare verde smarald cu frunze lucioase şi clustere de flori roşii-violacee mici. Acesta poate fi găsit la distanţă de kilometri de ocean şi creşte pe substrat de nisip.

Lucihormetica luckae din Ecuador este cea mai recentă descoperire din rândul gândacilor care strălucesc în întuneric. În mediile lor cu luminozitate redusă aceştia devin luminescenţi. Din păcate specia ar putea fi deja dispărută, deoarece a fost descris un singur specimen colectat  în urmă cu 70 de ani.

Insecta Semachrysa jade din Malaezia a fost descoperită datorită unei fotografii postate pe Flickr. Făcută de Hock Ping Guek, fotografia acestei insecte verzi cu aripi de dantelă a fost descoperită de entomologul Shaun Winterton de la Departamentul de Alimentaţie şi Agricultură, California, care a recunoscut că acesta este un specimen neobişnuit. Guek i-a trimis apoi un specimen lui Stephen Brooks de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, care a confirmat că este vorba despre o nouă specie.

Juracimbrophlebia ginkgofolia este o specie fosilă de muşte agăţătoare. Muştele pot fi observate agăţate sub frunziş, unde vânează insecte. Noua specie a fost găsită conservată cu frunzele unei specii de arbore care seamănă cu arborii de gingko biloba în provincia chineză Jiulongshan, China şi datează din Jurasicul Mijlociu.


Traducere de Ecaterina Pavel după Top-New-Species-Announced, cu acordul editorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.