ImunoterapieTumorile mai multor persoane cu o formă avansată de cancer de piele au dispărut complet în urma unui tratament cu unul din trei medicamente care împiedică celulele tumorale să se ascundă. Sistemul imunitar poate apoi să identifice cancerul şi să-l distrugă.

 

 

Aceste imunoterapii evidenţiază o nouă strategie promiţătoare în războiul împotriva cancerului – repornirea sistemului imunitar astfel încât acesta să poată ţine cancerul sub control indiferent de trucurile folosite de celulele maligne.

Deşi evoluează pe tot parcursul vieţii omului pentru a controla şi a distruge intruşii periculoşi, sistemul imunitar este păcălit de către cancer în mod regulat. Aceasta se întâmplă deseori fiindcă celulele tumorale găsesc metode de a se ascunde de sistemul imunitar.

Rezultatele prezentate la întâlnirea anuală a American Society of Clinical Oncology din Chicago arată cum trei anticorpi pot invalida acoperirea cancerului.

În mod normal, celulele (limfocitele) T – celule imunitare care recunosc şi distrug corpurile străine din organism – identifică celulele canceroase. Însă celulele tumorale reuşesc să se ascundă de celulele T producând o moleculă de suprafaţă numită ligand. Ligandul se leagă de un receptor al celulei T numit PD-1 şi îl activează. Când PD-1 este activat, celula T nu poate recunoaşte celulele canceroase ca străine, sistemul imunitar confundând tumorile cu ţesuturile normale.


Demascând cancerul


Toţi cei trei anticorpi pot demasca celulele canceroase blocând interacţiunea ligandului cu receptorul PD-1, permiţând sistemului imunitar să atace celulele maligne.

În cazul a 54 din 135 de persoane cu melanom în stadiu avansat – cea mai fatală formă de cancer de piele – tumorile şi-au redus volumul la mai puţin de jumătate în urma tratamentului cu primul anticorp, numit Lambrolizumab.
Tumorile au dispărut cu totul la şase din 57 de persoane care au primit cea mai mare doză din acest medicament, elaborat de Antoni Ribas de la University of California din Los Angeles şi colegii săi.

Rezultatele au fost la fel de impresionante în cazul terapiei cu Nivolumab, un al doilea anticorp. Tumorile s-au micşorat la mai puţin de jumătate din volumul iniţial şi şi-au redus semnificativ numărul în cazul a 21 din 53 de persoane cu melanom avansat care au primit anticorpul alături de un alt medicament. Cancerul a dispărut complet după 12 săptămâni la trei din cele 17 persoane care au primit cea mai mare doză.

„Multe efecte au avut loc foarte rapid, uneori în trei săptămâni”, spune Jedd Wolchok de la Memorial-Sloan Kettering Cancer Center din New York, care a condus studiul.

Wolchok spune că terapiile cu anticorpi sunt atât de interesante fiindcă, spre deosebire de alte tratamente convenţionale împotriva cancerului, precum radioterapia şi chimioterapia, principiul acestora este reînnoirea puterii sistemului imunitar al pacientului – putându-se astfel elimina eficient infecţiile şi ţesuturile străine sau anormale. „Tratează pacientul, nu tumora”, spune el.

Un al treilea anticorp, care, spre deosebire de cei precedenţi, blochează ligandul celulei canceroase, nu receptorul PD-1, a produs rezultate la fel de impresionante la un număr mai mic de persoane suferind de alte tipuri de cancer, inclusiv cancer la plămâni, respectiv rinichi. Toate cele trei medicamente vor fi folosite în studii mai elaborate implicând şi persoane cu cancer de piele, rinichi, plămâni şi creier.


Revigorarea sistemului imunitar


Wolchok spune că terapiile cu anticorpi, alături de alte noi strategii pentru reanimarea sistemului imunitar, deschid un nou capitol în tratarea cancerului, unul care poate mări rapid numărul de oameni vindecaţi de această boală. „Sistemul imunitar se poate adapta la varietatea de schimbări care fac parte din instabilitatea genetică a cancerului”, spune el.

Alte terapii imunitare promiţătoare includ programarea genetică a celulelor T ale unui pacient pentru a recunoaşte şi distruge celulele canceroase. Anul acesta, o persoană cu leucemie limfoblastică acută a fost vindecată în doar opt zile după ce limfocitele T au fost programate să atace orice celulă care are molecula de suprafaţă numită CD19, specifică celulelor canceroase.

O companie numită Kite Pharma a fost fondată recent în Los Angeles pentru ca tehnica să fie dezvoltată şi pentru multe alte tipuri de cancer.

„Tot ce îţi trebuie este un identificator pentru celulele tumorale şi nu contează cum se dezvoltă tumoarea după aceea”, spune Aya Jakobovits, cofondator al Kite Pharma. „Folosind abordarea noastră, depăşeşti toate obstacolele biologiei tumorii pentru că obţii din nou un sistem imunitar perfect funcţional”.



Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului antibody-wakes-up-tcells-to-make-cancer-vanish, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Maria Mihai

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.