Solutie de albitO doamnă se plângea unei vecine de o invazie de şoareci în locuinţa ei. Prietena, bine intenţionată, i-a dat o sugestie. Să amestece soluţie de albit cu soluţie de curăţat pentru toaletă într-un vas şi să lase mixtura în casă peste noapte. Doar că soluţia pune şi oamenii în mare pericol.

 

 

 

Totul în chimie ţine de amestecuri de substanţe. Doar că trebuie să ştii ce faci.

Folosind acest amestec se poate scăpa de şoareci garantat. Dar la fel de bine se poate scăpa, definitiv, şi de oamenii din casă.

Din punct de vedere chimic, soluţiile de albire conţin sodiu sau hipoclorit de calciu. Atunci când sunt amestecate cu orice tip de acid, eliberează clor gazos, foarte toxic. Cele mai multe soluţii de curăţat vasul de toaletă conţin sulfat de acid de sodiu, o substanţă care va elibera foarte rapid clorul din soluţia de albire. Vaporii caustici din clor pot distruge ţesutul pulmonar, pot produce apă la plămâni şi pot astfel cauza moartea prin înecare. Se ştie că gazul de clor era folosit în acest scop în timpul Primului Război Mondial. Doamna noastră cu teamă de şoareci aproape că a avut aceeaşi soartă ca cea a trupelor franceze căzute în mâinile germanilor în bătălia de la Ypres. Din fericire, vecina ei a vizitat-o să vadă cum merg lucrurile şi a salvat-o în ultima clipă.

Dar nu orice victimă a unor astfel de amestecuri se întâmplă să fie la fel de norocoasă. Multe persoane care au turnat clor în vasul de toaletă după încercări eşuate de înlăturare a petelor cu soluţii de curăţare din comerţ şi-au afectat iremediabil plămânii, iar unele dintre ele chiar au decedat. Niciun acid nu trebuie amestecat cu soluţii de albire care conţin clor, nici acizii de curăţare a ţevilor de scurgere, nici soluţiile de îndepărtare a ruginii şi nici măcar oţetul.



Traducere de Daniela Albu după the-art-of-mixing, cu acordul autorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.