Putem crea aurul în laborator? Ideea nu pare rea deloc, nu? Și de ce nu s-ar putea? Astăzi nu mai suntem pe vremea alchimiștilor, ca Newton, să nu avem idee despre structura și comportamentul atomilor. La urma urmelor aurul este doar un atom ca oricare altul care are 79 de protoni, aranjați pe straturi energetice ca în imaginea de mai sus (care nu este o redare fidelă a modului în care sunt aranjați, în fapt, electronii, conform mecanicii cuantice). Orice atom cu 79 de protoni este un atom de aur, pentru că numărul de protoni dă identitatea unui tip de atom. După cum puteți vedea mai jos, dacă ești atom și ai 80 de protoni - te numești mercur.

Așadar, ce ar trebui să facem este să luăm atomi cu un număr diferit de protoni care să găsesc din abundență pe Terra și să le adăugăm sau să le luăm protoni până ajungem exact la 79!


Să revenim o clipă la alchimiști, că tot i-am menționat. Aceștia s-au chinuit să transforme diverse substanțe în aur prin intermediul unor reacții chimice. Problema este că reacțiile chimice vizează electronii, adică acele particule aflate la exteriorul atomului, iar ceea ce trebuie modificat este nucleul, care nu se modifică deloc prin reacții chimice. Ce le trebuia alchimiștilor era să stăpânească tehnica reacțiilor nucleare, nu pe cea a reacțiilor chimice. Dar acest lucru nu avea cum fi cunoscut până nu a a fost înțeles atomul. Și poate că acum nouă ni se pare că atomul este ceva de la sine-înțeles, dar abia Einstein a reușit să convingă fizicienii (nu pe toți), prin intermediul mișcării browniene, că atomii sunt reali. Secolul al XX-lea începuse bine când ideea de atom a fost în fine acceptată de majoritatea cercetătorilor ca având un corespondent în realitate.



Atomii de platină, aur și mercur

Cea mai simplă variantă pare a fi să luăm elemente cu un număr de protoni apropiat, 78 (adică platina) sau 80 (adică mercurul).

Doar că lucrurile sunt mai complicate în practică, decât par la prima vedere. Adăugarea sau eliminarea de protoni nu se poate face cu mâna evident, iar ce ne dorim este să adăugăm/eliminăm protoni din nucleul unui atom, adică un loc în care particulele sunt strâns ținute împreună de forța tare. Citește și acest articol: Ce ține nucleul atomului unit?

Ca să generăm o reacție nucleară trebuie să direcționăm particule de mare energie către nucleu. Putem face rost de astfel de particule prin intermediul dezintegrării radioactive a unor atomi, prin intermediul unor reacții nucleare într-un reactor nuclear, prin accelerarea unor particule mai puțin energetice ori printr-un amestec al acestor tehnici.

Vă vine sau nu să credeți, în 1941, în tipul celui de-Al Doilea Război Mondial, trei cercetători au reușit să creeze aur ca urmare a direcționării de neutroni către câteva sute de grame de mercur. Acești neutroni au fost generați într-un accelerator de particule la Harvard. Puteți găsi articolul lor aici, dar puteți citi mai jos sumarul articolului.







În articolul menționat mai sus, cercetătorii oferă întreaga metodologie folosită. Așa că dacă aveți de gând să încercați să produceți aur, rețeta e furnizată în detaliu :) Sigur, mai aveți nevoie și de echipamentul necesar pentru generarea de neutroni...

Și mai e o problemă, dacă ați citit cu atenție sumarul în limba engleză: atomii de aur creați sunt instabili. În plus, mai sunt și radioactivi. Asta înseamnă că suferă un proces de dezintegrare în scurt timp de la producere. Deci, aurul... nu va mai fi aur. Doar să-l vindeți repede după ce-l produceți, așa radioactiv cum este :) Desigur, este o glumă. Dacă o să citiți articolul cu atenție, o să vedeți că, în fapt, au produs un număr mic de atomi de aur. Probabil că o să ajungeți la concluzia că nu merită investiția. De aceea nici nu ați auzit de fabrici de aur până acum: producerea aurului în laborator, deși posibilă, nu merită investiția :)

Așadar, după ce ați citit acest articol nu vă veți îmbogăți, dar măcar știți că aurul se poate produce în condiții de laborator, așa cum visau alchimiștii!

 

Surse: 1 și 2

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.