Spuneam într-un articol mai vechi că mi se pare o dovadă de inadaptare pentru autorii moderni să nu publice măcar jumătate din cartea pe care au încheiat-o pe Internet, gratuit, disponibilă pentru toată lumea. Pentru că, din câte îmi dau seama, dacă ești convins că ai ceva de spus lumii, vrei ca lumea să și afle, iar jumătate de carte permite să-ți faci o idee, ca cititor, dacă vrei să o parcurgi integral. Dacă ești un autor faimos, înțeleg (doar) parțial închiderea, dar dacă nu ești, sunt șanse să fi scris ceva de calitate, dar să nu afle aproape nimeni niciodată. În plus, o carte astăzi este de sezon, în sensul că apare, primește un pic de publicitate, iar rapid dispare, fiind înlocuită de noianul de noutăți perpetue. De aceea am și publicat integral pe site cartea de filozofia științei „Călătorie la granițele gândirii”. Cred și peste 10 ani va avea aceeași valoare ca și azi, dacă are vreuna.

Sunt înregistrat la foarte puține newslettere, căci sunt puține care nu sunt pierdere de vreme. Favoritul meu, pe care văd că-l primesc și urmăresc de câțiva ani buni, este The Marginalian, care s-a numit multă vreme, din 2006 până-n 2021, Brain Pickings.

The Marginalian este scris de Maria Popova, o autoare americană de origine bulgară, de 39 de ani. Newsletterul săptămânal conține un rezumat de duminică gratuit al celor mai interesante reflecții ale autoarei de-a lungul săptămânii, cuprinzând domeniile artei, științei, poeziei, filozofiei etc. Nu cred că e pentru toată lumea, dar merită citit de 2-3 ori, până decizi dacă te interesează sau nu.

Ce apreciez este că Maria Popova publică sinteze săptămânale ale lecturilor sale, „îmbrăcate” în propriile opinii, de foarte bună calitate. Cred că acestea ar putea foarte bine să constituie material pentru mai multe cărți. Faptul că acestea sunt oferite gratuit publicului este de admirat. Sigur, primește donații pe site-ul acesteia, dar acestea sunt voluntare, oricine putându-i citi textele pentru a se îmbogăți intelectual și spiritual.

Maria Popova celebrează, așadar, 17 ani de The Marginalian cu 17 învățături despre viață, pe care spune că le-a descoperit în această perioadă.

Iată, pe scurt, care sunt aceste învățături; pentru lectura cu explicații a acestora puteți citi articolul original.

1. Permiteți luxul de a-ți schimba opiniile.
Deși este dificil să spui „Nu știu”, este mai important să înțelegi, decât să exprimi idei împrumutate, nedigerate.

2. Nu face nimic doar pentru prestigiu, status, bani și aprobarea celorlalți.
Este important să fii implicat în ceea ce-ți place, în primul rând.

3. Fii generos.
E mai ușor să fii critic, decât să fii generos. Amintește-ți că în orice interacțiune există o altă ființă umană de cealaltă parte.

4. Introdu episoade de liniște în viața ta.
Meditația, mersul pe jos sau cu bicicleta sau alte ocupații de acest tip au darul de ne ajuta creativitatea.

5. Când ceilalți îți spun cum sunt ei, crede-i. Când ceilalți îți spun cum ești tu, nu-i crede.
Tu ești custodele propriei tale integrități morale.

6. Prezența este o artă mai complicată și cu mai mari recompense decât obsesia productivității.
„Cum ne petrecem zilele este, desigur, cum ne petrecem viețile” (Annie Dillard).

7. Așteaptă-te ca orice are valoare să ia timp.

8. Caută ceea ce-ți sporește spiritul.
Caută oameni, idei și cărți care te „îmbogățesc”.

9. Nu te teme să fii un idealist.

10. Nu te mărgini la a rezista cinismului. Luptă împotriva lui.
Ca orice formă de distrugere, cinismul este mai ușor decât construcția.

11. Pune sub semnul întrebării hărțile și modelele universului interior și a celui exterior și compară-le cu datele care vin din realitate.

12. Există o infinitate de modalități de a trăi o viață frumoasă.

13. În orice conexiune care are profunzime și semnificație, iartă, iartă, iartă.

14. Alege bucuria.
Un fragment dintr-o poezie de Jane Hirshfield: „Atât de puține grăunțe de fericire/ în comparație cu tot întunericul care există/ și totuși balanța stă în echilibru”.

15. Depășește-te pe tine însuți/ însăți.

16. Treci dincolo de tine.
Nimic nu este mai plictisitor decât preocuparea de sine - antipodul uimirii.

17. Totul este în cele din urmă răsplătit, deși nu întotdeauna în forma pe care ți-ai imaginat-o sau ai sperat.
Descompunerea unui vis devine solul fertil pentru o nouă posibilitate.


Credit imagine depositphotos.com

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    InCert · 6 months ago
    1. De laudat apelul Dvs de a publica gratuit, dar privind istoria, remarcam ca imensa majoritate a "ganditorilor" si a creatorilor de frumos, traiau ori din avere proprie ori pe la curtile unor Mecena (cu averi stranse inclusiv din surse sordide), uneori si finantati programatic de state si alte organizatii. Ideea este ca, din pacate, inca traim intr-o epoca in care suntem nevoiti sa ne vindem munca si gandurile ca sa supravietuim.

    2. Apreciez ca panseurile autoarei citate sunt chemari in a-ti depasi conditia umana, care este inca dominata de ecourile primitive ale animalului din noi (asemeni si presiunile sociale, care vin tot din aceeasi sursa). De aceea e bine sa cunosti si sa recunosti asta (of, la scoala ar fi cel mai bine !), si sa te opui constient abordarilor instinctuale.
    • This commment is unpublished.
      Iosif A. · 6 months ago
      @InCert
      Nu sunt de opinie că nu trebuie plătite cărțile. Dacă aș publica pe hârtie cartea, cu certitudine aș pune un preț ea, măcar pentru a acoperi costurile de publicare.
      Cei care sunt însă scriitori de meserie - nu e cazul meu - merită să câștige bine din munca lor de natură intelectuală.

      Ce cred eu este că publicarea unei jumătăți de carte pe Internet, în fapt, ar ajuta la o mai bună vânzare a cărților bune (care te captivează cu ceva), pentru că oricine ar avea la dispoziție o cantitate suficientă din lucrare pentru a-și forma o opinie. Și nu văd cum publicarea unei părți din lucrare afectează încasările. Nu știu dacă s-a făcut vreun experiment, dar fi interesant de aflat ce s-ar întâmpla.

    • This commment is unpublished.
      InCert · 6 months ago
      @Iosif A. Hmm, se pare ca am interpretat gresit afirmatia Dvs privind "publicarea pe internet a unei jumatati de carte", ma culpa. Interpretarea mea era ca pledati pentru publicarea gratuita a unei jumatati din opera autorului (cel putin intr-o anumita etapa) - dar cred ca asta este alta discutie.
  • This commment is unpublished.
    Adi · 6 months ago
    Inca citesc cu placere articolele de pe site, si prima bicicleta cumparata de mine a fost cu 300 de lei (plus diferenta) castigati la un concurs aici.