Sobele cu lemne reprezintă un pericol pentru sănătatea umană. Un punct de vedere ce este de necombăbut! Pentru a înţelege de ce, trebuie înainte de orice să examinăm procesul combustiei. Atunci când componentele principale ale lemnului – celuloza şi lignina - ard complet, ele produc dioxid de carbon, apă, căldură şi lumină. Căldura generată prin combustie permite oxigenului şi nitrogenului din aer să formeze diferiţi oxizi de nitrogen.

 

 

Combustia este însă rareori completă. Un semn al combustiei incomplete şi al riscului pentru sănătate este fumul. El este compus din particule foarte mici de hidrocarburi nearse înţesate de substanţe carcinogene, precum rău-famatele hidrocarburi policiclice aromatice (PAHs). Combustia incompletă semnalizează şi formarea monoxidului de carbon.

Inhalarea monoxidului de carbon reduce capacitatea sângelui de a aproviziona organismul cu oxigen. Oxizii de nitrogen dăunează sistemului respirator şi contribuie la formarea ozonului, ceea ce duce la probleme respiratorii. Ozonul se formează prin amestecul oxizilor de nitrogen cu o parte din compuşii organici volatili, precum formladehida, ce este de asemenea produsă prin arderea lemnului.

Conform Agenţiei de Protecţie a Mediului din California (California Environmental Protection Agency) microparticulele formate prin arderea lemnului măsoară în diametru 10 sau 2,5 microni. Pentru a vă face o idee: firul de păr uman are un diametru de 60 de microni! Din cauza dimensiunii lor foarte mici aceste particule se pot depozita cu uşurinţă în plămâni cauzând crize de astm, bronşite severe, boli cardiovasculare şi respiratorii.

Extrem de periculoase sunt sobele de gătit cu lemne folosite în interior. Cu toate acestea anumite studii susţin că filtrele HEPA (high efficiency particulate arresting) ar putea fi o soluţie viabilă pentru a reduce concentraţia de particule din locuinţe. Dar filtrele HEPA nu pot elimina compuşii organici. Mai mult: ar trebui să se înţeleagă o dată pentru totdeauna că şemineele şi sobele vechi cu lemne reprezintă metode de încălzire ineficiente şi scumpe. Motivul ţine de felul în care arde lemnul.  90% din căldura generată prin arderea lemnului în şeminee se pierde prin horn. De aceea soluţia ar fi utilizarea unor metode mai eficiente din punct de vedere energetic, precum şemineele electrice ori pe bază de gaz şi/sau sobele cu peleţi. Acestea nu numai că generează mai multă căldură, dar nici nu pot declanşa crize astmatice ori reprezenta un risc privind inhalarea particulelor microscopice din aer, fenomene ce poate avea consecinţe grave pe termen lung.



Traducere de Brândușa Băcilă după wood-burning-stoves-should-be-extinguished cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.