Europenii din secolul al XV-lea au descoperit un "medicamente minune", cunoscut sub numele de "mumia", care era creat din carne umană mumificată şi despre care se credea că vindecă: epilepsia, hemoragiile, greaţa şamd. Dar cât de răspândit a fost canibalismul şi care sunt culturile care l-au practicat?


Iată principalele idei din videoclipul de mai jos, realizat pe baza cărţii "Cannibalism: A perfect natural history", scrisă de Bill Schutt:

• Termenul "canibal" vine din vremea lui Columb, care e posibil să-l fi inventat. Într-unul dintre primele rapoarte trimise reginei Spaniei,  după ajungerea pe Insula Guadeloupa, Columb vorbeşte, printre altele, despre un grup de oameni numit "Caribi", care erau violenţi şi care-şi mâncau prizonierii. Ulterior Columb a denumit pe toţi cei care se opuneau jafului său şi al echipajului său cu termenul "carib". Cumva "carib" a ajuns "canib", iar apoi "canibal".

• În secolul al XV-lea cererea de "mumia" a crescut. Iniţial produsul era bazat pe mumii egiptene, dar cum cererea a crescut, au început să fie furate cadavre din cimitire pentru a fabrica pulberea magică.

• În China sunt informaţii despre obiceiuri canibale care merg înapoi în timp 2.000 de ani. O formă de canibalism era următoarea: copiii ofereau o bucată din trupul lor, cel mai adesea din pulpa piciorului, părinţilor bolnavi.

• Ritualuri canibale sunt cunoscute în mai multe culturi ale lumii. Un exemplu este dat de populaţia Fore din Noua Guinee, care, la mijlocul secolului al XX-lea, puteau exercita o preferinţă funerară constând în solicitarea ca părţi din corpul lor să fie mâncate de membri ai familiei, după moarte. Acest ritual a dus la multiple decese, ca urmare a răspândirii unei boli cunoscute sub numele de "kuru".

• Nu există o istorie liniară a canibalismului. Ştim că oamenii s-au mâncat unii pe alţii de-a lungul istoriei, că s-au oferit voluntari să fie mâncaţi ori s-au acuzat pentru practici canibale.

 

 

Puteți comenta folosind contul de pe site, de FB, Twitter sau Google ori ca vizitator (fără înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (aprobate de admin).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 Donează prin PayPal ()


Contact
| T&C | © 2021 Scientia.ro