Medicina alternativă este o practică care caută să ofere soluţii alternative ori / şi complementare prin terapii aşa-zis naturiste (ceaiuri, regimuri alimentare), terapii prin atingere (reflexoterapia, masaj) sau terapii prin mişcare (practici yoga). Dar cât de eficientă este?

Zilnic suntem bombardaţi de diverse mesaje care fac reclamă „medicamentelor” naturiste. Aceste „medicamente” naturiste pot vindeca, aparent, orice boală şi sunt recunoscute de cei mai mari "specialişti" pentru eficienţa lor.

Să luăm exemplul unui astfel de produs, primul găsit la o căutare pe Internet: „Olimpiq StemXCell”. Acest produs este, chipurile, capabil să trateze afecţiuni precum Alzheimer, Parkinson, diabetul, cancerul, leucemiile sau boli vasculare.

Cum poate un produs de doar câteva sute de lei să trateze boli incurabile în care se investesc milioane de dolari pentru găsirea unui tratament? Răspunsul este simplu: acest medicament minune conţine o combinaţie unică de seminţe de cânepă, fucoidan (extras din alge brune), clorofilă sau mătase de porumb... Pe lângă tratarea acestor boli, în doar o oră de la administrare numărul celulelor stem creşte cu 75%!

 

Ce îi determină pe oameni să aleagă astfel de produse?

Medicina actuală a cunoscut progrese remarcabile, dar permanent se confruntă cu propriile limite. Unele metode terapeutice, deşi au avut parte şi de succese, sunt privite cu reticenţă datorită eşecurilor care sunt mereu amintite.

Multe dintre bolile tratabile astăzi (sifilis, tuberculoză) au fost considerate la un moment dat incurabile. Chiar şi cancerul poate fi considerat vindecabil dacă este descoperit într-un stadiu incipient de dezvoltare. Unele boli considerate astăzi incurabile vor fi probabil tratabile peste câţiva ani. Ineficienţa tratamentelor pentru bolile considerate incurabile determină pe unii pacienţi să apeleze la medicina alternativă.

Un alt motiv pentru care se apelează la aceste terapii este curiozitatea bazată pe „mărturia” unor persoane care au fost vindecate (mărturie contra cost). Nu se pot nega unele ameliorări reale, explicate ştiinţific, în anumite boli cu caracter psihosomatic (suferinţa unui organ poate fi modificată de anumite stări psihice). De multe ori se urmează un tratament clasic cu unul alternativ, iar succesul terapiei este pus doar pe seama celui alternativ.

La noi în ţară, şi nu numai, religia este adânc implantată în conştiinţa oamenilor. Pentru unii oameni aceasta este o oportunitate de exploatare. Promotorii medicamentelor naturiste îmbracă o haină religioasă, devenind astfel mai credibili (bazat pe principiul crede şi nu cerceta). Dar binele făcut pe bani este defapt o afacere.

Comparaţia cu medicamentele obişnuite. Acesta este un alt motiv pentru care se apelează la medicina alternativă. Sănătatea nu are preţ (doar buget), iar anii de cercetări şi fondurile alocate fac ca un tratament nou să fie mai costisitor. Consecinţele neplăcute ale unor terapii clasice (rezecţia de rect – impotenţă, amputaţia în boala Burger) pot direcţiona atenţia spre medicină alternativă. Oricum preţul plătit se va măsura în ani, nu în bani.

Medicina alternativă este de fapt o pseudoştiinţă ce exploatează disperarea unor bolnavi. Afecţiuni cronice precum hepatita C se tratează cu medicamente reale (interferon), nu folosind ceaiuri sau diverse creme. Este un miraj în care pică mulţi şi ajung să piardă timp preţios în care se putea interveni (o gangrenă tratată cu miere de albine şi frunze de varză va ajunge întotdeauna la o amputaţie).


Unde poate fi folosită medicina alternativă?

Medicina alternativă poate fi folosită în anumite afecţiuni pentru a grăbi vindecarea. O răceală va fi tratată prin medicaţie în 7 zile sau folosind terapii naturiste în doar o săptămână. Există boli pe care organismul le poate trata singur într-un timp mai îndelungat, dar poate fi ajutat de către plante cu efect antiseptic (muşeţel) sau diferite ceaiuri. Niciodată nu se va trata o afecţiune ca Alzheimer, Parkinson sau cancerul (în care se investesc milioane de dolari pentru descoperirea unui tratament) folosind pastile miraculoase cu mătase de porumb sau ulei de peşte de câteva sute de lei.





Bibliografie
www.cancer.com.ro/olimpiq-stemxcell- 175-6060-capsule-cancer_detaliiprodus-36-4
en.wikipedia.org/wiki/Alternative_medicine
rationalwiki.org/wiki/Alternative_medicine
www.oohoi.com/intro/reason.htm

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.