În 2005, Scott Peterson a fost condamnat pentru uciderea soției sale și a copilului său nenăscut. Imediat după ce a fost condamnat la moarte, el a primit o propunere de căsătorie, iar a doua zi s-au primit peste 30 de apeluri telefonice de la femei care solicitau adresa lui de corespondență, precum și scrisori de la femei care îşi mărturiseau dragostea pentru el.


Acesta nu este un incident izolat; există chiar un termen clinic pentru acesta: hibristofilie. Pe site-uri cum ar fi PrisonPenPals.com, WriteaPrisioner.com, ConvinctMailbag.com și Meet-an-Inmate.com, există mii de anunțuri matrimoniale de la "prizonieri care așteaptă un mesaj de la tine!".

Care este sursa atracției faţă de oameni periculoși? Există nenumărate speculații, de la impusul de a te simți rebel, de a-ţi crește popularitatea ori de a-ți căuta o viață mai interesantă și mai aventuroasă, la impulsul de a avea grijă de cineva, a controla și a avea puterea asupra unei persoane care are nevoie de tine mai mult decât ai tu nevoie de ea.


Ce este psihopatia?


Psihopatia este o dereglare de personalitate caracterizată prin comportament antisocial, capacitate redusă de a avea remușcări și control comportamental redus.

Psihopatia este definită de doi factori determinanţi: dominaţia şi impulsivitatea centrată pe sine. Tendinţa de a domina se caracterizează prin îndrăzneală, spirit aventurier și imunitate la stres. Impulsivitatea este caracterizată de un stil de narcisism, un stil de viaţă lipsit de control și de dorința de a profita de ceilalți fără a se simți vinovați. Cei care înregistrează un nivel ridicat de psihopatie tind să obțină un scor mare la ambii factori.

 

Care e diferenţa dintre un narcisist, psihopat şi sociopat?

 

Ce spune ştiinţa? Cine sunt cei atrași de psihopaţi?

Într-un nou studiu s-a investigat dacă oamenii sunt atrași în special de caracteristicile psihopatice și dacă există diferențe individuale în ceea ce privește o astfel de atracție.

Rezultate studiului sugerează că, deși majoritatea oamenilor nu sunt atrași de trăsăturile psihopatice (iar cei mai în vârstă sunt mult mai atenţi la astfel de caracteristici), cei cu caracteristici psihopatice pronunțate, în particular, și trăsături de tulburare a personalității, în general, sunt mai susceptibili decât alții să aibă o preferință romantică pentru colegii psihopați.

Aceste constatări aruncă o lumină importantă asupra acestui fenomen, arătând că, în pofida opiniei răspândite conform căreia femeile sunt cele atrase de trăsături aferente psihopatiei, în fapt atât bărbații, cât și femeile cu niveluri mai ridicate de tulburări de personalitate sunt mai susceptibili de a-i găsi atrăgători pe cei cu caracteristici similare.

Nu doar cei cu psihopatie au fost atraşi de psihopaţi. Multe caracteristici ale tulburărilor de personalitate - cum ar fi histrionismul, narcisismul, comportament obsesiv-compulsiv, tendinţe schizoide, comportament pasiv-agresiv, comportament antisocial, tendinţe paranoice, sadismul - au fost corelate cu preferința pentru trăsăturile psihopatice.





Sursa: ScientificAmerican

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.