Privind o prăjiturăTe-ai surprins vreodată holbându-te la o prăjitură somptuoasă pentru ca apoi să te alegi doar cu senzaţia că simplul fapt de a o privi te-a făcut să mai iei în greutate? Dacă da, atunci nu eşti singura. Iată ce spun cercetătorii despre aceasta.

 

 

 

 

Continuând cercetările care arătau că oamenii cu tulburări alimentare sunt predispuşi la aceste gânduri iraţionale, Jennifer Coelho şi colegii ei au confirmat acum că şi oamenii sănătoşi le experimentează, chiar dacă asta se întâmplă într-o mai mică măsură.

Totuşi, nu acesta a fost scopul cercetării lor. Grupul lui Coelho a realizat acest studiu din cauză că cel puţin un expert a sugerat faptul că oamenii cu tulburări alimentare îşi deplasează problemele emoţionale către corp, experimentând astfel luarea în greutate atunci când sunt stresaţi. Pentru a testa această teorie, echipa lui Coelho a cercetat dacă, pentru cei cu tulburări alimentare, gândul la mâncare este cel care duce la sentimente de vinovăţie sau dacă anxietatea în general poate avea acest efect.

 

 



Cercetătorii au rugat nişte femei cu tulburări alimentare şi nişte studente care nu sufereau de aceste tulburări să-şi imagineze că mănâncă ceva nepermis. Ca variantă de control, altor femei cu tulburări alimentare şi altor studente li s-a cerut să-şi imagineze că fac o prezentare publică.

Faptul de a-şi imagina că mănâncă o mare cantitate de alimente nepermise a făcut ca participanţii cu tulburări alimentare şi, într-o mai mică măsură, studentele sănătoase, să experimenteze sentimente de vinovăţie şi o senzaţie de luare în greutate. Prin contrast, participanţii care şi-au imaginat că fac o prezentare publică nu au raportat aceste sentimente, excluzând astfel ideea că, pentru oamenii cu tulburări alimentare, orice fel de anxietate conduce la un sentiment de vinovăţie şi la o senzaţie de luare în greutate.

O altă descoperire, contra-intuitivă, a fost aceea că membrii unui subgrup dintre studenţii participanţi – aceia care au raportat faptul că restricţionau lucrurile pe care le mâncau – nu au experimentat vinovăţie sau senzaţii de luare în greutate după ce şi-au imaginat o mâncare nepermisă. Cercetătorii au spus că acest lucru s-ar putea datora faptului că grupul respectiv inhibă în mod deliberat gândurile referitoare la mâncare.

Cercetătorii au concluzionat că studiile viitoare ar trebuie să verifice dacă este benefic ca tratamentele să se concentreze asupra genului de gânduri iraţionale examinate în acest studiu sau dacă aceste gânduri îşi vor reduce frecvenţa de la sine, pe măsură ce oamenii se vindecă de tulburările alimentare pe care le au.

 

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului "Just looking at a cake makes me feel fatter", publicat de bps-research-digest.blogspot.com, cu acordul autorului.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.