CopiiRezultat uimitor! Să le ceri copiilor şi adolescenţilor să spună adevărul e o strategie care chiar funcţionează! Cum putem creşte probabilitatea ca adolescenţii să spună adevărul atunci când li se cere să depună mărturii care vor fi utilizate la tribunal?

 

 

 

 

Poate că sună absurd, însă un studiu efectuat în America de Nord pretinde că simplul fapt de a-i ruga să promită că vor spune adevărul poate fi surprinzător de eficient.

Angela Evans şi Kang Lee au rugat peste o sută de copii cu vârste cuprinse între 8 şi 16 ani să rezolve un test cu 10 întrebări, care, fără ştiinţa copiilor, conţinea şi două întrebări imposibile („Cine a inventat peria de păr?” şi „Cine a descoperit Tunisia?”). Un mic şiretlic n-a omorât niciodată pe nimeni: participanţilor li s-a promis o recompensă de 10 dolari dacă alegeau cele 10 răspunsuri corecte şi au fost rugaţi să nu încerce să tragă cu ochiul la răspunsurile aflate în interiorul broşurii de testare. Pentru 54% dintre cei chestionaţi, tentaţia s-a dovedit a fi prea mare, iar camerele ascunse i-au surprins trişând.

 



În continuare, tinerii au fost intervievaţi. „Cât timp nu am fost în cameră, te-ai uitat la vreunul din răspunsuri?” a întrebat un organizator al experimentului. 84% dintre trişori au minţit şi au spus că nu o făcuseră. Apoi au răspuns la nişte întrebări legate de percepţia lor asupra adevărului şi a minciunii şi despre moralitatea necinstei. În cele din urmă, toţi participanţii au fost rugaţi să promită că vor spune adevărul atunci când vor răspunde la următoarea întrebare. Era vorba despre cea anterioară, legată de faptul că au trişat sau nu. De această dată, doar 65% au minţit – o îmbunătăţire statistică semnificativă.

Desigur că acest prim studiu nu arată că promisiunea de a spune adevărul a fost ingredientul activ în reducerea abilităţii de a minţi – poate că acesta a fost de fapt discuţia referitoare la moralitate sau simplul fapt de a fi întrebat de două ori acelaşi lucru.

Un al doilea experiment, cu alţi patruzeci şi unu de copii având între 8 şi 16 ani, s-a efectuat, doar că de această dată s-a omis partea cu promisiunea de a spune adevărul. A existat şi de această dată o discuţie despre moralitate şi din nou au fost întrebaţi de două ori dacă se uitaseră la răspunsuri. 82% dintre trişori au minţit atunci când li s-a pus întrebarea pentru prima oară. 79% au minţit şi a doua oară – nicio schimbare în termeni de semnificaţie statistică.

Tinerii care au minţit la primul experiment şi care au fost rugaţi să promită că vor spune adevărul aveau şanse de 8 ori mai mari să treacă de la minciună la adevăr, în comparaţie cu tinerii care au participat la cel de-al doilea. „Atunci când iau interviuri juridice martorilor copii sau adolescenţi, agenţii de poliţie, angajaţii din sistemul social şi avocaţii ar putea folosi această tehnică de promovare a onestităţii şi anume obţinerea unei promisiuni că vor spune adevărul”, au spus cercetătorii. „Astfel, şansa de a obţine declaraţii sincere poate creşte.”

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Shock result! Asking children and teenagers to promise to tell the truth actually works, publicat de bps-research-digest.blogspot.com, cu acordul editorului.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.