Copii mâncând vegetaleUnii experţi au avertizat că mituirea copiilor pentru ca aceştia să mănânce hrană sănătoasă poate fi contraproductivă, diminuându-le motivaţia interioară şi chiar încurajându-le aversiunea.  Lucy Cooke şi colegii ei nu au găsit nicio dovadă a acestui fapt.

 

 

 

 

Într-un nou studiu, la scară largă, asupra subiectului anunţat, psihologii concluzionează că recompensele ar putea fi un mod eficient pentru ca părinţii să îmbunătăţească alimentaţia copiilor. ”...recompensarea copiilor atunci când aceştia gustă un aliment care iniţial nu le plăcea a produs creşteri susţinute în acceptarea acestuia, fără efecte negative asupra preferinţelor”.

Peste patru sute de copii cu vârste între patru şi şase ani au gustat şase legume, le-au evaluat în funcţie de gust şi apoi le-au ierarhizat în ordinea preferinţelor. Leguma aflată pe locul patru devenea ţinta studiului. În următoarele două săptămâni, majoritatea copiilor au primit de douăsprezece ori o mică mostră a legumei lor ţintă şi au fost încurajaţi să o mănânce. Unii dintre ei au fost stimulaţi printr-o recompensă reprezentată de un abţibild, alţii prin încurajări verbale, în timp ce restul nu a primit nicio recompensă (o simplă condiţie de expunere). O mică parte dintre copii au format un grup de control şi nu au fost supuşi niciunei intervenţii.

După intervalul de două săptămâni, toţi copiii stimulaţi au prezentat creşteri egale în acceptarea legumei ţintă, în comparaţie cu cei din grupul de control. Cu toate acestea,  atunci când li s-a dat şansa de a mânca orice cantitate doreau din acea legumă (ştiind că nu aveau să primească nicio recompensă), copiii care primiseră mai înainte abţibilduri au ales să mănânce mai mult decât cei care nu primiseră nimic.

 



La controlul efectuat după o lună şi după trei luni,  preferinţa pentru leguma ţintă a copiilor stimulaţi era la acelaşi nivel, indiferent de condiţiile specifice în care se aflaseră. Totuşi, în temenii creşterii consumului (atunci când li se dădea oportunitatea de a mânca leguma ţintă ştiind că nu avea sa urmeze nicio recompensă), doar abţibildul şi încurajările verbale au arătat creşteri susţinute.

Atunci cum se face că studiile precedente susţineau că mituirea poate diminua motivaţia interioară a copiilor, ducând chiar la creşteri ale aversiunii faţă de acele alimente? Cooke şi colegii ei cred că aceasta poate avea drept cauză faptul că studiile anterioare au vizat alimente care copiilor le plăceau deja. În concordanţă cu această explicaţie, studiile anterioare ale comunităţii care au raportat utilizarea cu succes a recompenselor au vizat legume nepopulare, la fel ca cercetarea lor.

Un detaliu important al studiului prezent este faptul că încurajările verbale au fost aproape la fel de eficiente ca recompensa tangibilă. ”Recompensa socială ar putea fi deosebit de valoroasă acasă”, au spus cercetătorii, ”pentru că îi scuteşte pe părinţi de situaţia de a fi consideraţi nedrepţi, atunci când oferă stimulente unui copil mofturos, dar nu şi fraţilor acestuia. ”

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Bribing kids to eat their greens really does work, publicat de bps-research-digest.blogspot.com, cu acordul editorului.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.