StramosiiPsihologii au arătat anterior că amintirea caracterului efemer al vieţii ne duce la angajarea în activităţi care întăresc stima de sine şi convingerile noastre asupra lumii. S-au făcut puţine cercetări însă asupra efectelor pe care le are reamintirea strămoşilor.

 

 

 

Psihologul Peter Fischer şi colegi ai acestuia de la universităţile din Graz, Berlin şi München au arătat că amintirea strămoşilor are beneficii directe în ceea ce priveşte rezultatele testelor de inteligenţă; au numit acest fapt "efectul strămoşului".

Strămoşii noştri au reuşit să treacă peste o multitudine de probleme personale şi sociale, ca boli severe, războaie, pierderea celor dragi ori crize economice severe. Aşa că atunci când ne gândim la ei, ni se aminteşte că omul poate depăşi cu succes nenumărate şi diverse greutăţi.

 

Studiul iniţial

Cercetarea iniţială a implicat 80 de studenţi care s-au gândit pentru 5 minute la strămoşi din secolul al XV-lea, la străbunici ori la o călătorie recentă. S-a constatat că studenţii care s-au gândit la strămoşii îndepărtaţi ori apropiaţi erau mult mai încrezători în ceea ce priveşte rezultatele pe care urmau să le obţină la viitoarele examene, un efect ce pare a fi mediat de sentimentul că îşi pot controla mai bine propria viaţă.

 

 

 

Cercetările ulterioare

Trei studii ulterioare au arătat că amintirea strămoşilor (mai depărtaţi ori mai apropiaţi) a dus la obţinerea de rezultate mai bune de către studenţi la teste de inteligenţă, inclusiv la testele verbale şi spaţiale. Rezultatele au fost mediate parţial de încercarea mai multor soluţii de către subiecţi.

Aceste beneficii nu au fost constatate la studenţii care s-au gândit la ei înşişi ori la prieteni. Efectul strămoşului s-a putut observa chiar şi în situaţia în care subiecţii s-au gândit la aspecte negative ale strămoşilor.

Psihologii, pe baza constatărilor făcute, consideră că reamintirea strămoşilor poate îmbunătăţi capacitatea intelectuală, iar aceste descoperiri pot fi folosite de oricine are nevoie de un "plus" de performanţă intelectuală, cum sunt cei care dau examene ori participă la un interviu pentru o slujbă.

Fischer şi colegii acestuia au afirmat că cercetarea privind efectul strămoşului este încă în faza exploratorie. Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a afla dacă mai sunt şi alte beneficii ale reamintirii strămoşilor, precum şi pentru descoperirea altor posibil factori mediatori care par să aibă legătură cu "procesele de identitate socială, coeziune familială şi autoreglare activate de evocarea strămoşilor".

 

 


Articol tradus de pe Research Digest Blog, cu acordul autorului, Christian Jarrett.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.