Topurile site-urilor de ştiinţă realizate de site-urile de contorizare a traficului, precum trafic.ro, nu sunt de încredere. Acestea pun la rubrica "ştiinţă" atât ştiinţa, cât şi pseudoştiinţa. Am realizat aşadar o analiză a tuturor site-urilor de ştiinţă în limba română (de care avem cunoştinţă) şi le caracterizăm în câteva cuvinte. Nu este posibil de realizat un top al site-urilor de ştiinţă româneşti, dat fiind că nu există suficiente site-uri dedicate ştiinţei, iar diferenţele dintre acestea sunt foarte mari (unele publică foarte rar, altele amestecă ştiinţa cu alte domenii etc.).



Începem prin a realiza a prezentare scurtă a site-ului nostru. Iată ce puteţi găsi pe site, care conţine în jur de 7.400 de articole.
Scientia.ro are 3 secţiuni mari:
:: Secţiunea de articole
:: Forumul Scientia
:: Secţiunea de întrebări şi răspunsuri.

În secţiunea de articole, printre miile de articole, puteţi găsi următoarele serii de care suntem foarte mândri:
1. Am publicat două cărţi traduse integral:
:: Introducere în circuite electrice şi electronice de Tony R. Kuphaldt,
:: De la certitudine la incertitudine, de F. David Peat (o carte de istoria şi filozofia ştiinţei)
Alte două cărţi sunt în curs de traducere:
:: Introducere în psihologie, de Russell A. Dewey
:: Fizica conceptuală de Benjamin Crowell
2. Am tradus zeci de videoclipuri, cu acordul autorului, cu o grafică excepţională, care acoperă istoria fizicii, biologia, chimia etc. Aceste videoclipuri, în limba română, sunt pe canalul Scientia de pe YouTube
3. Am acoperit domenii dificile din fizica modernă, precum mecanica cuantică ori teoria relativităţii în sute de articole de profunzime.
4. Avem o secţiune dedicată iluziilor optice, cu unele explicaţii privind apariţia acestora.
5. Secţiune dedicată erorilor de logică
6. Secţiune dedicată dificultăţilor limbii române
Şi asta e doar o mică parte din ce puteţi găsi pe site. Vă lăsăm să descoperiţi restul site-ului, dacă nu sunteţi familiarizaţi deja :)

 

—  • •  —


Ok, am terminat cu prezentarea Scientia. Iată ce criterii am folosit în analizarea site-urilor de ştiinţă româneşti:
:: valoarea articolelor (articole cuprinzătoare, cu un limbaj ştiinţific, fără clickbait, fără a promova pseudoştiinţa);
:: gradul de popularizare a ştiinţei (cu cât mai inteligibil, cut atât mai bine);
:: frecvenţa publicării (un site neactualizat de luni de zile, oricât de bun, greu poate fi socotit altceva decât o arhivă);
:: nivelul de popularitate (numărul de vizitatori zilnici; nu mereu a fost posibil să stabilim popularitatea).


Site-uri de ştiinţă:

Descopera.org - este un site tip "one man show", ca şi scientia.ro şi alte site-uri de ştiinţă. Cele mai multe articole sunt  din domeniul ştiinţei şi tehnologiei, dar sunt şi articole dedicate culturii. Frecvenţa, dacă e să spunem ceva, este mai degrabă rară, cam un articol pe lună în medie.  Una peste alta - o sursă de încredere, dată fiind atitudinea pro-ştiinţă a principalului autor. Nu sunt date disponibile privind traficul.

Leapsadesanatate.ro - un site de popularizare a medicinei şi de combatere a pseudoştiinţei din domeniul medicinei. Articolele şi, mai nou, videoclipurile, sunt realizate de dr. Vasi Rădulescu. Frecvenţa de publicare este de circa 1 articol pe lună, iar nivelul de profunzime este destul de scăzut. Articolele se vor pe înţelesul tuturor şi din perspectiva combaterii pseudoştiinţei sunt excelente. Nu există date privind traficul.

Teoriaevo.wordpress.com - un site axat pe teoria evoluţiei, atât articole de fond, în care evoluţia este explicată, cât şi ştiri. Am descoperit o serie frumoasă de articole despre evoluţia omului. Pare că este un singur autor implicat, iar ritmul de publicare este de 2-3 articole pe lună. Nu sunt date privind traficul blogului.

Mindcraftstories.ro - este un site nou, cu un număr redus de articole, dar cu potenţial. Ultimele articole sunt despre tragedia de la Cernobîl, probabil publicate în contextul seriei "Cernobîl" de pe HBO. Au câteva traduceri ale unor articole celebre din lumea ştiinţei. Par a publica în fiecare zi un articol. Nu există date privind traficul.

Soundofscience.info - este un site mai degrabă axat pe ştiri din ştiinţă. Ei spun despre ei că sunt "primul site din România dedicat Științei cu actualizări zilnice". În fapt, publică într-un regim de cam 2 articole pe lună. Calitatea ştirilor este ok. Site-ul pare scris de două persoane. Nu sunt informaţii despre trafic. Au pornit ca emisiune de radio, dar din 2016 au rămas doar cu site-ul. Una peste alta, un site util. Nu ştim nimic despre trafic.

Spacealliance.ro - un site axat pe misiunile spaţiale. Publică într-un ritm scăzut, 1 articol pe săptămână, iar articolele sunt de multe ori destul de criptice, eforturile de popularizare fiind destul de scăzute. Dar este singurul site cu acest profil în limba română. Uneori am preluat şi noi articolele lor, cu permisiune. Nu sunt date privind traficul.

Parsec.ro - un site din aceeaşi categorie cu SpaceAlliance, unde puteţi găsi știri din spațiu, adunate în buletine săptămânale. Frecvenţa articolelor ar trebui să fie săptămânală, dar ultimul articol datează de acum circa 2 luni. Sperăm că vor relua publicarea în curând. Din câte ne-am dat seama, site-ul e scris de un singur autor. Nu sunt date privind traficul.

Stiintasitehnica.com - este site-ul revistei cu acelaşi nume. Publică 3-4 articole pe săptămână, dar ei par să fie focalizaţi pe ediţia tipărită a revistei, ceea ce e un pic ciudat în noua paradigmă a presei moderne. Dar probabil că ei ştiu mai bine. Destul de rar se pot găsi articole online interesante, din păcate. Sunt lăudabile eforturile lui Cristian Român, care publică 3-4 articole pe lună pe site. Nu există date privind traficul.

Stiintaonline.ro - site de popularizare a ştiinţei, bazat în bună parte pe traduceri de pe diverse site-uri de ştiinţă. Articole serioase, bine traduse, în număr de 2-3 pe săptămână în ultima perioadă. Articolele de pe site sunt scrise de un singur autor, ceea ce face ritmul de publicare impresionat. Nu există date publice despre traficul site-ului.

Inbors.com - este un site asemănător celui prezentat anterior, din câteva puncte de vedere: 1) site-ul este susţinut de un singur scriitor; 2) articolele folosesc ca sursă diverse site-uri de ştiinţă; 3) calitatea textelor este bună. Site-ul publică în jur de 3 articole pe săptămână. Nu sunt date publice privind  traficul site-ului.

Alexdoppelganger.com - un site cu articole frumos scrise, cu un limbaj nonconformist, din diverse zone ale ştiinţei, de la cum funcţionează antibioticele la ajungerea omului pe Lună. Aţi ghicit, e scris de un singur autor. Articolele apar cu o frecvenţă de 1 articol / săptămână, în medie. Nu sunt date privind traficul.

—  • •  —

Site-urile generaliste (Adevărul, Hotnews etc.) au secţiuni de ştiinţă, dar calitatea articolelor este amestecată, articole decente şi articole care sunt pseudoştiinţă pură. În orice caz, aceste site-uri nu par să aibă jurnalişti specializaţi pe domeniul ştiinţei şi nu prezintă evoluţia ştiinţei într-un mod sistematic. Site-urile generaliste sunt practic într-o competiţie a publicării de orice, cel mai important criteriu fiind numărul de articole zilnice (Iar aici Adevărul şi Hotnews sunt campioane, publicând sute de articole zilnic, multe fiind doar gunoaie jurnalistice). Secţiunile de ştiinţă a site-urilor generaliste nu pot trecute, în opinia noastră, în categoria site-urilor de ştiinţă.

Agerpres: Singura menţiune notabilă în rândul site-urilor generaliste este secţiunea de ştiinţă a agenţiei de presă Agerpres, www.agerpres.ro/stiintatehnica, unde puteţi găsi ştiri zilnice de cele mai multe ori cu o bună calitate. Neîndoielnic, recomandăm această secţiune a Agerpres iubitorilor de ştiri de ştiinţă. În fapt Agerpres este unul dintre site-urile cele mai subestimate în limba română, multă informaţie de valoare fiind publicată zilnic de către jurnaliştii de la agenţia de presă menţionată. Multe articole publicate de Agerpres sunt preluate de site-urile generaliste, uneori fără a publica sursa (probabil pe baza unor înţelegeri, nu ştim).


Care este concluzia care se desprinde? Cele mai multe site-uri de ştiinţă româneşti, care sunt dedicate publicării de ştiinţă serioasă, sunt întreprinderi individuale! Acesta este un lucru uimitor. Ştiinţa în limba română în mediul online există aproape exclusiv graţie eforturilor câtorva pasionaţi de ştiinţă!


Dacă vă uitaţi pe un site care contorizează traficul, precum trafic.ro, la rubrica "ştiinţă şi tehnologie", o să găsiţi pe primul loc un site, stiinta-mister.ro, care este despre orice, numai despre ştiinţă nu, unde articole ştiinţifice (furate din diverse locuri, cum ar fi scientia.ro) se amestecă cu tot felul de aberaţii.

Intenţionăm să prezentăm în curând şi o selecţie a canalelor de YouTube unde puteţi găsi ştiinţă de calitate în limba română.

Mai ştiţi alte site-uri de ştiinţă în limbă română? Vă rog să scrieţi un comentariu.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.