Cu toții vrem să trăim cât de mult se poate. Și, sigur, am prefera să trăim fără să fim „supărați” de boli care să ne strice bucuria de a trăi. Peste 400 de mii de români au peste 85 de ani. Nu am găsit date recente, dar date mai vechi arată că sunt în jur de 300 de români care au peste 100 de ani. Pentru comparație, în Marea Britanie în 2020 erau peste 15.000 de centenari.


În cadrul celui mai mare studiu privindu-i pe centenari (persoane care au cel puțin 100 de ani), „The New England Centenarian Study”, început în anul 1995, cercetătorii au identificat o serie de caracteristici comune în cazul celor care au atins vârsta de 100 de ani. Pagina web a studiului poate fi accesată aici (eng.).


Iată principalele concluzii:
longevitatea excepțională este puternic corelată cu familia din care se trag centenarii, ceea ce înseamnă că o importanță mare o are moștenirea genetică;
problemele de sănătate sunt observate, în cazul celor mai mulți centenari, în ultima parte a vieții, o viață lungă fiind, așadar, asociată cu o viață sănătoasă.

Cu toate acestea, deși componenta genetică este esențială pentru o viață lungă, stilul de viață este, de asemenea,  foarte important. De exemplu, o comunitate adventistă din California, SUA trăiește, în medie, cu 10 ani mai mult decât media californienilor. Ce-i diferențiază? Stilul de viață, căci adventiștii nu fumează, nu beau și nu mănâncă deloc carne.

Un studiu recent despre care am scris aici  a arătat, de pildă, că prin modificarea stilului de viață, cercetătorii au obținut o întinerire de 3,23 ani a participanților la studiu, comparativ cu grupul de control. Concret, cercetătorii au impus subiecților: o anumită dietă, un anume regim de somn, exercițiu fizic moderat, un ghid de relaxare, anumite suplimente probiotice și fitonutrienți.

Citește și:
Principiile fundamentale ale unei alimentații sănătoase
Cât de important este, în fapt, exercițiul fizic pentru sănătate?

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.