Fructe stricateObrazul subţire cu cheltuială se ţine. E valabil şi pentru... fructe şi legume. „Pielea” întinsă şi frumoasă a celor pe care le luaţi de la supermarket este rezultatul unor tratamente intensive de „întinerire” şi „înfrumuseţare”. Niciodată sănătoase.

 

Pericolele alimentaţiei - ouăle (5)

Pentru ca fructele şi legumele să arate netede, lucioase şi fără pete, ele sunt pur şi simplu înecate în pesticide, în săptămânile dinaintea recoltării. De la locul de unde vor fi culese şi până în momentul în care le cumpăraţi, aceste produse pot beneficia de nu mai puţin de 9-10 tratamente cu pesticide. Dacă sunt aduse de peste mări şi ţări, cu vaporul, ele sunt mai întâi iradiate şi apoi ţinute în atmosferă lipsită de oxigen, suprasaturată cu azot, pentru a nu putea „respira”, oxida, „îmbătrâni” şi degrada. Un exemplu tipic îl reprezintă bananele. Le vedeţi când le aduc la raft lucrătorii din supermarket. Sunt verzi şi crude. Le luaţi acasă. A doua zi sunt „coapte”. „Coapte” şi nu coapte. Mai exact, se oxidează accelerat, în atmosfera normală, cu oxigen. Şi mai precis, se degradează. Printre cele mai toxice fructe şi legume „proaspete” sunt piersicile, merele, strugurii, perele şi fasolea verde.

 

Vegetale



Ei, bine, da! Dacă nici fructe şi legume nu mai putem mânca, apăi ce să mai mâncăm? Putem face ceva în sensul ăsta? Da, putem. Căutaţi fructele şi legumele „organice”, cele cultivate fără pesticide, în soluri curate. Există aşa ceva? Da, există, însă sunt mai scumpe. Mult mai scumpe. Dacă le luaţi de la supermarket. Le mai puteţi găsi, mult mai convenabil, la producătorii autohtoni, la unii dintre ei. Aceia care muncesc până îi ia naiba în soare şi în ploaie şi pe care statul român nu-i ajută niciodată cu nimic. Încă un pont. Căutaţi fructele şi legumele care nu arată frumos. Să aibă o pată, o bubă, ceva, pe undeva. Poate avea şi un viermişor. Nu-i bai. Se curăţă, se spală. Este dovada sigură că acolo nu au ajuns pesticidele. Lor nu le rezistă nicio formă de viaţă.

Specialiştii în igienă alimentară spun că multe dintre aceste vegetale au un strat natural de ceară. Din păcate, acesta reţine pesticidele. Ni se recomandă să spălăm fructele şi legumele cu buretele şi cu un detergent uşor, foarte diluat, pentru că odată cu această ceară se va duce şi o mare parte din pesticidele înmagazinate în coajă... Ei recomandă. Însă nu ştiu câţi oameni vor să facă asta...


Pepenii


Mmmm... Ce poate fi mai binevenit decât o felie de pepene roşu dulce ca mierea, din care să muşc cu poftă şi să nu-mi pese că-mi curg zemurile pe la colţurile gurii?... :)))

Aproape 4% din pepenii cultivaţi în România sunt infectaţi cu Salmonella şi Shigella. Dintre cei importaţi, 7% sunt pozitivi la testele pentru ambele bacterii. Aşadar vă puteţi delecta din plin cu o porţie zdravănă din aceste bacterii ori de câte ori aruncaţi pe gât o bucată de pepene roşu sau galben. Cei care se îmbolnăvesc în acest fel sunt mai numeroşi chiar decât cei care consumă carne insuficient preparată termic.

 

Pepeni



Juliturile şi zgârieturile pepenilor sunt o uşă deschisă pentru bacterii. E drept, la supermarket se mai găsesc din când în când felii ambalate de pepene. Uneori şi tăviţe cu bucăţi. Nu vă faceţi iluzii că sunt mai sigure. Personalul care le pregăteşte nu se spală pe mâini de câte ori ar trebui. Uneori nu se spală pe mâini nici după ce umblă cu ouă sau carne infectată.

Desigur, după ce aceste bacterii au pătruns dincolo de coaja pepenelui, e o muncă în zadar să încerci să îl mai cureţi acasă. Însă cei intacţi sunt ok atâta vreme cât înainte de a-i tăia îi spălaţi cu un detergent uşor. A, încă ceva... Obiceiul cu „dopul" în pepene pe care îl face comersantul... Nu-l mai lăsaţi să vă strice pepenele...

 

Salata

Nu vă uitaţi acum, când muşcaţi din hamburgerul pe care tocmai îl mâncaţi la fast-food, dar trebuie să ştiţi că salata poate să vă facă mai mult rău decât carnea respectivă. Escherichia Coli a pus la pământ 29 de oameni care au mâncat la un fast-food din Washington în iulie 2002 şi a îmbolnăvit alte 36 de persoane în septembrie 2003 la San Diego. În ambele cazuri de vină a fost salata preambalată. Potrivit specialiştilor, aceasta provoacă anual aproape 30% din intoxicaţiile alimentare.

 

Salată



Numai pentru că salata sau orice alte verdeţuri de la supermarket sunt ambalate în celofan nu înseamnă că este sterilă, nici măcar curată. Spălaţi frunzele de salată cel puţin o dată sub jet de apă. Aveţi grijă şi la contaminarea încrucişată, de la alte alimente murdare. Chiuveta dumneavoastră nu este niciodată îndeajuns de sigură.

Pericolele alimentaţiei - sandvişurile (7)

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.