Progresul științific depinde de capacitatea de a identifica întrebările esențiale. În ce privește nutriția și obezitatea, până de curând trei întrebări fundamentale au fost ignorate:
1. Care este caracteristica definitorie a obezității?
2. De ce ar consuma în mod obișnuit oamenii și animalele mai multe calorii decât pot „arde”?
3. De ce excesul de calorii se păstrează sub formă de „grăsime” și nu ca mușchi sau os?


Caracteristica definitorie a obezității

Animalele sunt formate din celule. Animalele mai mici au mai puține celule decât cele mai mari. Așadar,, nu este surprinzător faptul că elefanții au mai multe celule decât șoarecii.

Pe de altă parte, persoanele obeze au mai multe adipocite (celule adipoase) decât indivizii slabi. Caracteristica definitorie a obezității nu este „dieta”, „genele”, „exerciții fizice” sau greutatea corporală și raportul grăsime-masă (procentul grăsimii din masa corpului), ci numărul mai mare de celule adipoase, în raport cu alte tipuri de celule.


Supraconsumul

Există două motive pentru consumul de calorii în exces de calorii pe termen lung.

În primul rând, cu cât mai multe celule adipoase are o persoană, cu atât mai multe calorii se vor păstra sub formă de grăsime după fiecare masă.

Al doilea motiv este lipsa de activitate fizică. Pe măsură ce nivelul de activitate fizică scade sub „punctul metabolic” specific persoanei, atât apetitul, cât și stocarea grăsimilor cresc. Drept consecință, pe măsură ce sunt „arse” mai puține calorii, mai multe calorii sunt păstrate ca grăsime.

Pe fondul unei lipse de activitate extreme, puteți mânca foarte puțin și totuși vă îngrășați.


De ce excesul de calorii se păstrează sub formă de „grăsime” și nu ca mușchi sau os?

Sarcina unei celule adipoase nu este de a „arde” caloriile, ci de a le depozita. Prin urmare, cu cât celulele adipoase cu care se naște o persoană sunt mai multe, cu atât mai multe calorii se depozitează sub formă de grăsime. În schimb, o persoană născută cu mai multe celule musculare va „arde” sau va stoca mai multe calorii în celulele musculare.


Importanța alimentației mamei pe timpul sarcinii


Numărul de calorii care ajung la făt în timpul sarcinii este factorul determinant cu privire la numărul de celule musculare și adipoase prezente la naștere. Dacă prea multe calorii ajung la făt, acesta se va naște cu prea multe celule grase și va fi predispus la obezitate și boli metabolice.

Zestrea genetică a fătului și a părinților au o influență mică asupra numărului de celule prezente la naștere. De fapt, metabolismul prenatal al mamei este principalul determinant al obezității și sănătății. Acesta este cunoscut sub numele de „efectul maternal”.


Concluzii

Caracteristica definitorie a obezității este numărul de celule adipoase în raport cu alte tipuri de celule. Obezitatea poate fi „moștenită” prin procese prenatale non-genetice (adică „efectul matern”) sau „dobândită” după pubertate, prin inactivitate fizică și prin dereglarea apetitului și consumul excesiv de alimente.

Obezitatea „moștenită” pare a fi ireversibilă, deoarece pierderea în greutate (prin dietă, de exemplu) modifică doar dimensiunea, dar nu și numărul de celule adipoase din corp. Astfel, niciun tip de combinație „dietă - exerciții-fizice” nu poate depăși efectele metabolice ale unui număr prea mare de celule adipoase. Așa se explică de ce, indiferent câtă greutate pierdeți, o veți recâștiga repede.

În schimb, obezitatea „dobândită” poate fi strunită prin dietă și exerciții fizice, dar numai dacă nu au fost create  noi celule adipoase.

Persoanele născute cu un număr mare de celule grase vor fi aproape întotdeauna obeze. Și mai important: „dieta”, „genele” și nivelul activității fizice nu sunt cauza obezității.

Adaptare după: The ‘fundamental questions of obesity’: Asked and answered

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.