Espressoul si memoriaCafeaua este de mult timp prietenul studenţilor care învaţă în timpul nopţii, dar rolul cafelei nu este doar să ne menţină treji. Un studiu oferă prima dovadă convingătoare că cofeina îmbunătăţeşte memoria de lungă durată la oameni – numai dacă doza este corectă.

 

 

Efectele reflectă rezultatele asemănătoare observate la albine -  o îmbunătăţire a memoriei provocată de nectarul încărcat cu cofeină poate ajuta albinele să revină la anumite plante.

Cercetătorii bănuiau de mult timp că cofeina îmbunătăţeşte memoria, însă studiile care au încercat să evidenţieze acest lucru la oameni nu au fost convingătoare, întrucât orice beneficiu aparent asupra memoriei putea fi cauzat de creşterea atenţiei, un binecunoscut efect al cofeinei.

Între timp, studiile pe animale, cum ar fi şobolanii, au sugerat că cofeina îmbunătăţeşte consolidarea memoriei – procesul de întărire al amintirilor ce are loc între achiziţie şi rememorare – care ar trebui să afecteze memoria de lungă durată.


Asemănări între caii de mare

Pentru o investigare mai amănunţită, Michael Yassa, un specialist în neuroştiinţă de la University  of California, Irvine, a recrutat 160 de adulţi care în mod normal consumau cofeină doar în cantităţi mici. Voluntarii au studiat mai întâi imaginile unor obiecte, înainte de a primi aleatoriu, fie o pastilă de 200 de miligrame de cofeină – echivalentul a două cafele espresso – fie un placebo. Faptul că voluntarii au primit cofeină după ce au studiat imaginile a facilitat izolarea efectului asupra memoriei, deoarece nu te-ai fi aşteptat ca vigilenţa să conteze în această etapă.

Atunci când voluntarii au revenit 24 de ore mai târziu, ei au rezolvat un test ce a folosit imaginile pe care le-au văzut înainte, imagini noi şi imagini care erau asemănătoare, dar nu identice, cum ar fi un cal de mare cu o formă diferită de cea pe care au văzut-o anterior. Voluntarii trebuiau să clasifice imaginile drept „vechi”, „noi”, sau „asemănătoare”.

Echipa lui Yassa nu a înregistrat nicio diferenţă în ceea ce priveşte precizia cu care voluntarii care au consumat cofeină şi cei care nu au consumat cofeină au identificat imaginile noi şi cele vechi – dar acest lucru era de aşteptat pentru că această parte a testului era foarte uşoară.

Prea multă cofeină

Cu toate acestea, la proba identificării imaginilor care erau mai degrabă „asemănătoare” decât „vechi”, membrii grupului care au consumat cofeină s-au descurcat mult mai bine decât cei din grupul placebo, sarcină despre care Yassa afirmă că este mai dificilă.

El conchide că cofeina îmbunătăţeşte memoria de lungă durată, ameliorând procesul de consolidare a memoriei. „Asta nu înseamnă că oamenii ar trebui să consume cafea doar după ce au studiat şi nu înainte”, afirmă Yassa. „Consider că ameliorarea memoriei se poate observa oricum”. Asta pentru că procesul de consolidare, după toate probabilităţile, începe imediat ce se formează noile amintiri.

Totuşi, cofeina nu prea mai este de folos odată ce consolidarea s-a terminat. Echipa a realizat un al doilea experiment în care cofeina nu a fost administrată decât cu o oră înainte de testul de memorie, pentru a verifica dacă există vreun efect privind aducerea aminte. Nu s-a descoperit un asemenea efect. „Deci, să spunem că ai studiat fără cafea şi ai decis să bei o ceaşcă de cafea chiar înainte de examen – acest lucru nu te va ajuta să-ţi împrospătezi memoria”, afirmă Yassa.

Albinele care au consumat cofeină

Rezultatele au impresionat-o pe Geraldine Wright de la Newcastle University, Marea Britanie, care, anul trecut, a evidenţiat legătura dintre cofeină şi memoria de lungă durată la albine. „Am fost adesea întrebaţi: care sunt implicaţiile pentru oameni?” afirmă Wright. „Deci este bine că cineva chiar a făcut experimentul şi a descoperit dovezi conform cărora cofeina are un efect direct asupra consolidării memoriei”.

În cele din urmă, studiul lui Yassa a descoperit, de asemenea, că doza de cofeină este importantă. Când au repetat experimentul cu doze de 100 de miligrame şi 300 de miligrame, s-a descoperit că nu au fost diferenţe majore faţă de placebo. Acest lucru poate fi cauzat de faptul că la doze mai mari au apărut alte efecte care neutralizează beneficiile pentru consolidarea memoriei. De asemenea, participanţii care au primit doza de 300 de miligrame au semnalat efecte adverse, cum ar fi nelinişte şi dureri de cap, afirmă Yassa.

Echipa lui Wright a descoperit efecte asemănătoare la albine. „În concentraţii ridicate se pare că [cofeina] este nepotrivită pentru studiu – aşa că nu consumaţi prea mult!”, a afirmat colega lui Wright, Julie Mustard de la Arizona State University din Phoenix.

Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului Drink two espressos to enhance long-term memory, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: 
Ioana-Mădălina Ilinca

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.