Femeie mancand ciocolataExistă 8 simptome care sunt tipice pentru persoanele dependente (sau care au o “relaţie nesănătoasă cu mâncarea”, dacă preferaţi). Săptămâna trecută am realizat un sondaj în care am întrebat despre fiecare dintre ele. Am trimis un e-mail către 17.094 persoane şi au răspuns 875 dintre ele.

 

 

În acest articol găsiţi o descriere a fiecărui simptom, împreună cu rezultatele sondajului.

1. Să vă fie poftă deşi aţi mâncat suficient

Vi se întâmplă frecvent să aveţi pofte, chiar şi după ce aţi mâncat o masă săţioasă şi hrănitoare. De exemplu, tocmai aţi terminat o masă alcătuită din friptură, cartofi şi legume şi apoi vă daţi seama că vă e poftă de îngheţată. Poftele şi foamea nu sunt acelaşi lucru. Nu vă este foame pentru că tocmai aţi terminat o masă hrănitoare şi sănătoasă, însă creierul cere şi altceva de mâncare. Acest lucru este destul de des întâlnit şi nu înseamnă că aveţi o problemă. Majoritatea oamenilor au pofte. Dar dacă acest lucru se întâmplă des şi aveţi o problemă în a vă controla, atunci acesta poate fi un indicator că ceva nu este în regulă. Aceste pofte nu au legătură cu nevoia noastră de energie sau de substanţe nutritive, ci creierul cere ceva ce eliberează dopamina în sistemul de recompensă.  

Simptom 1

Acest lucru este foarte frecvent, cei care nu au întâmpinat această problemă decât rar aflându-se sub 13%.


2. Mâncaţi mai mult decât v-aţi propus

Ce este rău în a mânca o bucăţică de tort de ciocolată? O cantitate mică nu ne omoară – totul este bine cu moderaţie, nu?

Acestea sunt două afirmaţii pe care le auzim destul de des atunci când refuzăm să consumăm un aliment nesănătos dintr-un motiv sau altul. Ambele sunt valide. O bucată nu ne va face mult rău şi dacă putem să mâncăm tort cu moderaţie, atunci este bine probabil.

Dar, pentru unii oameni, nu există doar puţină ciocolată sau o singură bucată de tort. O înghiţitură se transformă în 20 şi o bucată de tort în jumătate de tort. Acesta este fenomenul “totul sau nimic”, care e comun tuturor dependenţilor. Nu există un astfel de lucru ca “moderaţia” – pur şi simplu nu funcţionează. Să îi spunem unui dependent să consume junk food cu moderaţie este ca şi cum i-am spune unui alcoolic să bea bere cu moderaţie. 

Simptom 2

Când cedează unei pofte, peste 54% dintre persoane mănâncă mai mult decât au intenţionat (frecvent sau tot timpul).


3. Mâncaţi până ce vă simţiţi foarte “plini”

Să spunem că cedaţi unei pofte. Începeţi să mâncaţi, puţin câte puţin, până ce apare senzaţia de saţietate (asta dacă nu vă săturaseţi deja înainte de a începe să mâncaţi – vezi simptomul nr. 1). Însă, nu se termină aici. Continuaţi să mâncaţi, apoi mai mult. Când vă opriţi în sfârşit, atunci când “nevoia” este satisfăcută, vă daţi seama că aţi mâncat atât de mult încât vă simţiţi complet plini.

Simptom 3

Peste 36% dintre participanţi au mâncat până ce s-au simţit foarte “plini” (frecvent sau tot timpul). În unele cazuri, acest lucru poate fi clasificat ca mâncat necontrolat.


4. Ulterior, vă simţiţi vinovaţi, dar faceţi acelaşi lucru în curând

Atunci când facem ceva ce ştim că este “greşit” – împotriva valorilor noastre, a principiilor şi a deciziilor pe care le-am luat, deseori ne simţim rău. Acest lucru înseamnă că “avem conştiinţa încărcată” şi este întâlnit la noi, oamenii. Este un sentiment bun, dar şi rău. Bun, pentru că acest lucru contează pentru noi. Rău, deoarece avem un sentiment atât de neplăcut după ce se întâmplă. Pentru noi, cei supraponderali, care am încercat să ne exercităm “voinţa” şi să controlăm consumul de alimente nesănătoase, cedarea în faţa poftelor poate duce la o conştiinţă încărcată. Putem simţi că facem ceva rău, că ne înşelăm singuri. Credem că suntem slabi şi indisciplinaţi. Şi totuşi, repetăm totul iar şi iar.

Simptom 4

Se pare că acest lucru este foarte comun, doar 19% nu fac acest lucru decât rar sau niciodată.


5. Inventaţi scuze

Când aţi decis să vă abţineţi de la junk food într-o anume zi, dar poftele apar oricum, vă puteţi imagina două forţe care se luptă în mintea voastră. Una dintre ele este cea logică - deciziile raţionale pe care le-aţi luat pentru a vă abţine de la junk food. Poate vă decideţi să trişaţi doar sâmbăta. Însă cealaltă forţă este pofta: azi e miercuri şi vreţi să mâncaţi ceva dulce după-amiaza. Chiar acum simţiţi nevoia de a consuma ceva ce aţi decis anterior că nu veţi mânca. Decizia logică pe care aţi luat-o de a vă abţine este “provocată la luptă” de cealaltă idee, adică ar trebui să vă răsfăţaţi astăzi şi să mâncaţi ce vă este poftă. În aceste momente, începeţi să vă gândiţi dacă ar trebui sau nu să cedaţi. Puteţi inventa nişte scuze pentru a motiva de ce este o idee bună să cedaţi poftei şi să mâncaţi acel aliment.   

Simptom 5

Se pare că este foarte comun. 30% dintre persoane fac acest lucru frecvent sau tot timpul, iar aproape 40% -  uneori.


6. Eşuaţi repetat în respectarea regulilor stabilite


Atunci când oamenii se luptă pentru a se autocontrola într-un fel sau altul, de multe ori încearcă să îşi stabilească reguli. De exemplu, dormiţi după-amiaza doar în weekend, faceţi temele imediat după şcoală, nu beţi niciodată cafea după ora 14. Sună familiar? Pentru majoritatea oamenilor, inclusiv eu, aceste reguli eşuează aproape întotdeauna.

Există puţine lucruri care sunt atât de lipsite de speranţă cum este stabilirea normelor referitoare la mâncare, în special pentru cei care au probleme cu poftele. Trişăm cu o masă pe săptămână, cu două mese pe săptămână, apoi cu o întreagă zi, sâmbăta, mâncăm junk food la petreceri, zile de naştere?

Personal, am încercat toate aceste reguli, împreună cu mulţi alţii. Au eşuat, de fiecare dată.

Simptom 6

80% dintre persoane au avut eşecuri în respectarea regulilor stabilite cu privire la consumul alimentelor. 49% au răspuns că fac asta frecvent sau tot timpul.


7. Vă ascundeţi consumul de junk food de ceilalţi

Persoanele care au un trecut în eşuarea regulilor stabilite, ajung de multe ori să ascundă consumul de junk food de ceilalţi. Pot prefera să mănânce singure, când nu este nimeni acasă, când sunt singure în maşină sau noaptea târziu când toată lumea s-a dus la culcare.

Obişnuiam să mă duc cu maşina până la magazin, să cumpăr junk food şi să mănânc singur în maşină. Dacă aş fi fost singur acasă, aş fi mâncat acolo, dar m-aş fi asigurat că arunc ambalajul, astfel încât nimeni să nu poată vedea ce am făcut. M-am simţit ruşinat de acest lucru şi nu mi-a plăcut ideea ca persoanele dragi să realizeze cât sunt de slab şi cât rău îmi făceam singur. 

Simptom 7

Se pare că acest lucru este destul de comun. 26% dintre oameni fac acest lucru frecvent sau tot timpul şi aproape 25% - uneori.


8. Nu puteţi renunţa în ciuda problemelor fizice

Nu există nicio îndoială că alimentele pe care le consumăm au un efect semnificativ asupra sănătăţii noastre. Pe termen scurt, junk food pot duce la creşterea în greutate, acnee, respiraţie urât mirositoare, oboseală, o sănătate dentară precară, printre alte probleme frecvente. Însă pe termen lung, după ani şi ani de abuz asupra corpurilor noastre, lucrurile pot începe să meargă cu adevărat rău. După o viaţă în care am consumat junk food putem deveni obezi, ne putem îmbolnăvi de diabet de tip II, boli de inimă, boala Alzheimer, demenţă şi unele tipuri de cancer.

Cei care trec prin astfel de probleme fizice şi ştiu că sunt direct legate de consumul de alimente nesănătoase, însă nu sunt capabili să îşi schimbe obiceiurile, au probleme serioase.

Simptom 8

Din cele 870 de persoane care au răspuns la această întrebare, 54% (476 persoane) au răspuns că sunt de acord sau complet de acord.

Această întrebare cred că este cea mai importantă. Mulţi oameni ştiu că junk food îi afectează, dar tot nu îşi pot controla consumul. 


Mai multe detalii despre sondaj

Cei mai mulţi participanţi au fost femei:

Intrebare 1

Cu toate acestea, am verificat şi modelul a fost foarte asemănător pentru bărbaţi şi femei.

Vârsta participanţilor:

Intrebare 2

Aş dori să subliniez că majoritatea celor care au participat căutau informaţii despre pierderea în greutate atunci când s-au înscris în sondaj. Acest lucru înseamnă că eşantionul poate să nu fie reprezentativ pentru toată populaţia.

Nu am folosit cuvântul “dependenţă” în sondaj, dar am menţionat că sondajul se referă la relaţia oamenilor cu alimentele.

Dacă sunteţi interesaţi, puteţi descărca date de aici (pdf).


Sunteţi dependenţi de junk food?

DSM-IV este un ghid utilizat de profesioniştii din domeniul sănătăţii pentru a diagnostica tulburările psihice. Dacă vă uitaţi la criteriile pentru dependenţa de substanţe, puteţi observa cu uşurinţă că multe dintre aceste 8 simptome de mai sus se potrivesc cu definiţia medicală a dependenţei. În cazul în care vă întrebaţi dacă aveţi sau nu o problemă cu dependenţa de alimente, atunci răspundeţi la această întrebare:

Aţi încercat în mod repetat să nu mai mâncaţi sau să reduceţi consumul de junk food, însă nu puteţi?


Dacă răspundeţi afirmativ, atunci sigur aveţi o problemă şi ar fi bine să faceţi ceva în această privinţă.

Nu contează în opinia mea dacă sunteţi un “dependent” ce se regăseşte în definiţia medicală a dependenţei. Este important dacă doriţi să scăpaţi de această dependenţă şi nu puteţi.


Traducere de Patricia David după 8-symptoms-of-food-addiction, cu acordul autorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.