Cu greu trece o săptămână fără a apărea pe piaţă un nou „aliment sănătos”. În multe cazuri, afirmaţiile conform cărora aceste alimente ar fi sănătoase sunt false şi nu sunt susţinute de dovezi concludente. Acest lucru pare să se întâmple şi cu uleiul de seminţe de struguri. Datorită cantităţii ridicate de grăsimi polinesaturate şi de vitamina E, este comercializat ca sănătos. Se pretinde că aduce tot soiul de beneficii sănătăţii, inclusiv scăderea colesterolului şi a riscului de boli cardiovasculare.

 

 

Problema este că acest gen de alimente nu sunt sănătoase deloc. Uneori sunt chiar dăunătoare. În acest articol vom arunca o privire mai atentă asupra acestui ulei şi voi încerca să separăm adevărul de ficţiune.


Ce este uleiul de seminţe de struguri şi cum se face?


Uleiul de seminţe de struguri este procesat din seminţele de struguri, fiind obţinut ca produs secundar din fabricarea vinului. Din perspectiva afacerilor, producerea acestui ulei este chiar o idee strălucită. De mii de ani producătorii de vin au rămas cu tone de seminţe de struguri. Datorită progreselor tehnologice acum ei pot extrage uleiul din seminţe, ceva ce nu era posibil acum 100 de ani. Uleiurile sunt de obicei extrase în fabrici, folosindu-se procese industriale. Acest lucru implică temperaturi ridicate şi diferite substanţe chimice, aşa cum este solventul toxic numit hexan. Studiile arată că de obicei, rămân cantităţi mici de hexan în uleiul de seminţe după ce a fost procesat (1, 2).

Tipul „mai sănătos” de ulei vegetal sau de seminţe este cel „presat la rece” sau „turtele presate” – moduri mult mai naturale de a extrage uleiul din seminţe.

Dacă nu este precizat în mod explicit modul în care este procesat uleiul, atunci ar trebui să presupuneţi că a fost extras folosindu-se substanţe chimice precum hexanul.

Concluzie: uleiul de seminţe de struguri este extras din seminţele de struguri, un produs secundar al fabricării vinului. Acest proces implică de obicei substanţe chimice, aşa cum este solventul toxic numit hexan.

 

 

Uleiul de seminţe de struguri conţine puţine substanţe nutritive, dar este bogat în acizi graşi Omega-6

Afirmaţiile că uleiul de seminţe de struguri este sănătos se bazează pe presupusele cantităţi mari de substanţe nutritive, antioxidanţi şi grăsimi polinesaturate. Însă majoritatea nutrienţilor şi antioxidanţilor (inclusiv proantocianidina) din seminţele de struguri nu sunt prezenţi în ulei (3). După ce a trecut prin procesul chimic de extracţie, cea mai mare parte a nutrienţilor a fost filtrată. Singura substanţă nutritivă ce a rămas în cantitate semnificativă este vitamina E. O lingură conţine 3,9 mg. de vitamina E, adică 19% din DZR (4). Cu toate acestea, uleiul de seminţe de struguri nu este o sursă importantă de vitamina E.

Alte surse mult mai bune sunt nucile, spanacul şi altele. Aceste alimente conţin şi alţi nutrienţi, nu doar vitamina E.

Compoziţia acizilor graşi din uleiul de seminţe de struguri este:
• Saturaţi: 10%
• Mononesaturaţi: 16%
• Polinesaturaţi: 70%

Comercianţii au subliniat rapid că acest produs are un conţinut scăzut de colesterol şi de grăsimi saturate „periculoase”. Însă în ultimii ani s-a dovedit că grăsimile saturate şi colesterolul din dietă sunt inofensive.

Întreaga problemă a „înfundării arterelor” a fost un mit (5, 6, 7, 8). Este însă adevărat că acest ulei este bogat în grăsimi polinesaturate.

Este important să reţinem că există două tipuri de grăsimi nesaturate: Omega-3 şi Omega-6. Pentru a menţine o sănătate optimă este necesar să obţinem aceşti acizi într-un anumit echilibru. Cei mai mulţi oameni consumă prea puţin Omega-3 şi prea mult Omega-6 (9). Multe studii arată că o cantitate prea mare de Omega-6 duce la o sănătate precară şi la boli (10, 11). După cum s-a dovedit, uleiul de seminţe de struguri conţine în cea mai mare parte acizi graşi dăunători Omega-6.

În mai multe cazuri s-a constatat că acest ulei conţine un nivel nociv al hidrocarburilor aromatice policiclice – substanţe cunoscute ca fiind cancerigene la animale (12). De fapt, nu există nimic bun de spus cu privire la uleiul de seminţe de struguri.

Concluzie: singurul micronutrient găsit în seminţele de struguri este vitamina E. Acest ulei conţine mulţi acizi graşi Omega-6 pe care deja mulţi oameni îi consumă în cantitate prea mare.


Cum vă afectează uleiurile de seminţe sănătatea


Nu am reuşit să găsesc niciun studiu efectuat pe oameni, referitor la uleiul de seminţe de struguri. Totuşi, este asemănător cu alte uleiuri vegetale şi de seminţe, precum uleiul de soia, de porumb şi de şofrănaş. Efectele uleiului de seminţe de struguri asupra sănătăţii ar trebui să fie similare cu cele ale acestor uleiuri, deoarece compoziţia de acizi graşi şi de substanţe nutritive este asemănătoare.

Problema este că există multe studii care arată că aceste uleiuri au efecte nocive în cazul oamenilor. Este adevărat că uleiurile vegetale şi de seminţe pot reduce nivelul colesterolului LDL, dar în acest caz nu se traduce printr-un risc redus de boli de inimă. De fapt, au existat câteva studii clinice controlate în care s-a evidenţiat faptul că aceste uleiuri cresc riscul de boli cardiovasculare la oameni (13, 14, 15). Un alt studiu a arătat că prezenţa acizilor graşi Omega-6 în membranele celulare (uleiul de seminţe de struguri conţine mult Omega-6) este corelată cu riscul bolilor de inimă (16).

Altele au constatat că o cantitate mare de Omega-6 poate creşte inflamaţia în organism, sporind riscul potenţial al altor boli (17).

Adevărul este că uleiurile de seminţe sunt în general foarte nesănătoase, în ciuda a ceea ce vor unii oameni să credeţi. Uleiul de seminţe de struguri este doar mai dăunător decât alte uleiuri pentru că el conţine o cantitate mai mare de acizi graşi Omega-6.

Concluzie: multe studii au constatat că uleiurile de seminţe sunt nocive pentru sănătate, mai ales datorită unui risc crescut al bolilor de inimă.


Este un ulei bun pentru gătit?


Uleiul de seminţe de struguri are un punct de fum ridicat. De aceea, este promovat ca fiind o alegere bună pentru gătitul la temperaturi înalte, precum prăjirea. Acest lucru se bazează pe o uriaşă neînţelegere: punctul de fum nu este un factor determinat în  a stabili dacă este bun pentru gătit sau nu.

Numărul de duble legături din moleculele de acizi graşi este mult mai important. Grăsimile polinesaturate sunt numite poli (poli=mult) pentru că ele conţin multe legături duble. Aceste legături sunt reactive şi tind să reacţioneze cu oxigenul atunci fiind încălzite şi formând compuşi nocivi şi radicali liberi (18). Deoarece uleiul de seminţe de struguri conţine atât de multe grăsimi polinesaturate este de fapt unul dintre cele mai rele uleiuri cu care s-ar putea găti. Cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit sunt cele care conţin în mare parte grăsimi saturate (cum ar fi untul şi uleiul de cocos), deoarece ele nu au duble legături şi de aceea este mult mai puţin probabil să reacţioneze cu oxigenul când este încălzit.

Uleiul de seminţe de struguri este benefic pentru păr şi piele, dar nu ar trebui mâncat

Uleiul de seminţe de struguri nu este nociv în totalitate; există multe persoane care pretind că este bun pentru hidratarea părului şi a pielii. Este folosit şi pentru masaj şi aromaterapie. Din acest motiv, el poate avea unele beneficii. Însă nu trebuie mâncat. Nu este deloc sănătos.

Conţinutul de vitamina E nu este semnificativ atunci când se ia în considerare cantitatea mare de calorii, iar majoritatea antioxidanţilor din seminţele de struguri nu ajung în ulei. Rămânem doar cu un ulei foarte rafinat, încărcat cu acizi graşi Omega-6, care sunt nocivi şi pe care mulţi oameni îi consumă deja excesiv.
Dacă vreţi să aveţi o sănătate bună, atunci evitaţi uleiul de seminţe de struguri.




Traducere de Patricia David după grape-seed-oil cu acordul autorului

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.