Tânără mâncândCred cu tărie că organizaţiile de nutriţie îşi bazează afirmaţiile pe date ştiinţifice depăşite, eronate. În cele din urmă, acestă stare de lucruri se va schimba. „Experţii” vor fi obligaţi să abandoneze nonsensul low-fat care mai mult afectează oamenii, decât îi ajută. Nu există nicio scuză pentru a continua promovarea unei diete care este 100% ineficientă pe termen lung.

 

 

Asta în condiţiile în care este clar că există un alt mod de a mânca, acesta funcţionând mult mai bine. În înregistrarea video de mai jos, medicul de familie Andreas Eenfeldt explică felul în care se dovedeşte ştiinţific că dietele low-carb (cu aport scăzut de carbohidraţi) sunt mult mai eficiente împotriva sindromului metabolic, obezităţii, diabetului zaharat de tip II, decât dietele low-fat.

Este foarte necesar să înţelegem importanţa acestor diete, deoarece reprezintă cele mai mari probleme de sănătate din lume.

 

 

 

Obezitatea şi problemele de sănătate asemănătoare au apărut relativ recent

Oamenii au evoluat milioane de ani şi este nevoie de mii de generaţii pentru a se produce modificări semnificative în genomul nostru. Totuşi, obezitatea, bolile cardiovasculare, diabetul zaharat de tip II, precum şi alte boli ce ţin de modul de viaţă şi care îi afectează pe oamenii de azi, sunt relativ noi.

Chiar dacă unele dintre aceste boli au existat şi înainte, ele au atins proporţii epidemice în ultimele decenii. Unii oameni dau vina pe aceste boli spunând că, deoarece trăim mai mult, bătrâneţea ar fi în primul rând cauza acestor boli. Însă şi adolescenţii sunt afectaţi de aceste boli, astfel încât ideea nu prea are sens.

Obezitatea, care a devenit o epidemie în ultimele decenii, se pare că este cauzată de schimbările apărute în mediul înconjurător. Unii oameni au dat vina pe dispozitivele ce ne ajută în muncă sau pe abundenţa alimentelor, astfel încât pur şi simplu mâncăm prea mult şi facem prea puţine exerciţii fizice. Evident, aceste lucruri au o oarecare importanţă... dar cheia, cred, o reprezintă alimentele nesănătoase pe care le consumăm şi efectele nocive pe care le au acestea asupra biochimiei din organismul nostru.

Personal, nu cred că trebuie învinovăţit unul dintre aceşti macronutrienţi. Există atât carbohidraţi buni, cât şi carbohidraţi răi, aşa cum există grăsimi bune şi grăsimi rele. Ipoteza că aceşti carbohidraţi „cauzează” obezitatea, nu are sens, deoarece multe populaţii au nu s-au îmbolnăvit consumând carbohidraţi (sănătoşi, nerafinaţi) ce au reprezentat un procent mare de calorii. Cu toate acestea, deşi carbohidraţii nu produc obezitatea, studiile arată că eliminarea lor poate avea un efect invers asupra bolii. Tratamentul nu trebuie să fie opus cauzei.

O dietă low-carb este o cură posibilă pentru unele dintre cele mai mari probleme de sănătate din lume

Cele mai mari probleme de sănătate din lume sunt aşa-numitele boli ale civilizaţiei. Acestea includ sindromul metabolic, obezitatea, diabetul zaharat de tip II şi bolile cardiovasculare, care în cele mai multe cazuri pot fi 100% prevenite.

Organizaţiile de sănătate se concentrează în principal pe tratarea simptomelor acestor boli. Cu toate acestea, există multe dovezi referitoare la faptul că ele pot fi prevenite şi chiar ameliorate prin măsuri simple ce ţin de modul de viaţă şi care implică modificări în dietă şi mai multe exerciţii fizice.

Cele mai multe organizaţii de sănătate ne spun să ţinem o dietă low-fat... aceeaşi dietă pe care au recomandat-o în ultimii 30-40 de ani.

Începând din anul 2002, au fost publicate peste 20 de studii clinice randomizate controlate (standardul de aur al ştiinţei), care arată că dietele low-carb sunt mult mai eficiente (1, 2, 3). Acestea se bazează pe eliminarea zahărului şi amidonului şi înlocuirea lor cu alimente bogate în proteine şi grăsimi.

În ciuda propagandei împotriva unor astfel de diete... acestea aduc în mod constant mai multe beneficii sănătăţii, decât dietele low-fat, care s-au dovedit a fi 100% ineficiente pe termen lung (4, 5, 6). Dietele low-carb duc la pierderi mai mari în greutate şi reduc toţi factorii majori de risc pentru boli... inclusiv zahărul din sânge, nivelul insulinei, colesterolul HDL, trigliceridele, colesterolul LDL şi tensiunea arterială (7, 8, 9)ad.

Deşi dietele low-carb nu reprezintă o soluţie magică pentru problemele noastre, ele sunt cel puţin mult mai eficiente decât dietele care sunt şi până în ziua de azi recomandate.

Avem cu adevărat nevoie de o schimbare de paradigmă. Piatra de temelie a liniilor directoare ale nutriţiei a fost ideea că grăsimile saturate cresc colesterolul şi provoacă boli de inimă. Acum, acest lucru dovedindu-se că a fost fals, baza ştiinţifică a acestor linii directoare s-a prăbuşit.

Până când vom vedea o schimbare de paradigmă, aceste boli ce pot fi prevenite, vor continua să avanseze şi să ceară tot mai multe vieţi, an de an.



Traducere de Patricia David după can-low-carb-cure-health-problems cu acordul autorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.