VegetaleJoe Mercola este un medic osteopat care administrează un site popular de sănătate prin care oferă tot felul de sfaturi, majoritatea discutabile. De asemenea, el vinde o mare varietate de produse de la suplimente cu sare de Himalaya la paturi de bronzat.

 

 

Aceste produse, la fel ca şi majoritatea sfaturilor lui Mercola, sunt vândute pe baza unei combinaţii de adevăruri, concluzii eronate şi aberaţii categorice, ultima categorie fiind dominantă.

Mercola însuşi este neînsemnat din punct de vedere ştiinţific, dar, vorba aceea, până şi oamenii care nu ştiu ce fac pot avea uneori succes. Recent, a iniţiat un manifest aducând în prim plan „cele nouă alimente pe care nu ar trebui să le consumi niciodată”, în special conservele de roşii, carnea procesată, margarina, uleiurile vegetale, popcorn făcut la microunde, cartofii non-organici, sarea de masă, proteinele izolate din soia şi îndulcitorii artificiali.

Să pornim de la ideea că întregul concept al alimentelor pe care „nu trebuie să le consumi niciodată” prezintă defecte. Întotdeauna se pune întrebarea: cât de multe. Categoric că un regim alimentar bogat în carne procesată nu este de dorit, dar să mănânci un hot dog din când în când (preferabil atunci când vizionezi un meci de baseball sau hochei palpitant) nu este o condamnare la moarte.

Declaraţiile lui Mercola despre pericolul metanolului eliberat de aspartam nu am noimă; metanolul apare în cantităţi mari, în mod natural, în multe alimente şi băuturi. La fel de absurdă este promovarea sării de Himalaya, şi afirmaţia sa că micronutrienţii găsiţi în această sare o fac mai bună decât sarea obişnuită. Sarea este sare şi trebuie limitată.

Ideea lui Mercola că produsele din soia sunt riscante deoarece conţin elemente modificate genetic este din punct de vedere ştiinţific de netolerat. Chiar dacă există unele probleme de mediu, alimentele care conţin ingrediente provenite de la plante modificate genetic nu diferă din punct de vedere chimic de varietăţile convenţionale.

Mercola face un număr de greşeli evidente. Popcornul făcut la microunde trebuie evitat din cauza conţinutului de substanţe contaminante ca acidul perfluoroocatonoic (PFOA) şi acidul perfluorooctanesulfonic (PFOS), care, potrivit lui Mercola, sunt folosite pentru a păstra pachetul pentru microunde fără grăsime. Nu este aşa. Sunt folosiţi compuşi din familia alcoolilor fluoruraţi. Margarina nu conţine radicali liberi, aceste specii reactive au o existenţă scurtă şi nu se găsesc în alimente.

Aluzia că rezidurile de pesticide din cartofi reprezintă un pericol este neîntemeiată. Asemenea reziduri sunt atent controlate şi se găsesc în cantităţi mici.

Afirmaţia că gătitul cu uleiuri vegetale introduce colesterol oxidat în organism este greşită. Colesterolul nu se găseşte în niciun produs vegetal.

Promovarea uleiului de cocos, o grăsime saturată, ca fiind cel mai sănătos ulei de gătit este nefondată. Cantitatea de bisfenol-A introdusă ca rezultat al consumului de roşii la conservă reprezintă o parte minusculă a regimului alimentar şi este compensată de beneficiile consumului de roşii.

Una peste alta, bineînţeles că sunt de acord cu un regim bazat pe alimente proaspete, neprocesate. Accentul nostru trebuie să fie pe consumul de 7 porţii de fructe şi legume pe zi. Dacă sunt locale sau organice, nu cred că contează prea mult, dar dacă ai de unde alege şi nu reprezintă un chin financiar major, poţi la fel de bine să optezi pentru produsul organic.

Dacă este ceva ce nu ar trebui niciodată să înghiţi, aş spune că este tirada absurdă a lui Mercola despre orice lucru pe care nu îl comercializează.

Traducere de Ioana-Mădălina Ilinca după foods-you-should-never-eat cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.